2018-11-19 14:02


Ţările membre UE vor putea achiziţiona împreună vaccinuri în caz de pandemie

 |  16:23
Ţările membre UE vor putea achiziţiona împreună vaccinuri în caz de pandemie

Capacitatea UE de a face faţă unor ameninţări transfrontaliere serioase la adresa sănătăţii va fi întărită de legislaţia votată joi. Textul introduce un sistem de avertizare timpurie, facilitează achiziţionarea împreună a vaccinurilor şi va face posibilă declararea unei stări de urgenţă la nivelul UE în eventualitatea unei crize.

Legislativul UE s-a bazat pe experienţele unor crize anterioare cum ar fi epidemia cu virusul Escherichia coli în 2011 şi gripa H1N1 în 2009, precum şi dificultăţile întâmpinate în cursul norului vulcanic în 2010. Aranjamentele existente în UE vor fi întărite pentru a îmbunătăţi coordonarea şi a reduce timpii de răspuns.

„Este, fără îndoială, cea mai mare reuşită în această decizie”, a spus raportorul Gilles Pargneaux (S&D, FR). „Accesul la vaccinuri va fi mai echitabil pentru că vor fi disponibile la preţuri mai echitabile. Este un progres binevenit, mai ales în statele membre mai mici care nu îşi puteau permite preţurile exorbitante care au fost vehiculate în cursul recentelor pandemii”, a adăugat el. Acordul negociat cu Consiliul a fost adoptat cu 678 de voturi pentru, 21 împotrivă şi 4 abţineri.

Deputaţii au introdus şi o schemă care să permită statelor membre ale UE să cumpere medicamente în comun şi astfel mai ieftin. Mai mult, accesul la vaccinuri ar fi mai echitabil.

În cursul epidemiei de gripă H1N1 din 2009, statele membre au fost în competiţie pentru a procura vaccinurile disponibile în cantităţi limitate.

Textul introduce posibilitatea declarării unei „stări de urgenţă de sănătate publică” la nivel european pentru a accelera autorizarea medicamentelor necesare pentru a combate criza. Legislaţia actuală cere ca UE să aştepte declararea unei stări de urgenţă internaţionale de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pe toate continentele.

Unele dintre epidemiile recente au fost de natură virală, cu rădăcini de origine aviară sau porcină, de aceea textul cere interoperabilitatea pregătirii şi planificării răspunsului din sectorul sănătăţii umane şi, respectiv, din cel al sănătăţii veterinare.

Textul subliniază şi nevoia de transparenţă a sistemului. Atunci când sunt consultaţi, experţii trebuie să declare orice interes, direct sau indirect, care ar putea fi considerat ca având un efect asupra independenţei lor.

Decizia va intra în vigoare în ziua publicării în Jurnalul Oficial al UE.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-04

TAGURI: UE, vaccin, pandemie, legislatie, epidemie, viral, urgenta, sanatate
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...