2017-01-21 04:17

SOCIAL


Statul dă bilete de odihnă pentru parlamentari şi edili. Ministerul Muncii ar putea aloca doar 10.000 de tichete de vacanţă, în loc de 60.000

 |  18:48
Statul dă bilete de odihnă pentru parlamentari şi edili. Ministerul Muncii ar putea aloca doar 10.000 de tichete de vacanţă, în loc de 60.000

Politicienii par doar să-i fi amăgit pe bugetari prin promisiunea că, în2011, se vor acorda biletele de odihnă, cu reducere de 50% la serviciileturistice. Cel puţin pentru angajaţii din învăţământ, nu au fost acordate încăbilete din partea Ministerului Muncii, cu toate că, în anii anteriori (cu excepţialui 2010, când biletele nu au fost acordate), tichetele erau deja repartizatela această dată. Sindicatele din învăţământ avertizează că au fost acordatedoar 10.000 de bilete anul acesta, faţă de 70.000, cum promiteau reprezentanţiiGuvernului, iar acestea ar avea destinaţii prestabilite. Pentru profesori nu aufost alocate bilete de odihnă.

După ce reprezentanţii Puterii s-au lăudat că aureintrodus “biletele de odihnă”, prin care bugetarii puteau beneficia de reduceri de 50%la sejururi pe litoralul românesc sau la munte (evident, în condiţii maimodeste de cazare), realitatea s-a dovedit a fi cu totul alta. Aparent doaranumite clase de bugetari vor avea acces la biletele de odihnă şi în nici uncaz nu pare a fi vorba despre angajaţii cu venituri mici, de la stat. Angajaţiidin învăţământ susţin că pentru ei nu au fost rezervate astfel de bilete.Informaţia este confirmată şi de reprezentanţii sindicatelor din Educaţie, caresusţin că Guvernul, prin Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale(MMFPS), a alocat prea puţine bilete, ce pare să aibă destinaţii prestabilite. “Au fost alocate numai 10.000 de bilete, la aproximativ1.100.000 de bugetari. Asta înseamnă că vine cam un bilet la 100 de bugetari.Cei mai mulţi nu vor avea posibilitatea să meargă în concediu de odihnă. Înurmă cu trei ani, s-au acordat între 60.000 şi 70.000 de bilete. Şi aşa eraupuţine şi nu puteau acoperi cererile sindicatelor”, ne-a declarat preşedintele executiv al Federaţiei Sindicatelor dinÎnvăţământ (FSI) “Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor. Potrivit acestuia, biletele de odihnă ar puteaajunge tot la politicieni, care sunt de asemenea bugetari. “Este adevărat că în învăţământ nu s-a auzit nimic despre aceste bilete.Oricum sunt foarte puţine bilete, probabil ca să ajungă la cine trebuie. Vorajunge la parlamentari sau la angajaţi din primării, pentru că şi aceştia sunttot angajaţi la stat. Este o bătaie de joc”, ne-a mai spus Nistor.

Începutul programului de concediu pentru bugetari, sub semnul întrebării

Conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ(FSLI), care reprezintă aproximativ 800.000 de cadre didactice, susţine că nu afost primit nici un semnal din partea Ministerului Muncii, cum că ar fi fostalocate biletele de odihnă. “Am auzit şi noi că ar trebui alocate 50.000 – 60.000 de bilete. Deocamdatănu am primit nici un semnal de Casa Naţională de Pensii, de la casele judeţenede pensii sau de la Ministerul Muncii. Aşteptăm să fim chemaţi la discuţiisăptămânile acestea”, ne-a declarat secretarulgeneral al FSLI, Liviu Pop. Acesta susţine că, până în urmă cu doi ani, până laaceastă dată biletele erau deja acordate. “Anul trecut nu s-au acordat bilete de odihnă, dar până acum doi ani, lafinalul lunii mai biletele erau deja acordate. Aşa trebuie pentru că primaparte a programului începe în perioada 13-15 iunie. În anii anteriori, eramchemaţi de reprezentanţele locale ale Ministerului Muncii şi ne eraurepartizate biletele. Sindicatele primeau 84% dintre bilete, restul fiindpentru tratament. Cele de tratamentse acordă în continuare. Am înţeles căîn acest moment se organizează licitaţiile”, ne-a mai explicat Liviu Pop. Reprezentanţii Guvernului se lăudau laînceputul anului că au reintrodus biletele de odihnă pentru bugetari, urmând săfie oferite aproximativ 50.000-60.000 de bilete. Statul a alocat pentru biletele de odihnă 34.417 lei. Durata sejurului unui bilet de odihnă este de şase zile. “Numărul totalal biletelor de odihnă şi al biletelor pentru tratament balnear, acordate înanul 2011 prin sistemul organizat şi administrat de Casa Naţională de PensiiPublice, care poate fi finanţat din bugetul asigurărilor sociale de stat, sestabileşte în urma finalizării procedurii de achiziţie, derulată cu respectareaprevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor deconcesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii,aprobată cu modificări şi completări prin Legea ,cu modificările şi completările ulterioare, în corelaţie cu raportul preţ/biletpracticat de către operatorii economici participanţi la procedura deachiziţie”, se arată în HG 83/2011 privind acordarea biletelor de odihnă şitratament.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-01-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image