2017-01-21 04:15

SOCIAL


Statul dă bani şi elevilor de la privat

 |  21:00
Statul dă bani şi elevilor de la privat

Elevii care învaţă la particular vor beneficia de aceeaşi finanţare de la Guvern ca şi cei care învaţă la stat. Sindicaliştii din învăţământ susţin că prevederea din noua lege, care „pompează” banii publici la particulari, a fost introdusă de politicienii care au interese în şcolile private. 

„Începând cu anul fiscal 2012, vom oferi aceeaşi finanţare per elev atât pentru cei care învaţă la stat, cât şi pentru cei de la şcolile particulare. Nu puteam aplica această prevedere de anul acesta, deoarece bugetul era deja stabilit, înainte să fie publicată noua lege. Dacă statul oferă în prezent 3.000 de lei per elev pentru cei de la stat, începând cu 2012, aceeaşi sumă va fi oferită şi pentru cei de la particular”, a declarat ministrul Daniel Funeriu, în cadrul unei dezbateri cu tema „Educaţie şi reformă”. Potrivit şefului MECTS, statul este obligat să ofere „aceleaşi condiţii pentru toţi elevii. Nu contează dacă aleg să înveţe la stat sau la particular. Dacă taxa de particular este mai mare decât suma pe care o oferim celor de la stat, restul costurilor va fi suportat de şcoala respectivă sau de părinţi”, a explicat Daniel Funeriu.   

Sindicaliştii din învăţământ critică decizia ministrului educaţiei. „Acest lucru este conform cu Legea educaţiei. Această lege a fost votată în Parlament şi pesemne că politicienii nu ţin cont că nici o universitate particulară nu se află în topul celor mai bune instituţii de învăţământ superior din ţară. În învăţământul preuniversitar, cele mai multe unităţi sunt din preşcolar. În învăţământul primar, gimnazial sau liceal sunt puţine unităţi. Nici unităţile din preuniversitar nu se ridică la nivelul învăţământului de stat. Nu este normal ca într-o ţară în care cele mai multe persoane se află la limita subzistenţei să arunci din banii foarte puţini către particulari. Este clar că această prevedere în lege a fost introdusă prin lobby-urile parlamentarilor care au interese în învăţământul particular”, ne-a declarat preşedintele executiv al Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Mândria lui Funeriu

În cadrul dezbaterii, ministrul educaţiei a mai afirmat că se mândreşte cu modul în care a fost organizat examenul de baclaureat anul acesta şi nu crede că va îndrăzni cineva să schimbe sistemul folosit de actuala conducere a MECTS. „Nu cred că cineva va mai îndrăzni să organizeze altfel bacalaureatul. Pentru prima dată s-a văzut diferenţa de valoare. Eu cred că cei care au promovat în acest an bacalaureatul pe merit nu vor accepta să se revină la vechiul sistem care promova nonvalorile”, a mai spus Daniel Funeriu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-09-21

TAGURI: elevi, invata, particular, bani, GuvernComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image