2017-01-23 21:02


Alimente cu mai puţini aditivi

 |  21:00
Alimente cu mai puţini aditivi

Iaurturile nearomatizate, untul, pâinea, compotul, mierea, apa şi sucul de fructe sunt produse în care nu vor mai exista aditivi alimentari. De asemenea, alimentele şi băuturile răcoritoare vor fi îndulcite cu derivaţi din Stevia. În schimb, specialiştii au stabilit că în produsele alimentare cu grad înalt de prelucrare – precum, dulciurile, snacksurile, sosurile şi băuturile aromatizate – se autorizează un număr mare de aditivi.

Utilizarea aditivilor în alimente va deveni în curând mai sigură şi mai transparentă decât în prezent, datorită a trei regulamente adoptate de Comisia Europeană. Prima se referă la aditivii din produsele alimentare şi va intra în vigoare în iunie 2013 (această perioadă de graţie pentru aplicare a fost considerată necesară pentru a permite industriei alimentare a Uniunii să se adapteze la noile norme). Această listă, care este, de asemenea, disponibilă într-o bază de date online (), va permite consumatorilor, operatorilor din sectorul alimentar şi autorităţilor de control să identifice cu uşurinţă aditivii care sunt autorizaţi într-un anumit produs alimentar. Cea de-a doua listă priveşte aditivii din ingredientele alimentare, cum ar fi alţi aditivi, enzime, arome şi substanţe nutritive şi se va aplica după 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE.

Reglează glicemia

Cel de-al treilea regulament permite utilizarea ca îndulcitor a glicozidelor derivate din steviol, extras din frunzele de Stevia (Rebaudiana Bertoni). Îndulcitorii realizaţi din Stevia au o istorie îndelungată în câteva ţări, incluzând Japonia şi Paraguay, iar utilizarea lor este permisă în multe ţări, inclusiv SUA, Canada, Franţa, Mexic, Japonia, Coreea, Taiwan, China, Rusia, Australia, Argentina, Noua Zeelandă, Columbia, Peru, Paraguay, Uruguay, Brazilia, Elveţia, Malaesia, Ghana, Turcia, Maroc şi Nigeria.

Planta este un arbust mic din familia crizantemelor. Este cultivată, recoltată şi folosită de două secole în America de Sud pentru a îndulci alimentele şi băuturile, populaţia guarani din Paraguay fiind prima care a folosit pudra din frunze de Stevia pentru a îndulci băuturile.

De altfel, Stevia este o plantă foarte dulce, care are capacitatea de a regla nivelul zahărului în sânge (glicemia), de a înfrâna pofta de dulciuri şi a tempera senzaţia acută de foame, fiind eficientă pentru cei care suferă de diabet sau hipoglicemie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-11-25

TAGURI: sucuri, stevia, indulciteComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală