2019-01-16 16:25


Studenţii din Bucureşti, 500 de lei pentru cazare la vârstnici

 |  21:01
Studenţii din Bucureşti, 500 de lei pentru cazare la vârstnici
P24

Proiectul iniţiat de primarul general „Parteneriat între generaţii în municipiul Bucureşti” a născut multe controverse, opoziţia cerând scoaterea de pe ordinea de zi în lipsa efortului bugetar. Gabriela Firea a răspuns răspicat că refuză să renunţe la el, iar un consilier PSD a cerut extinderea lui la totşi studenţii, indiferent de forma de învăţământ şi vârsta pe care o au. Deşi în proiect nu se vorbea despre suma pe care o va plăti Municipalitatea studenţilor care vor fi găzduţi de familii sau persoane în vârstă, Firea a avansat cifra de 500 de lei lunar, dar şi alte burse de studii. În final, maşina de vot PSD-ALDE a votat proiectul fără amendamente.

Insistenţele consilierilor generali de a se renunţa la iniţierea şi pregătirea implementării programului „Parteneriat între generaţii în municipiul Bucureşti” au fost inutile. Gabriela Firea a spus răspicat că refuză să retragă proiectul. Ea a fost susţinută de fosta jurnalistă, Anca Florea, consilier general PSD, care i-a solicitat ca toţi studenţii din Capitală, indiferent de dacă studiază la forma de învăţământ de zi, seral sau fără frecvenţă, dacă învaţă la facultăţi private sau de stat, dacă au depăşit sau nu vârsta de 26 de ani să primească burse din partea Primăriei Capitalei. Anca Florea a făcut solicitarea fără să calculeze efortul bugetar, deşi primăriţa îl anuţase. Firea a spus că în Bucureşti studiază peste 170.000 de studenţi, din care circa 135.000 la universităţi de stat. Dacă doar 100.000 dintre studenţi ar accesa bursele Municipalităţii, efortul bugetar ar fi de 50 de milioane de lei, circa 11 milioane de euro.

Pledoaria lui Firea

“Proiectul de Hotărâre «Parteneriat între generații» se adresează studenților care doresc să beneficieze de o bursă din partea Primăriei, în schimbul unei prestații sociale extrem de necesare, care este destinată fie cetăţenilor seniori, fie familiilor cu copii. Primul palier: studentul locuiește în gazdă la un cetățean senior și îl ajută la procurarea de medicamente și o dată pe săptămână îl ajută să se deplaseze la prieteni sau la un spectacol, iar tânărul primește bani pentru acoperirea sumei necesare cazării și întreținerii. Al doilea palier: studentul face meditații cu elevi din familii care nu au posibilitatea să achite cursuri sau o pregătire suplimentară la: limbi străine, calculator, română, matematică. De asemenea, tânărul se califică pentru bursa oferită prin Programul parteneriat între generații”, a clamat Gabriela Firea.

Întrebările consilierilor

Care este impactul bugetar a fost întrebarea venită de la toate partidele. Firea le-a răspuns că nu poate anticipa câţi studenţi se vor înscrie în progam, dar i-a asigurat că tot consilierii vor fi cei care trebuie să-l aprobe. Marius Rogin, PNL, a pledat pentru restricţii, anticipând că mulţi tineri se vor înscrie la facultate în fiecare an, fără să urmeze cursurile. Situaţia este asemănătoare cu cea a copiilor de cadre didactice care au cazarea în căminele studenţeşti gratuită, iar după absolvire se înscriu la alte facultăţi pentru a locui gratis în continuare. “Trebuie restricţii”, a concluzionat Rogin. Consilierii USR au fost cei mai vehemenţi, dar în zadar, au fost jigniţi şi batjocoriţi de cei de la PSD-Alde, ajungându-se ca Tudor Ionescu Tudy să le spună să-şi ceară scuze faţă de PSD şi primarul general, fără ca ei să fi jignit pe cineva. Alţi consilieri au stat tăcuţi, considerând proiectul ca fiind doar unul de campanie, care nu va fi aplicat niciodată.

Solicitări sociale

Ca şi în cazul biletelor gratuite pentru jurnalişti, primăriţa a declarat că a primit solicitări din partea studenţilor care i-au cerut ajutorul pentru depăşirea unor probleme financiare. Ei pot trimite solicitări de burse pe adresa parteneriatintregeneratii@pmb.ro. „În perioada următoare voi veni cu un proiect în faţa CGMB prin care studenţii să poată să beneficieze de o bursă pentru achiziţia de cursuri pentru participarea la cursuri de formare profesională şi care să nu fie condiţionată de o prestaţie specială. Acest proiect îl discutăm acum cu asociaţiile studenţeşti şi va fi supus la vot la o altă şedinţă CGMB. Ne dorim astfel să nu se creeze senzaţia că vor fi sprijiniţi numai studenţii care au anumite probleme financiare, ci şi cei care vor să fie ajutaţi să se poată perfecţiona”, a comentat Firea, anticipând alte proiecte populiste.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-15

TAGURI: studenti, bucuresti, cazare, varstnic
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
16 Noi 2016

BOLSEVICA pesedistâ ISI BATE JOC DE BANII BUCURESTENILOR. TRANSFORMAND PRIMARIA IN PROPRIUL SRL.
Random imageUltimele stiri

loading...