2017-01-20 13:55

SOCIAL


Studiu de 100.000 € despre nemulţumirile bucureştenilor

 |  19:37
Studiu de 100.000 € despre nemulţumirile bucureştenilor

Locuitorii Capitalei iau în calcul, când se gândesc la Bucureşti, infrastructura stradală, parcurile, edificiile, dar şi aglomeraţia, agitaţia şi traficul sau mizeria, străzile murdare şi gropile din carosabil, relevă un studiu realizat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române, la solicitarea Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB).

Cele mai urgente probleme ale Capitalei, relevă studiul, sunt curăţenia (17%) - prezenţa gunoaielor, a mizeriei pe străzi şi în pieţe -, infrastructura (14,4%) - disponibilitatea parcărilor, acoperirea reţelei de canalizare, starea străzilor, iluminatul public, marcajele rutiere şi câinii fără stăpân (14,3%).

Problema verde (7,2%) - poluare, zgomot, calitatea apei, zgomot, reciclarea şi separaţia deşeurilor sau lipsa spaţiilor verzi - este cea de a patra identificată de către bucureşteni, iar cea de-a cincea - circulaţia şi condiţiile de trafic, incluzând calitatea apei şi a transportului în comun, siguranţa în casă şi pe străzi (9,2%).

Referitor la ceea ce ar trebui să facă Primăria Capitalei pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, infrastructura este prima direcţie de acţiune, potrivit opţiunilor bucureştenilor (18,6%), iar îmbunătăţirea activităţii administrative a PMB - cea de-a doua(18,1%).

Bucureştenii reclamă din partea administraţiei mai multă implicare, responsabilitate faţă de cetăţeni, o mai bună gestionare a banului public, angajarea de specialişti, respectarea propriilor decizii şi angajamente, o mai bună organizare şi împiedicarea dării de mită. După curăţenie, a patra direcţie de acţiune în ordinea preferinţei bucureştenilor se referă la spaţiile verzi (8,8%) - mai multe parcuri şi locuri de joacă pentru copii, protejarea celor existente, spaţii de recreere şi împiedicarea tăierii copacilor.

Bucureştenii acordă o importanţă deosebită şi soluţionării problemei câinilor fără stăpân (7,7%), asupra modalităţii concrete existând diferenţe de opinii. Unii doresc soluţia radicală - strângerea şi eutanasierea câinilor comunitari, iar alţii optează pentru strângerea lor în adăposturi, sterilizarea acestora şi îngrijirea lor.

La întrebarea pe cine ar trebui să consulte primarul general atunci când ia decizii majore, respondenţi au indicat asociaţiile profesionale ale arhitecţilor, inginerilor şi medicilor, personalităţi din mediul academic, profesori universitari, intelectuali, dar şi pe cetăţeni, asociaţii de proprietari, specialiştii în urbanism din străinătate.

Studiul mai evidenţiază faptul că se impune crearea unui Consiliu Consultativ care să funcţioneze pe lângă primarul general şi care să poată proiecta la modul concret mecanismul de fundamentare al deciziilor strategice pentru Bucureşti, precum şi consultarea organismelor reprezentative identificate de cetăţeni. Consiliul ar urma să fie format din rectorii universităţilor din Bucureşti, directorii institutelor de cercetare din Academia Română, dar şi din oameni de afaceri reprezentativi.

”Acest studiu ne conduce la ideea că nu poţi să coagulezi celelalte segmente profesionale şi cu expertiză decât dacă te consulţi cu ele, îi întrebi, îşi spun părerea lor, după care o prezinţi publicului care cere. Acest studiu conturează ideea clară că trebuie să se consulte cu clasa profesională, cu oamenii cu expertiză şi vreau să le arăt că eu chiar ţin cont de ceea ce spun cetăţenii Bucureştiului că ar trebui să fac”, a declarat primarul general, Sorin Oprescu. Acesta este de părere că administraţia pe care o conduce “a procedat şi procedează correct”, iar proiectele inţiate de municipalitate se înscriu în acest sondaj, edilul dând ca exemplu pasajul Basarab.

A meritat banii?

Potrivit edilului şef, studiul a costat aproximativ 100.000 de euro. “Acesta s-a concretizat în manualul de identitate al Primăriei. “Acest studiu este un corolar a tot ceea ce înseamnă comisiile strategice. Primul lucru pe care l-am făcut, în 2008, am reuşit să coagulăm aceste comisii - arhitecţii, doctorii, inginerii. Acest studiu aduce nou forţa opiniei şi a expertizei pe care o dau toţi oamenii aceştia cu care stăm de vorbă şi care coagulează. Vin şi dânşii cu idei şi le alimentează şi după aceea te raportezi la calitatea vieţii şi la studio”, a mai spus Oprescu.

“Academia a acceptat să găzduiască această întâlnire pentru că instituţia noastră nu este legată de ciclurile electorale”, a subliniat preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc.

Studiul a fost realizat în a doua parte a lunii octombrie, anul trecut, pe un eşantion de 1112 persoane adulte, cu domiciliul stabil în Bucureşti, iar marja de eroare este de plus-minus 2,93%, la un interval de încredere de 95%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-03-13

TAGURI: studio_bucuresti, studio_academie, pmb, oprescu_academieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image