2018-12-13 03:50


Sute de copaci doborâţi, primăriile încearcă muşamalizarea dezastrului. Poliţia locală face fotografii în loc să dea o mână de ajutor

 |  21:01
Sute de copaci doborâţi, primăriile încearcă muşamalizarea dezastrului. Poliţia locală face fotografii în loc să dea o mână de ajutor
P24

Primarii de sector au stat ascunşi în zilele cu vânt şi ninsori abundente. Nici instituţiile subordonate nu au ieşit pe teren. Administraţiile Domeniului Public (ADP) din sectoare au preferat să stea la căldură, în loc să ajute la degajarea drumurilor blocate de copacii doborâţi de vânt. Revoltător este faptul că primăriile au raportat mai puţine incidente de acest fel, pentru a minimaliza dezastrul. În ziua de duminică numai Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a raportat 191 de copaci şi stâlpi doborâţi de vânt. Primăriile de sector au raportat abia luni un număr de 349 de copaci, mai mic decât cel real. Pompierii au fost singurii care au răspuns la apelurile bucureştenilor, în timp ce Poliţia Locală “aviza” lucrările fotografiind drumul degajat.

Fiecare primărie de sector are în subordine câte o Administrație a Domeniului Public. Printre atribuţiile lor se numără şi asigurarea întreţinerii şi curăţeniei spaţiilor verzi, chiar şi când sunt acoperite de zăpadă. Numai că la telefoane nu răspunde nimeni, cu atât mai puţin în zilele libere de sâmbătă şi duminică. Pentru ADP-uri nu există situaţii de urgenţă. Nu există numere la bucureștenii să poată semnala, de pildă, prăbușirea unui copac. Sesizările oamenilor cu privire la necesitatea tăierii unui copac sunt tratate cu indiferență. De ce lșe mai multe ori durează luni de zile din momentul sesizării, până la rezolvarea problemei. Aşa se explică numărul mare de copaci căzuţi în Capitală. Aceste ADP-uri ineficiente, dar mari consumatoare de bani, nu au mişcat un deget pentru deblocarea drumurilor unde s-au prăbuşit copaci. Nici la înlăturarea zăpezii sau a gheţii de pe trotuare nu au făcut nimic. Nici la degajarea curţilor din şcoli sau grădiniţe nu au intervenit, deşi este obligaţia lor. Principalii vinovaţi sunt primarii de sector care le tolerează comportamentul, adică inactivitatea pe bani foarte mulţi. “E bătaie de joc la adresa cetăţeanului”, spune senatorul Alfred Laurenţiu Mihai, care a cerut demisia primarilor de sector din Capitală pentru modul dezastruos în care au gestionat deszăpezirea Capitalei.

Decenţa, un termen necunoscut

Nici marţi străzile secundare nu fuseseră curăţate de zăpadă, iar maşinile de gunoi nu puteau intra din cauza zăpezii şi a maşinilor parcate. Puţinele lame care au intrat pe străzile secundare au făcut treabă de mântuială, pentru că au aruncat zăpada peste maşinile parcate şi pe trotuare.

Apoi, oamenii au degajat intrările aruncând zăpada invers. Multe şcoli aveau curţile pline de zăpadă, muncitorii ADP nu au apărut niciunde. Acum gheaţa şi ţurţurii sunt un real pericol. Primarii de sector au “rezolvat problema”, afirmând că înlăturarea ţurţurilor este obligaţia proprietarilor.

Pompierii controlaţi de Poliţia locală

Singura instituţie care a funcţionat în week-end a fost ISU. Ca de obicei, pompierii au fost buni la toate, inclusiv la deblocarea drumurilor. Potrivit ISU, 191 de copaci şi stâlpi au căzut şi au blocat drumuri de acces. Primăriile au raportat 349 de copaci doborâţi de vânt. Însă, de exemplu, Primăria Sectorului 5 a raportat iniţial 39 de copaci căzuţi, iar marţi numărul lor ajunsese la 82. Numărul maşinilor avariate a fost de 132 duminică, dar au fost avariate garduri şi acoperişuri.

Chiar şi pietonii au fost puşi în pericol din cauza copacilor. În zadar bucureştenii au apelat la telefoanele primăriilor, numai ISU le-a venit în ajutor. Văzând nesimţirea autorităţilor locale, în câteva cartiere oamenii s-au mobilizat pe facebook şi au făcut treaba muncitorilor ADP. Mai mulţi bucureşteni au observat că, după intervenţia pompierilor de degajare a drumurilor, Poliţia Locală “superviza” lucrarea făcând fotografii. Oamenii propun reducerea bugetelor pentru primării, implicit a taxelor şi impozitelor, pentru ineficienţa lor în cazuri de necesitate.

Replici de televizor

Daniel Băluţă, primar interimar la sectorul 5, a făcut nişte promisiuni pe care nu le va putea onora niciodată.

“Din dispoziţia primarului Daniel Băluţă, Primăria Sectorului 4 vine în sprijinul proprietarilor de autovehicule care au suferit pagube în urma prăbuşirii arborilor doborâţi de viscolul care a afectat Capitala. Au fost identificate soluţiile pentru acordarea de despăgubiri în cele aproximativ 40 de astfel de cazuri”, se arată într-un comunicat. Proprietarii maşinilor avariate trebuie să se adreseze Poliţiei Locale Sector 4. Poliţiştii locali vor întocmi procese verbale, iar în urma acestora se vor întocmi documentaţiile necesare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-19

GALERIE MEDIATAGURI: copaci, cazuti, pompieri, politie, locala, fotografii
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...