2017-01-21 02:17

SOCIAL


Taxa pe divorţul la Primărie. La Focşani şi Suceava, cuplurile ce se despart amiabil plătesc 500 de lei, la Vaslui - 600

 |  18:46
Taxa pe divorţul la Primărie. La Focşani şi Suceava, cuplurile ce se despart amiabil plătesc 500 de lei, la Vaslui - 600

Autorităţiledin Suceava şi Focşani au stabilit la 500 de lei taxa pentru divorţuladministrativ, fără să existe însă cereri până acum, la Vaslui taxa e de 600 delei, în timp ce la Botoşani şi Piatra Neamţ nu au fost aprobate astfel de taxe,dar s-au înregistrat cereri pentru acest tip de divorţ. Consiliul Local Focşania aprobat, la sfârşitul lunii trecute, instituirea unei taxe de divorţ învaloare de 500 de lei, pentru cuplurile care vin la oficiul de stare civilăpentru desfacerea căsătoriei pe cale amiabilă. Iniţial, consilierii au vrut cataxa să depăşească 2.000 de lei, însă au revenit asupra valorii atunci când auaflat că notarii publici au un tarif de 620 de lei. Secretarul municipiuluiFocşani, Eduard Corhană, a declarat că până în prezent nu a fost desfăcutănicio căsătorie pe cale amiabilă.

O taxăsimilară, de 500 de lei, a fost instituită de Consiliul Local Suceava pentru divorţuladministrativ, a declarat primarul Ion Lungu. El a spus că a propus ca aceastătaxă să fie uşor mai mare faţă de cea judiciară. Lungu a precizat că până acumdoar două cupluri s-au interesat de condiţiile în care pot divorţa pe caleadministrativă.

La Vaslui,autorităţile locale au stabilit la 600 de lei taxa de divorţ amiabil. Până laaceastă dată, două familii de tineri căsătoriţi din Vaslui s-au interesat dejade procedurile care trebuie urmate pentru a putea divorţa pe cale amiabilă,direct la primărie. "Hotărârea de Consiliu Local a fost adoptată lasfârşitul lunii ianuarie şi se află la Prefectura Vaslui pentru a primi viza delegalitate. În câteva zile cu siguranţă hotărârea va fi validată şi atunci ovom pune în aplicare. Deja am avut două familii care s-au arătat interesate deaceastă nouă prevedere legală care-i scuteşte de pierderea timpului prininstanţe”, a declarat Dacian Dimitriu, şeful Serviciului Public Comunitar Localpentru Evidenţa Persoanelor din cadrul Primăriei Vaslui.

La Galaţi,administraţia publică locală ar putea institui o taxă de 300 de lei pentrudesfacerea căsătoriilor, iar în acest sens a fost iniţiat un proiect dehotărâre care va fi supus aprobării la următoarea şedinţă a Consiliului LocalGalaţi.

Proiectul dehotărâre, aflat în acest moment în dezbatere publică, are la bază prevederilegale menite să simplifice procedura de divorţ şi implementarea măsurilorpentru accelerarea soluţionării proceselor. De această hotărâre ar urma săbeneficieze persoanele care divorţează prin acord comun şi care nu au copiiminori. Autorităţile locale doresc ca taxa, care va fi stabilită pentru acestan la 300 de lei, să se achite în numerar, anterior emiterii certificatului dedivort, iar banii obţinuţi să fie utilizaţi de către Serviciul Public ComunitarLocal de Evidenţă a Persoanelor – Serviciul Stare Civilă, pentru acoperireacheltuielilor de întreţinere şi funcţionare.

Înmunicipiul Botoşani nu a fost încă stabilită taxa de divorţ administrativ, darprimarul Cătălin Flutur susţine că va propune Consiliului local o taxă de 500de lei. El a spus că acest cuantum al taxei a fost propus de reprezentanţiiStării Civile. Şeful Stării Civile Botoşani, Constantin Gabur, a declarat cătaxa de divorţ ar urma să fie aprobată de Consiliul local în şedinţa din lunafebruarie. El a precizat că au fost depuse deja şapte cereri de divorţ pe caleadministrativă. Nici la Piatra Neamţ Consiliul Local nu a stabilit încă niciotaxă pentru acest tip de divorţ. "Divorţul se poate face din acest an şila Starea Civilă, iar taxa este zero până la luarea unei decizii în acestsens", a declarat inspectorul Ludmila Armaşu din cadrul ServiciuluiComunicare al Primăriei Piatra-Neamţ.La Piatra Neamţ două cupluri au depuscereri de divorţ pe cale administrativă.

Potrivitlegii, soţii care doresc să divorţeze pe această cale depun o cerere la StareaCivilă din cadrul Primăriei şi au la dispoziţie un termen de 30 de zile în carepot să se răzgândească. Dacă aceştia nu-şi retrag cererea după 30 de zile, întermen de maximum 15 zile de la acea dată se va pronunţa divorţul. Pot apela laaceastă cale de divorţ doar soţii care consimt de comun acord să divorţeze şinu există copii minori rezultaţi din căsătorie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image