2017-01-24 17:06


Spovedaniile unor beţivi

 |  21:00
Spovedaniile unor beţivi

Alcoolicii Anonimi (AA), reprezintă comunitatea acelor oameni care au înţeles că au o problemă gravă cu băutura, care au acceptat acest lucru, se sprijină reciproc şi  fac tot ce le stă în putinţă să se trateze.  Alcoolismul e o boală cronică ce „se ia" în societate, dar sfârşeşte în singurătate. Dependentul de alcool nu-şi poate refuza această plăcere transformată într-o otrăvire sistematică, masochistă, în ciuda gravelor probleme de sănătate, de natură fizică, psihică, şi socială, pe care i le provoacă. Alcoolismul distruge toate aspectele vieţii unui om, se agravează şi duce în cele din urmă la deces.

Când păşeşti pentru prima oară în” lumea lor”  nu ştii ce vei  găsi acolo. Ei bine, la grupul „Unu” al AA, cel din Şos. Berceni, nr. 8, din Spitalul Alexandru Obregia Pavilion 17, cel ce a fost ales pentru “studiu”, am găsit o cameră din subsolul unei clădiri a spitalului, o masă lungă acoperită cu muşama, de jur împrejurul căreia erau câteva băncuţe, icoane pe pereţi şi fragmente din rugăciuni. M-au întâmpinat zece bărbaţi şi trei femei, una dintre ele, mărturisindu-mi încă de la intrare:”Bine aţi venit la noi. Numele meu este A. Am fost anunţată că veniţi. Am venit special din Olteniţa să vă cunosc şi să vă spun povestea mea.”

Pentru marea majoritate a oamenilor, AA sunt oamenii de ultimă speţă din societate, cei “adunaţi din şanţurile de la marginea drumului”. Nimic mai fals. Grupul AA este unul eterogen, din care fac parte oameni normali, din toate categoriile sociale care s-au confruntat cu alcoolismul, dar care au acceptat să primească ajutor. Mulţi dintre ei nu au mai gustat alcool de ani buni, abstineţa lor clădindu-se cu fiecare zi de şedinţă. Sunt ca o familie, se cunosc şi se sprijină reciproc. Un lucru pe care îl mai au în comun, în afară de obiectivul comun de a nu mai pune gura pe alcool vreodată, este că aproape toţi au divorţat în perioada în care au ales “să-şi bea minţile”.

Termenuui “alcoolic”i s-au găsit mai multe definitii în rândul celor prezenţi la întâlire dar cea mai reprezentativă mi-a fost oferită de S: ”Un alcoolic este cel care bea în general în momente când nu ar trebui să o facă, de exemplu la serviciu, când conduce maşina şi în alte situaţii în care un om normal nu o face. Dacă primul tău gând dimineaţa este la sticlă, fără îndoială eşti alcoolic.”

Mărturii din infern

Sunt degajaţi, vorbesc detaşat despre alcool, semn că nu îi mai afectează. Nu au uitat iadul prin care au trecut şi continuă să respecte fiecare dintre ei “legea” celor 24 de ore care îi ajută să nu bea în ziua respectivă. Iar la întrebarea cine are cei mai mulţi ani de abstinenţă au izbucnit în râs:”Cel mai vechi în abstinenţă e cel ce s-a trezit cel mai devreme de dimineaţă. Noi luăm fiecare zi pe rând şi nu vrem să facem să facem paradă de câţi ani de abstinenţă avem. Ştim că această boală nu se vindecă niciodată şi trebuie să avem mare grijă.”a mărturisit C.

“Voi veni aici atât timp cât am chef să îmi fie bine. Învăţ în fiecare zi să trăiesc fără alcool, aşa cum diabeticul învaţă să trăiască fără zaharuri.”spune M.

“Eu nu ştiam ce înseamnă să fii alcoolic. Eu ştiam că acoolic e cel ce doarme în şanţ. Eu dormeam la mine în pat. Obişnuiam să beau bere şi mi se părea absurd să cred că sunt alcoolică din moment ce doar asta beam. Am venit aici pentru că am început să am probleme în toate aspectele vieţii mele. Fizic nu eram bine, lipseam de la serviciu câte o săptămână pe care o petreceam încuiată în casă cu sticlele lângă mine. Toate promisiunile şi ambiţiile mele se năruiau după primul pahar. Voiam mai mult şi mai mult. Am văzut un articol într-un ziar despre alcoolism si a fost ca o trezire şi am zis să încerc să vin aici să văd despre ce e vorba. A fost o alegere grea. Despărţirea de alcool e cumplită.” – e o parte din povestea d-nei A.

 “Cum am devenit alcoolic? Am descoperit AA şi mi-am dat seama că mă confruntam cu boala asta de mult. Nu mai aveam control în viaţa mea, mi-am pierdut soţia şi mi-am zis că am un motiv în plus să beau. De 18 ani nu am mai băut. Mi-am găsit echilibrul în familia AA. Dacă nu renunţam la alcool eram mort acum.”e mărturia unui domn, fost inginer, pensionat acum.

