2019-03-20 23:42


Statul, obligat să mărească pensiile cu 8%, în 2011

 |  18:24
Pensionarii ameninţă cu proteste de stradă şi cu acţiuni la forurileinternaţionale din cauza Legii pensiilor unitare. Reprezentanţii vârstnicilorcer ministrului muncii, Ioan Botiş, să revină asupra declaraţiilor conformcărora pensile nu vor scădea, întrucât acest lucur nu este real. Economiştii susţin că statul, conform noii legi, artrebui să mărească pensile cu 7 - 8%. În aceste condiţii, Guvernul nu ar realizanici o economie.

Federaţiile de pensionariavertizează că vor organiza proteste de stradă şi că se vor adresa forurilorinternaţionale, fiind nemulţumiţi de faptul că Legea pensiilor unitare a fostdeclarată constituţională. “Suntem consternaţi de hotărârea Curţii Constituţionale prin care s-aconsiderat constituţională Legea sistemului unitar de pensii. Se ştie că pestejumătate dintre pensionarii din România au pensii sub nivelul de trai decent,stabilit de Institutul Calităţii Vieţii, de 500 de lei. Această lege, careprevede indexarea pensiilor cu rata inflaţiei, ce este prognozată să scadăcontinuu şi ce poate ajunge până la 2-3 procente, în timp ce preţurile pentrualimente, întreţinerea locuinţelor şi medicamente cresc anual cu procente între20 şi 100%”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale “Unirea” a Pensionarilor din România, Dumitru Cojanu. Acesta susţine că ministrul muncii,Nelu Ioan Botiş, ar trebui să revină asupra afirmaţiilor conform cărorapensionarii nu vor pierde din drepturile băneşti. “Federaţia Unirea, în urma analizei efectuate, a stabilitcă afirmaţiile domnului ministru Botiş nu prezintă situaţia reală. Chiar dacăîn 2011 pensiile vor fi îngheţate la nivelul actual, preţurile vor creşte.Domnul ministru trebuie să le explice pensionarilor că nu-şi vor mai permite săcumpere alimente suficiente şi toate medicamentele necesare, în aceste condiţiifiindu-le scurtată şi viaţa. Îl rugăm pe domnul ministru să revină asupraafirmaţiilor sale”, ne-a mai spus Cojanu.

Reprezentanţii pensionarilor susţin că Legea sistemuluiunitar de pensii încalcă prevederile Constituţiei. “Această situaţie va conduce indubitabil la degradareanivelului de trai pe următorii 20-30 de ani, contrar prevederilor ConstituţieiRomâniei, articolul 47, alineatul 1, ce prevede că statul este obligat să iamăsuri de dezvoltare a economiei şi de protecţie socială de natură să asigurecetăţenilor un nivel de trai decent. Vom lua toată gama de lupte legale pentrucombaterea acestei legi. Ne vom adresa tuturor forurilor care ne pot ajuta. Vomnegocia cu celelalte federaţii şi vom stabili un program pentru proteste destradă”, ne-a mai explicatDumitru Cojanu.

Şerbănescu: “Statul ar trebui să mărească pensiile cu 8%, la anul

Noua Lege a pensiilor unitare este criticată şi deexperţii în economie. “Legarea” pensiilor de ratainflaţiei nu poate avea decât efecte negative, potrivit economiştilor. “Domnul ministru Botiş vorbeşte ce înţelege din aceastălege. Este un sistem care nu poate să conducă decât la lucruri rele. Pensiileau scăzut, pentru că nu au mai putut fi plătite. Punctul de pensie nu trebuialegat de rata inflaţiei, era corect să rămână legat de salariul mediu”, ne-a declarat economistul Ilie Şerbănescu. Potrivitacestuia, statul ar fi obligat, în urma aplicării legii nou declarateconstituţională, să mărească pensiile cu până la 8%, anul viitor. “Dacă statul este corect, în 2011, conform rateiinflaţiei, pensiile ar urma să fie mărite cu 7-8%. În aceste condiţii, statulnu va face nici o economie şi vor fi obligaţi să impoziteze pensiile. Nu sepoate pune problema adoptării monedei europene. Nu o să fie atât de proştiîncât să ne primească”, ne-a mai spus Şerbănescu. Analistul susţine că un sistem bun ar face capensiile să fie plătite doar din contribuţii. “Nu trebuie încurcat bugetul de stat cu cel pentru pensii.Pensiile ar trebui plătite doar din contribuţii. Statul ar trebui să se asigurecă angajatorii plătesc contribuţiile către bugetul asigurărilor sociale destat. Ar putea să fie acordate subvenţii pentru companiile de stat la plataCAS. Dacă nu, să închidă companiile de cărbune pentru producerea energieielectrice şi să rămânem fără industrie”, ne-a mai declarat Şerbănescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-07-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...