2017-01-23 04:46


Subvenţiile pentru căldură vor fi eliminate pentru familiile cu venituri peste 3.000 de lei

 |  17:37
Subvenţiile pentru căldură vor fi eliminate pentru familiile cu venituri peste 3.000 de lei
Subvenţiile pentru căldură în Capitală vorrămâne mari pentru familiile cu venituri totale sub 3.000 de lei, iar platacăldurii se va face în toate cele 12 luni ale anului, pentru a nu fi creşterimari la întreţinere în timpul iernii, a declarat viceprimarul general MirceaRaicu, citat de NewsIn.

"Familiilecare au venituri mai mari de 3.000 lei vor plăti mai mult pentru căldură şi apăcaldă, beneficiind de o subvenţie mai mică", amai spusRaicu.Potrivit viceprimarului general,modalitatea concretă de subvenţionare aenergiei termice pentru consumatorii casnici este încă în discuţie. Cât desprestabilirea veniturilor, populaţia va face declaraţii pe proprie răspundere.

Cea maiimportantămodificarela platacăldurii este aceea că, pe bazaconsumului statisticdin iarna precedentă, se va face un total de platăcareva fi împărţitla 12 luni, pentru a nu se crea vârfuri de platăiarna. "La sfârşitul unui an, putem face regularizare. Cel care consumămai mult va plăti mai mult şi invers", spune Raicu.

ViceprimarulCapitalei a adăugatcă nu va exista o creştere mare a preţului energieitermice în Bucureşti. E eventuală mărire, spune Raicu,ar putea provenidoar din creşterea preţului la gaze şi combustibil. "Efectul eliminăriiisubvenţiei Guvernului nu are o influenţă asupra preţului. Doar obligaţiileRomâniei de a mări preţul la gaze pot duce la creşterea preţului gigacaloriei.Pe de altă parte, vor veni bani dela Guvern pentruajutoarelesocialela căldurăacordate familiilor sărace",spune Raicu.

În 2011,subvenţia la căldură pentru RADET Bucureşti este de 563,4 milioane lei, faţă de397 milioane lei, cât a fost votat anul trecut. În 2010, spre sfârşitulanului,către RADET au fost realocate de la alte capitole bugetare, înspecialpentru subvenţionarea căldurii, 186 milioane lei, în condiţiile încare cererea regiei era de 384 milioane lei. În 2010, Guvernul a alocat pentrusubvenţionarea căldurii în Capitală 103 milioane lei, deşi se angajase la 149milioane lei, iar în acest an a dat, în acelaşi scop,24,5 milioane lei.

Preţulgigacaloriei în Bucureşti este de 298,61 de lei, din care 173,89 lei estepreţul producătorului ELCEN (care produce cea mai mare parte a energiei termiceîn Capitală), la care se adaugă 124,72 lei - preţul de distribuţie şi transportal RADET. Datorită subvenţiilor, populaţia plăteşte în prezent doar 124,5 lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-09-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TEODOR
12 Mai 2011

Bucurestenii trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca actualul sistem nu mai poate continua!Daca au avut parte de caldura subventionata in iarna care a trecut,ar trebui sa-i fie recunoscatori lui Sorin Oprescu!

Adauga un comentariu

Random image