2018-12-11 20:10


Spamul care nu mai dispare: Teresa Fidalgo moare în fiecare an „acum 27 de ani”

 |  21:01
Spamul care nu mai dispare: Teresa Fidalgo moare în fiecare an „acum 27 de ani”
Robert Veress

Părinții care le interzic copiilor folosirea telefonului mobil nu greșesc atunci când argumentează că e spre binele lor. Ideal ar fi dacă toți părinții ar gândi și acționa astfel. Dar, ce te faci, când toți colegii copilului tău au telefoane inteligente? Între riscul de a folosi telefonul aiurea și certitudinea că, dacă vei rămâne inflexibil, copilul tău va suferi, fiind ostracizat, alegerea se impune de la sine.

Acum, să vorbim despre riscurile la care se expun copiii insuficient de maturi pentru a cunoaște limitele utilizării telefonului mobil.

Chiar dacă impui anumite restricții, precum utilizarea rețelelor sociale, înaintea împlinirii vârstei necesare înregistrării unui cont în deplină legalitate (și nu prin falsificarea zilei de naștere), rămân convorbirile și mesajele scrise. Foarte populară, ca instrument de comunicare, nu doar între adulți, tineri și adolescenți, ci chiar și între copiii din ciclul primar, este aplicația Whats App. Pentru că se pot trimite nu doar mesaje scrise, ci și fotografii, înregistrări audio și video. Practic, dacă interzici Facebook și Facebook Messenger, dar permiți Whats App, rezultatul e tot cam pe acolo.

Să zicem că interzici cu totul accesul la internet, iar ca să fii sigur(ă), soliciți (și reușești să obții) pentru copilul tău un abonament care să fie limitat la serviciul de voce, fără acces la rețeaua mobilă de date. Cu cât restricția e mai mare, cu atât stimulezi tentația. În plus, dezactivând datele mobile nu rezolvi mare lucru, fiindcă rețelele wireless sunt din ce în ce mai accesibile. Să zicem, însă, că rezolvi și aspectul acesta, cu ajutorul unor prieteni pricepuți, care dezactivează permanent conexiunea Wi-Fi și deci posibilitatea conectării la internet. Repet: rămân convorbirile și mesajele scrise, iar situația poate scăpa oricând de sub control.

Unde a dus iresponsabilitatea unui regizor portughez

Cu aproximativ șase ani în urmă, cineva, nu se știe cine, un idiot în orice caz, a avut „geniala idee” de a băga spaima în minori, cu un mesaj generat de o legendă. Aceasta, la rândul ei, s-a născut și s-a propagat uimitor, pornind de la un banal filmuleț de groază, intitulat „A Curva” (Curba), o „joacă” de acum opt ani a unui tânăr idiot regizor portughez, David Rebordão. Filmulețul, cu durata de nici șapte minute, a devenit viral, cu milioane de vizualizări ale versiunii cu subtitrare în engleză, popularitatea sa fiind potențată de pretenția complet mincinoasă că ar fi inspirat din realitate. Chipurile, eroina filmulețului, fantoma Teresa Fidalgo, ar fi fost o tânără moartă în realitate, într-un accident de mașină, produs în anul 1983. S-a spus chiar că și soțul ei ar fi murit la scurt timp, tot într-un accident de mașină, produs în același loc, fiindcă i-ar fi ieșit în față... fantoma. Rebordão a admis public minciuna, dar a continuat să-și reposteze „capodopera” pe Youtube, pretinzând că este o întâmplare reală, petrecută în vara anului 2003. Se pare că trustul Google (proprietarul Youtube) nu are o politică împotriva unor asemenea practici, fiindcă filmulețele au rămas online și continuă să atragă milioane de „vânători de fantome” din întreaga lume...

Cum videoclipul a devenit viral, este logic că și mesajul inspirat de acesta are aceeași soartă, transformându-se într-un spam care bântuie prin întreaga lume, de prin 2010 încoace. Citind mesajul, veți înțelege de ce folosesc aproximația: «Bună, sunt Teresa Fidalgo azi împlinesc 27 de ani de când am murit.Dacă nu trimiti acest mesaj la încă alte 20 de persoane, o să dorm cu tine mereu şi dacă nu crezi, dute pe Google şi scrie Teresa Fidalgo.O fată nu a băgat în seamă acest mesaj, şi după 20 de zile i-a murit mama».

Așadar 1983 + 27 = 2010. Dar acest mesaj, exact în această formă, a fost primit, luni, de fetița mea de nouă ani (să-mi trăiască, mulțumesc, asemenea, dacă aveți copii!). Nu a raționat, s-a speriat, chiar a crezut că ar putea fi adevărată cretina „profeție” și a trimis mesajul mai departe.

Mesajul a circulat, inițial, pe Yahoo Messenger, apoi prin Facebook Messenger, acum și pe Whats App și prin sms-uri „normale”. E peste tot.

S-a scris în presa din România despre el (realitatea.net, romaniatv.net), dar s-a scris prost, în sensul că s-a vorbit despre faptul că este un spam, că a fost generat de un filmuleț de pe Youtube, dar s-a acreditat ideea că accidentul Teresei Fidalgo ar fi fost unul real. Așadar, un „sâmbure de adevăr”, acolo, tot ar trebui să existe, nu? Iar dacă te duci pe Youtube și dai de postările lui David Rebordão, citind că filmulețul ar fi bazat pe fapte reale, chiar nu mai știi ce să crezi. Nu știi ce să mai crezi dacă ești adult, darmite copil!


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-05

TAGURI: teresa fidalgo, copii, telefon mobil
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MUICA LU' DUMNEZEU
05 Oct 2016

ASTA V-AȚI DORIT CU OSÎRDIE, ASTA VI-SE DĂ DE SĂ VĂ IASĂ ȘI PE NAS, ȘI PE OCHI ȘI PE COURR, BĂI, ”SUPERTELIGENȚILOR”!
EMILY
09 Oct 2016

y is there blackmail
GABRIELA RADU
22 Ian 2017

Teresa Fidalgo nu există. Nu ar trebui să ne fie frică de ea.
MARIAN
15 Noi 2017

ciar exista
IRINA ANDREEA
16 Noi 2017

Eu zic ca Teresa este frumoasa. Păcat de accident
ANDREEA
22 Dec 2017

MIE CHIAR IMI PARE RAU CA A MURIT PENTRU CA ERA FRUMOASA.
GABRIELA
09 Apr 2018

Pentru o adolescentă frumoasă ca ea e păcat că a murit. Eu nu stiu daca exista,dar daca da sper ca nu si-a pierdut frumusețea și dacă si-a pierdut o mai are o frumusețe! Ce a interioară!
DANNY
25 Apr 2018

Pe mine ma doare in pula Baa voi astia cu minciunile voastre,va bat daca mai bagati cacaturi,de exemplu chiestia asta cu Teresa si scuzati-ma de limbaj.
ȘTEFANIA
11 Noi 2018

Oameni buni, când faceți un comentariu, e bine să verificați ce scrieți și daca e corect ce scrieți! Cat despre Teresa, nu exista!
ANONIM
27 Noi 2018

Mie nu imi pare bine ca a murit stiu cum e sa iti moara cineva :(
Random imageUltimele stiri


loading...