2018-12-19 01:27


Taxa clawback taie accesul la medicamente

 |  16:11
Taxa clawback taie accesul la medicamente

Reprezentanţii pacienţilor susţin că noua taxă clawback, aşa cum a fost gândită de Guvern, va bloca accesul la tratament.

“Niciun producător nu o să dorească să suporte 60% din valoarea fiecărei cutiuţe de medicament care depăşeşte pragul maxim de pacienţi, stabilit din 2009. Aceşti producători sunt afacerişti, nu sunt case de binefacere. Numărul pacienţilor este mult mai mare faţă de 2009. Vom merge la farmacie şi ni se va spune că nu mai au medicamente, dacă se depăşeşte numărul de pacienţi de atunci.  De la un an la altul, numărul persoanelor care au nevoie de tratament creşte cu 10-12%. Am participat la dezbaterea organizată de Ministerul Sănătăţii. I-am întrebat dacă ne pot garanta că vom mai găsi medicamente în farmacii”, ne-a declarat preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Cezar Irimia.

Opinia producătorilor

Reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionale de Medicamente (ARPIM) au subliniat în cadrul dezbaterii de vineri de la Ministerul Sănătăţii privind introducerea taxei clawback că sunt de acord cu această taxă, însă consideră că noul proiect de Hotărâre de Guvern supus dezbaterii publice reprezintă o măsură în detrimentul pacienţilor şi nesustenabilă economic. Ei au argumentat că taxarea cu o valoare disproporţionată de 60% va face dificilă susţinerea tratamentelor pacienţilor. Majoritatea pacienţilor bolnavi de diabet, HIV, cancer, TBC trăiesc datorită tratamentelor actuale, iar nepermiterea unei creşteri a consumului de medicamente înseamnă privarea de tratament a pacienţilor nou diagnosticaţi, susţin reprezentanţii ARPIM. În plus, ei au mai spus că raportarea perpetuă la consumul anului 2009 reprezintă de fapt o taxare repetitivă şi cumulativă.

În viitor producătorii vor fi taxaţi în fiecare an atât pentru creşterile normale ale consumului anului respectiv faţă de anul anterior, care vor apărea ca urmare a tratării pacienţilor nou diagnosticaţi, cât şi pentru toate creşterile anterioare deja taxate. Astfel, se va ajunge într-un termen previzibil la o taxare anuală de 60%, au explicat reprezentanţii ARPIM. Totodată, aceştia au mai spus că taxa va duce la descurajarea investiţiilor în România pentru viitor.

Orice companie care va dori să investească va fi taxată cu un procent de 60% aplicat la cifra totală de afaceri din cauza faptului că în 2009, anul de referinţă, cifra de afaceri era zero. Reprezentanţii ARPIM susţin că nespecificarea perioadei în care medicamentele inovatoare vor fi excluse de la taxare cu 60% va duce la blocarea accesului pacienţilor la descoperirile terapeutice noi de care beneficiază ceilalţi cetăţeni ai Europei.

Măsuri anticoncurenţiale

Un alt motiv invocat de reprezentanţii ARPIM este acela că nespecificarea includerii la acelaşi nivel de taxare a tuturor medicamentelor poate duce la măsuri discriminatorii şi anticoncurenţiale şi la încălcarea tratatelor internaţionale la care România este parte.

În prezent, din cauza crizei financiare, industria farmaceutică creditează tratamentul pacienţilor în procent de 85% din consumul anual de medicamente, acumulându-se 11 luni de întârziere la plată, fapt ce va fi foarte dificil de susţinut economic pe viitor în contextul impunerii unei taxe nesustenabile.

Propunere: taxare progresivă

ARPIM a venit cu propunerea de amendare a proiectului hotărârii de Guvern, solicitând un pachet de soluţii sustenabile economic, transparente şi predictibile pe termen lung. Propunerea ARPIM are ca prim obiectiv controlul cheltuielilor fără afectarea pacienţilor şi se referă la o taxare progresivă a creşterii anuale a bugetului de medicamente compensate şi gratuite, astfel: 10% pentru o creştere a consumului între 0 şi 10%, 20% pentru o creştere a consumului între 10 şi 20%, 30% pentru o creştere a consumului între 20 şi 30% şi 50% pentru o creştere a consumului mai mare de 30%. De asemenea, producătorii propun încheierea unor acorduri de volum la un an după compensarea noilor produse şi taxarea cu 50% a depăşirilor mai mari de 15% faţă de limitele agreate, astfel încât şi pacienţii români să beneficieze în viitor de medicamentele novatoare care au intrat deja în tratamentul celorlalţi pacienţi din Europa în ultimii patru ani. “Sperăm ca în urma acestei dezbateri soluţiile propuse de ARPIM vor fi luate în considerare, astfel încât impactul măsurii asupra industriei şi implicit asupra pacienţilor să fie pozitiv”, a declarat Cristian Luţan, director executiv adjunct ARPIM.

Subsecretarul de stat dr.Raed Arafat, prezent la dezbatere, a spus că se vor consemna toate propunerile şi se aşteaptă şi alte propuneri până luni, urmând ca ele să fie discutate şi analizate şi cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-01-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...