“Am fost un om incapabil să îmi gestionez emoţiile. Apelam la alcool să mă detensionez şi să pară totul mai simplu la serviciu şi în general. Am ajuns să pierd controlul şi familia.” spune V.

Pentru E. alcoolul a fost totul, mai presus de familie, care a luptat însă pentru el :”Beam zilnic. Am fost absent în viaţa familiei mele aproximativ 10 ani. Nu ştiu unde a făcut băiatul meu liceul. Nu făceam decât să mă duc la serviciu beat, să mă întorc, să dorm şi să o iau de la capăt. Soţia m-a ajutat şi m-a adus cu forţa aici. Îi voi fi recunoscător toată viaţa că nu m-a abandonat.”

De departe cel mai dramatic caz este al unei femei de aproximativ 35 ani, D.:”Am înlocuit dependenţa de heroină cu alcoolul.La un moment dat le-am şi combinat. Acum puţin timp am ieşit de la dezintoxicare dar nu mi-am revenit complet. Ajunsesem să beau două sticle de Votcă pe zi şi şase litri de vin. Am găsit nişte oameni minunaţi aici ce mă ajută. Sper să scap de dependenţă înainte să fie prea târziu.”

Cu toţii sunt oameni care au ales această cale de a se vindeca. AA nu are formula magică pentru a te lăsa de băut dar e un pas pentru cei ce vor ajutor, acceptă că au o problemă şi sunt dispuşi să îşi schimbe viaţa. Pentru mai multe detalii se poate apela numărul de telefon:  07AA.921.570


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-06-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


TUDOR
13 Sep 2011

Titlul isi are originea in pomanul lui Jack London:"Spovedania unui betiv " insa nu are lagatura cu realitatea .Acest roman al marelui autor american a fost scris doar cu putina vreme inainte de momentul in care, victima a alcoolului, el se sinucide. Un dependent care are puterea sa isi reunoasca slabiciune nu mai este asa de slab si daca si face pasi spre recuperare el este mai puternic ca inainte ,cu conditia sa fie abstinent. Autoarea articolului nu inteles mai nimic nici macar ca alcolismul este o boala cronica si afecteaza fizic ,psihic si spiritual .Dependentul de alcool se recupereaza ,el nu se vindeca . Cit timp este abstinent el duce o viata normala , chiar mult mai buna din doate puntele de vedere.Mu lti alcoolici abstinenti ,desi aflati la" a doua tinerete " au facut o facultate ,ba chiar altii au facut-o pe a doua . "aproape toţi au divorţat în perioada în care au ales “să-şi bea minţile”. ERONAT . sint doua persoane nu "aproape toţi" Va multumesc pentru articol si pentru gazduirea comentariului Am scris in nume personal Tudor AA Tudor AA
MARIA
14 Sep 2011

"Alcoolicii Anonimi (AA), reprezintă comunitatea acelor oameni care au înţeles că au o problemă gravă cu băutura, care au acceptat acest lucru, se sprijină reciproc şi fac tot ce le stă în putinţă să se trateze. Alcoolismul e o BOALA CRONICA " Cu tot respectul pentru boala dvs. eu am inteles ce scrie in articol!....si am mai vazut ca acolo scrie clar ce fel de oameni vin acolo:" Pentru marea majoritate a oamenilor, AA sunt oamenii de ultimă speţă din societate, cei “adunaţi din şanţurile de la marginea drumului”. Nimic mai fals. Grupul AA este unul eterogen, din care fac parte oameni normali, din toate categoriile sociale care s-au confruntat cu alcoolismul, dar care au acceptat să primească ajutor. Mulţi dintre ei nu au mai gustat alcool de ani buni, abstineţa lor clădindu-se cu fiecare zi de şedinţă. Sunt ca o familie, se cunosc şi se sprijină reciproc." Am avut si eu in familie un alcoolic si stiu ce inseamna iar in aceste randuri m.am regasit...... Trist dar adevarat....Alcoolismul distruge! Felicitari pt articol! poate vor mai constientiza si altii
CEZAR55
14 Sep 2011

ALCOOLISMUL DISTRUGE , DAR NU ALCOOLUL . ADEVARATUL ALCOOLIST E CEL CARE CONTINUA SA BEA PUTIN ALCOOL LA O PETRECERE , ONOMASTICA, NUNTA , BOTEZ , CU PRIETENII LA SFARSITUL SAPTAMANII ...... DACA DEVII PREOT DINTR-UN OM PLIN DE VICII ESTI MAI BUN CU TINE ????? MODERATIA ESTE O VIRTUTE A OMULUI CIVILIZAT SI BINE CRESCUT , NU EXAGERARILE .
Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală