2017-01-19 13:17

SOCIAL


Stindardul lui Ştefan cel Mare, asigurat cu milioane de euro

 |  21:00
Stindardul lui Ştefan cel Mare, asigurat cu milioane de euro

Peste şapte ani a durat restaurarea Stindardului liturgic al lui Ştefan cel Mare, expus acum la Muzeul Naţional de Istorie, din Capitală.

Una dintre cele mai mari dificultăţi întâmpinate de specialiştii Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR) în restaurarea Stindardului liturgic al lui Ştefan cel Mare a fost înlăturarea cleiului folosit de preoţii de la Mânăstirea Zografu, unde s-a aflat steagul la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, pentru lipirea broderiei de argint pe un suport de catifea. “Piesa era foarte degradată şi suferea consecinţele acţiunii cleiului de oase asupra ţesăturii, rămăşiţelor de ţesătură originală şi firului de argint. În primul rând, a fost un gest de mare curaj să se decidă desfacerea, pentru că nimeni nu putea să fie sigur că nu se rupe. Cleiul, pe măsură ce se cristalizează, capătă duritatea rocii. Astfel, timp de ani de zile, a fost înmuiat şi ridicat centimetru cu centimetru firul de argint de pe materialul-suport”, ne-a declarat directorul general al MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Restaurarea a durat aproape şapte ani şi jumătate. “Numai desfacerea broderiei de argint de suportul de catifea a durat cinci ani. Apoi au fost înlăturate urmele intervenţiei, pentru că, pe lângă catifeaua de proastă calitate, călugării au adăugat un şnur de cupru argintat care continua să acţioneze electrochimic cu argintul. A urmat remontarea pe un suport de mătase a broderiei. Acest lucru s-a realizat cu ace mai subţiri decât cele chirurgicale. Sunt nişte ace care au cam trei microni grosime. Această operaţiune a durat aproape doi ani”, ne-a mai explicat Oberländer. Potrivit acestuia, stindardul nu ar mai suporta o nouă restaurare. “După ce a fost montată broderia pe suportul de mătase, a fost protejată cu o ţesătură specială, care este neutră din punct de vedere chimic şi foarte rezistentă. După atâta vreme şi după restaurare, stindardul practic nu mai suportă o a doua restaurare”, ne-a mai declarat Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Restaurarea, peste 100.000 €

Potrivit directorului general al Muzeului de Istorie, la vremea respectivă, restaurarea stindardului a costat peste 100.000 de euro, dacă adăugăm salarii şi investigaţii. “De asemenea, au fost costisitoare şi materialele folosite. Nimic nu se găseşte în comerţ, totul se comandă şi sunt serii foarte mici. Piesa este foarte valoroasă. Este asigurată la o sumă cu şase zerouri, în euro”, ne-a mai spus Oberländer.

Cei interesaţi pot afla mai multe detalii despre incitanta epopee a recuperării artefactului de la Muntele Athosîn timpul Primului Război Mondial şi repatrierii acestuia la sfârşitul anului 1919, precum şi despre „călătoriile” făcute de stindard pe toate meridianele lumii, dacă vor vizita expoziţia organizată la Muzeul Naţional de Istorie, deschisă în perioada 12 ianuarie - 12 martie, de miercuri până duminică între orele 9.00  şi 17.00.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-01-02

TAGURI: standard_liturgic, steag_stefan_cel_mare, mnir, restaurare_stindardComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image