2018-12-12 06:02


Teleorman: Dosare tergiversate de peste 10 ani. Fiica fostului preot din Botoroaga nu poate căpăta moştenirea

 |  21:01
Teleorman: Dosare tergiversate de peste 10 ani. Fiica fostului preot din Botoroaga nu poate căpăta moştenirea
P24

Sunt încă multe primării de comune care tergiversează de peste 10 ani acordarea titlurilor de proprietate. Argumentele primarilor şi a celor responsabili de întocmirea dosarelor sunt tot mai diverse şi hilare. În cazul Liviei Stanciu, abia anul trecut a primit o adeverinţă în baza căreia terenul moştenit a putut fi dat în arendă, dar primăria din comuna Botoroaga tergiversează încă să-i dea titlul de proprietate.

Se poate spune că în cazul Liviei Stanciu suma noroacelor în viaţă este egală cu cea a ghinioanelor. Născută în 1960 în comuna Botoroaga, sat Valea Cireşului din judeţul Teleorman, a fost înfiată de preotul satului la câteva luni de la naştere. Asta nu înseamnă că a fost abandonată de mama biologică, dimpotrivă. “Şi mama mea a fost crescută de preot, iar tatăl meu era nepot al acestuia. Apoi, mama muncea pentru preot, deci mă alăpta la locul de muncă”, a povestit pentru PUTEREA Livia Stanciu. A fost un copil iubit de patru părinţi şi nu i-a lipsit nimic în viaţă. Necazurile aveau să vină mai târziu. Conform actelor, Livia Stanciu şi-a pierdut capacitatea de autoîngrijire de peste 20 de ani. După ce i-au fost extirpaţi ambii sâni din cauza leucemiei, ea a dobândit gradul 1 de invaliditate şi nu mai este chemată la revizuire. Nu are moştenitori, iar fratele său este şi el foarte bolnav. Micuţă şi slăbuţă, te întrebi cum de mai poate să supravieţuiască. Îţi stârneşte mila numai când o vezi. Numai autorităţile locale par insensibile.

Lupta de redobândire a terenurilor

După moartea părinţilor biologici, împreună cu fratele său a reuşit să obţină titlul de proprietate pe terenurile moştenite încă din 1996. Este vorba despre 2,49 de hectare, pe care l-au dat în arendă “la CAP”, cum îi place ei să glumească, adică la SA Viitorul Valea Cireşului. După decesul părinţilor adoptivi, la începutul anilor 1990, a fost imposibil să-şi recapete drepturile cuvenite. Abia în 2014, Primăria Botoroaga judeţul Teleorman i-a eliberat o Adeverinţă prin care i se recunoaşte dreptul la 2,35 hectare de teren agricol şi 0,14 hectare de teren intravilan. “Menţionăm că pentru poziţia respectivă nu a fost eliberat titlul de proprietate. S-a eliberat prezenta în baza datelor înscrise în anexa 3 poziţia 106 sat Valea Cireşului spre a servi petentei la SA Viitorul Valea Cireşului”, se menţionează în document. Mai întâi primăria din comuna Botoroaga a invocat documentele care să ateste schimbarea numelui după adopţie. Până i-au fost recunoscute oficial actele au trecut ani buni. Dacă nu ar fi dat în arendă terenul probabil că nu ar fi căpătat nici această adeverinţă. Deşi se află în vecinătatea terenului moştenit de la părinţii biologici, care are acum actele în regulă, pentru pământul moştenit de la preot se invocă lipsa documentelor topografice. De un an de zile, cel puţin de două ori pe lună, Livia Stanciu îi telefonează “cadastristului” comunei, Dumitru Dinu, să-l întrebe de stadiul lucrărilor topografice.

Reacţia “cadastristului”

Întrebat de ce trenează de 10 ani acordarea titlului de proprietate, Dumitru Dinu invocă actele de schimbare a numelui, de parcă Livia Stanciu ar fi prima femeie din România care şi-a schimbat numele. Apoi, el invocă “proiectele de parcelare, care sunt foarte complexe”. Întrebat cine trebuie să facă aceste proiecte, Dumitru Dinu recunoaşte: “noi le eliberăm”. El invocă şi alte motive, cum ar fi “întârzierile cu Legea 165” şi volumul mare de lucrări, peste 3.800. “Sper ca până la sfârţitul acestei luni, noiembrie 2015, să finalizăm cele 200 de titluri de proprietate pe care le mai avem de dat. Am interesul să scap de ele. În loc să stau lângă nevastă la televizor dumincă seara, uite răspund la telefon să explic”, a  afirmat Dumitru Dinu. Întrebat cum se numeşte firma care realizează ”proiectarea parcelelor”, el a spus că nu ştie, dar a respins ideea de a lucra cu altă firmă din moment ce aceasta lucrează atât de încet. “Doamna Livia vrea să vândă terenul”, a încercat Dinu să explice, apoi a lansat un zvon, potrivit căruia de la 1 ianuarie 2016 nu s-ar mai emite titluri de proprietate”. Explicaţia acestui zvon nu am primit-o, după ce i-am reproşat că aşteaptă probabil confirmarea. În privinţa primarului Mihai Cojocaru, acesta este surd şi orb la solicitările oamenilor. “Am fost colegi de clasă, dar nu-mi mai răspunde la telefon”, ne-a spus Livia Stanciu.

În vizorul presei

Primarul Mihai Cojocaru a intrat în atenţia presei după ce în 2012 un tren a rămas înzepezit 38 de ore în dreptul comunei al cărei edil era de pe atunci. Aflat în acel tren şi dorind să vină în ajutorul călătorilor rămaşi captivi, el a spus că cfr-iştii i-au cerut să asigure lemne de foc şi alimente pentru pasageri, cheltuieli care urmau să fie decontate. Doi ani mai târziu, a fost acuzat de “coruperea alegătorilor” şi s-a trezit cu dosar penal. “În comuna Botoroaga, alegătorii au primit cadou de la Alianța Creștin Democrată câte o doză de bere, așezată frumos în pungi inscripționate, lângă o brichetă și un chibrit, la fel de inscripționate.

Campania electorală civilizată, la care tot făcea apel europarlamentarul Viorica Dăncilă, a cam luat sfârșit, cel puțin în zona patronată de primarul liberal Mihail Cojocaru, care este tătic de zonă și șef al «gunoiului» pe Teleorman, cu mașină de serviciu”, scria presa locală.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-15

Documente:


TAGURI: dosare, botoroaga, mostenire, preot, fiica
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...