2019-01-24 00:28


Studiu privind gărzile medicilor: Trei sferturi dintre doctori lucrează încontinuu mai mult de 24 de ore

 |  11:22
Studiu privind gărzile medicilor: Trei sferturi dintre doctori lucrează încontinuu mai mult de 24 de ore

Un studiu privind gărzile medicilor, realizat de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială "Solidaritatea", la comanda Federației Sindicale "Solidaritatea Sanitară", arată că trei sferturi din medici lucrează încontinuu mai mult de 24 de ore.

De asemenea, 30% dintre doctori ajung să depășească o durată de muncă legată chiar și de 33 de ore.

Federația Sindicală "Solidaritatea Sanitară” a anunţat, într-un comunicat de presă, că, până în prezent, 1.032 de medici au răspuns la chestionar.

"Demersul a fost inițiat în contextul în care Ministerul Sănătății a refuzat în mod sistematic modificarea Regulamentului de gărzi în sensul respectării legislației muncii, toți miniștrii dovedindu-se până acum indiferenți atât la argumentele juridice cât și la dovezile științifice prezentate de Federația "Solidaritatea Sanitară". În condițiile în care datele arată că situația este în continuă agravare, este evident că lipsa deschiderii la dialog a ministrului Sănătății, Vlad Vasile Voiculescu, față de Federația "Solidaritatea Sanitară" (organizație reprezentativă la nivelul sectorului Sănătate) dăunează atât medicilor cât și pacienților", se arată în comunicatul citat.

Studiul arată că media numărului maxim de ore lucrate continuu de medici, fără pauză, (incluzând timpul normal de lucru și orele de gardă) este de 33 ore. Mai exact, 78% dintre medici au muncit încontinuu mai mult de 24 de ore.

Potrivit sursei citate, 35,8% dintre medici au indicat o accentuare a gradului de oboseală datorită actualului program de gărzi. Aproximativ 32% dintre medici au indicat faptul că actuală formă de organizarea a gărzilor are un impact negativ direct asupra calității serviciilor medicale.

"Având în vedere faptul că Federația "Solidaritatea Sanitară" a reușit să facă un prim pas înspre normalizarea situației timpului de lucru al medicilor în cadrul negocierilor cu Ministerul Muncii, ministrul Dragoș Pâslaru acceptând introducerea în OUG nr. 20/2016 a obligativității încheierii unui contract individual de muncă (CIM) separat pentru gărzile suplimentare programului normal de lucru (eliminând astfel obligativitatea medicilor de a face toate gărzile suplimentare), în acest moment modificarea în mod corespunzător a Regulamentului de gărzi, conform propunerilor noastre, are caracter urgent",susţin reprezentanții sindicatelor.

Aceştia mai precizează că dacă Ministerul Sănătății refuză în continuare negocierile privind reașezarea programului de lucru al medicilor în limitele legii și plata adecvată a drepturilor salariale aferente gărzilor, există riscul ca, începând cu luna august, 41% dintre medici să refuze încheierea CIM-urilor pentru gărzile suplimentare programului normal de lucru.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-07-02

TAGURI: studiu, garda, medic, trei, sferturi, lucreaza, incontinuu, mai, mult, 24, ore
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MDA...
02 Iul 2016

Și-atunci ne mai mirăm când vedem medici surmenați, scăzându-le atenția, capacitatea de concentrare și, ce-i mai rău...acceptând MITA ca o recompensă pentru efortul de a cădea din picioare, pentru că au numai LEPRE ca manageri și miniștrii complet siniștrii cărora nu le pasă! Cine cade prost aici? Medicii și bolnavii! Medicii pentru efortul nerecunoscut, prin salarii mizerabile, NICI MĂCAR CA A UNUI PARLAHOȚ DE PARLAMENTAR CARE FREACĂ DUDA 8 MINUTE/ȘEDINȚĂ,ÎN REST PE-ACASĂ SAU ÎN AFACERI CU STATUL și bolnavii - săraci sau în imposibilitate de plată suplimentară pentru că, fie sunt oameni săraci de la țară, fie șomeri sau numai cu unul din familie muncind, cu vreun părinte sau amândoi bolnavi!
APOI....
02 Iul 2016

spitalele noi, reconstruite DE JOS, DE LA FUNDAȚIE! Iar cele vechi, îmbunătățite prin săli de baie, closete, bucătării speciale pentru bolnavi, musafiri sau personal medical, aparatură nouă! Mai ales controlați cei de la Administrativ CARE FURĂ DE RUP! Iar jigodiilor de la bucătărie, urmărite în fiecare zi dacă ceea ce le vine ca să pună în oală, nu cară cu sacoșile acasă! Ce mai! Un manager de spital trebuie să facă control la tot ce intră și iese din spital dacă ceea i s-a dat spre administrare și îngrijire ajunge unde trebuie: medicilor și bolnavilor!
IAR îN PRIVINțA
02 Iul 2016

MITEI, da-ți-le cu ”suspendare” sau ”sub control judiciar” AȘA CUM FACEȚI CU PARLAHOȚII NEAMULUI! E nevoie de medici în spitale, NU ÎN PUȘCĂRIE! Dacă au ajuns să accepte MITA este din cauza politicilor distructive, clar? Așa cum lăsați unul ca Videanu, Blaga, Bica, Hrebenciuc, Năstase, Vanghelie, tata-socru lui Tonta și alți imbecili și imbecile libere sau ”condamnate” LA MIȘTO pe cauze mici, așa lăsați medicii în pace!
Random imageUltimele stiri

loading...