2017-01-21 10:41

SOCIAL


Piaţa, un lux de nepermis pentru pensionari

 |  20:52
Piaţa, un lux de nepermis pentru pensionari

Piaţa de cartier, altădată salvarea pensionarului cu pensia drămuită şi raiul gospodinelor alergice la supermarket, nu mai este demult ultima soluţie pentru masa săracului. De fapt, dacă facem abstracţie de gluma bună cu „coşul pensionarului”, nici nu e sigur că mai există vreo soluţie pentru cei cu bani puţini.

„Nu vin foarte des la piaţă. Nu am bani. Astăzi am avut poftă de prune şi am venit să cumpăr câteva. Nu am bani decât de cartofi. Mi-au tăiat 3 milioane din pensie”, ne spune Maria Dragomirea, o bătrânică de 88 de ani pe care am întâlnit-o în Piaţa Crângaşi şi care trăieşte dintr-o pensie de 330 de lei. Recunoaşte că are însă noroc cu nora sa care o ajută din când în când să facă piaţa.

Chiar dacă noua piaţă Crângaşi este dotată cu aer condiţionat şi lifturi, preţurile la comercianţi nu diferă deloc de cele din pieţele obişnuite. Chiar şi aşa, clienţii aflaţi în piaţă la primele ore ale dimineţii, în majoritate pensionari, ne-au declarat cu toţii că preţurile tarabagiilor sunt exagerat de mari şi asta în timp ce, după doi ani de criză, pensiile şi salariile au coborât spre limita supravieţuirii.

Spre exemplu, roşiile se vând cu preţuri cuprinse între 1,5 şi 2,5 lei/kg, cartofii între 1 şi 1,5 lei/kg, vinetele între 1,5 şi 2 lei/kg, salata verde între 2 şi 2,5 lei bucata, ardeiul gras între 2 şi 3 lei/kg, ceapa între 2 şi 2,5 lei/kg, pepenele se vinde cu 1 leu/kg, iar piersicile ajung şi la 3 lei/kg.

Ieftin şi puţin

„Se cumpără  puţin din fiecare şi ce e mai ieftin. Se simte că nu au oamenii bani. Cartoful e alimentul preferat de mai toată lumea. Zi de zi se cumpără tot mai puţin. Nu mai e ca în perioada ’94-’95 când se cumpăra orice şi eram cu toţii mulţumiţi”, ne-a mărturisit un vânzător cu vechime în piaţă.

Tarabagiii au şi ei nemulţumirile lor şi susţin că preţurile afişate sunt corecte, pentru că trebuie să îşi acopere şi ei cheltuielile. Ei spun că numai pentru închirierea unei tarabe plătesc pieţei 750 de lei pe lună. „Cumpăr marfa de la producător sau de la alţi comercianţi pe bază de factură. Cumpăr un kilogram de nucă la preţul de 31 de lei şi îl vând cu 36 de lei. Avem şi noi foarte multe cheltuieli şi e greu să le acoperim, dar nu avem ce face”, ni se plânge Georgeta Tecu, vânzătoare la o tarabă de fructe uscate.

Dincolo de preţuri şi cheltuieli, contează însă şi modul cum este prezentată marfa şi talentul de comerciant al fiecăruia. Altfel nu se explică de ce la unele tarabe bate vântul, iar la altele este permanent îmbulzeală, deşi marfa este practic identică.

Unul dintre pieţarii la taraba căruia era permanent coadă, Ene Constantin, ne-a declarat că are întotdeauna preţuri puţin mai mici decât ceilalţi, dar cel mai important - „de 30 de ani îmi tratez clienţii cu respect şi ei revin mereu la mine”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639255-12-02

Mai multe imagini:
Piaţa, un lux de nepermis pentru pensionari
zoom
Piaţa, un lux de nepermis pentru pensionari
zoom
Piaţa, un lux de nepermis pentru pensionari
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MARIAN
11 Noi 2011

Am miez de nuca vrac la pret 25 lei kg. ofer factura astept comenzi.

Adauga un comentariu

Random image