2018-12-13 11:10


Termoterapia topeşte durerea şi rigiditatea musculară

 |  21:01
Termoterapia topeşte durerea şi rigiditatea musculară

Te supără durerea de spate? Te dor muşchii şi sunt rigizi din cauza prea multor exerciţii fizice? Îţi doreşti să faci mişcare, dar te simţi anchilozat? Aceste probleme pot fi uşor rezolvate prin aplicarea locală a căldurii. De ce să apelăm la medicamente cu efecte secundare precum analgezicele orale, când avem la îndemână o metodă sigură, care acţionează exact la locul durerii? Iar pentru a profita de efectele binefăcătoare ale căldurii, nu mai suntem nevoiţi să apelăm la buiote, cataplasme sau alte leacuri de pe vremea bunicii. Acum avem la dispoziţie metode moderne de termoterapie, cum sunt cremele încălzitoare.

Cum acţionează căldura?

Căldura acţionează benefic asupra ţesuturilor moi: muşchi, tendoane, ligamente. În cazul unei leziuni la nivelul acestora, semnalele dureroase sunt transmise către creier. Când este aplicată căldura la locul durerii, sunt stimulaţi receptorii de la nivelul pielii, iar către creier se transmite semnalul de cald. Astfel durerea este redusă. În plus, la nivel local, căldura provoacă vasodilataţie, proces care asupra unei zone dureroase sau afectate de rigiditate are următoarele efecte pozitive: îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, asigură transportul oxigenului şi nutrienţilor către zona vătămată, grăbind vindecarea, favorizează starea de bine şi relaxarea musculaturii.

Căldura ajută de asemenea la creşterea elasticităţii ţesuturilor, astfel încât muşchii, tendoanele şi ligamentele să se întindă mai uşor, ceea ce are ca rezultat prevenirea accidentărilor în cursul activităţilor sportive.

Când este indicată?

Terapia prin căldură, realizată cu ajutorul unei creme încălzitoare, permite calmarea durerilor cronice de spate sau a durerilor musculare provocate de efort fizic intens ori de menţinerea unei posturi vicioase. Termoterapia este de asemenea utilizată cu succes în caz de: rigiditate musculară, contuzii, durere post-luxaţie, fibromiozită, lombosciatică, dureri reumatice.

Termoterapia este foarte utilă sportivilor. Aplicarea unei creme încălzitoare este indicată înaintea exerciţiilor fizice – pentru relaxarea musculaturii ce urmează a fi solicitate şi prevenirea accidentării. Prin încălzire, musculatura este pregătită pentru mişcare, creşte metabolismul celular, ceea ce ajută muşchii să funcţioneze mai bine. Crema încălzitoare poate fi aplicată şi după eforturi fizice susţinute - pentru reducerea durerii şi regenerarea ţesuturilor.

În cazul unei accidentări, imediat după aceea şi în primele 72 de ore se aplică exclusiv produse de răcire. Produsele de încălzire sunt indicate numai după 72 de ore de la accidentare, pentru a ajuta la procesul de vindecare. Recuperarea poate dura între 3 săptămâni şi 18 luni, în funcţie de gradul leziunii, perioadă în care este indicată utilizarea unei creme încălzitoare pentru refacerea tisulară.

Triplă acţiune

Medicii recomandă ca metodă de termoterapie aplicarea unei creme încălzitoare care conţine substanţe active cu triplă acţiune: analgezic, revulsiv, anestezic. Efectul analgezic este asigurat de salicilatul de metil, care după administrarea topică se absoarbe rapid şi calmează durerea la nivelul zonei vătămate. Efectul revulsiv este asigurat de uleiul de eucalipt şi uleiul de terebentină, care determină procesul de vasodilataţie. Efectul anestezic este asigurat de mentol, o substanţă care acţionează ca anestezic la nivelul terminaţiilor nervoase ale pielii. Crema încălzitoare cu triplă acţiune este un medicament care se poate elibera fără prescripţie medicală, iar pentru mai multe informaţii cereţi sfatul medicului sau farmacistului.

Studiu. 3 beneficii mai puţin cunoscute ale consumului moderat de bere

De-a lungul timpului, studiile internaţionale au demonstrat numeroase beneficii ale consumului moderat de bere, începând cu rehidratarea organismului după efort fizic, până la reducerea incidenţei ulcerului. Cu toate acestea, există şi beneficii mai puţin cunoscute, precum faptul că un consum moderat de bere poate contribui la creşterea nivelului de atenţie şi poate favoriza memoria pe termen scurt, poate îmbunătăţi vederea şi poate contribui la atenuarea episoadelor de insomnie.

“Cercetătorii din întreaga lume sunt implicaţi în studii care demonstrează beneficii ale consumului moderat de bere în arii importante precum sănătatea inimii, a sistemului osos şi chiar în cazul unor boli precum Alzheimer. Există însă şi beneficii mai puţin cunoscute ale consumului moderat de bere, dar la fel de interesante şi importante. Acestea merită întreaga noastră atenţie şi nu fac decât să îmbogăţească lista de motive pentru care un consum moderat de bere poate face parte cu succes dintr-o dietă sănătoasă”, spune Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Îmbunătăţeşte memoria şi nivelul de atenţie

Specialiştii atrag atenţia că un consum moderat de bere înseamnă o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbați şi 330 ml/zi pentru femei, cu o concentrație alcoolică de maxim 5%. Un studiu realizat în România demonstrează că un consum moderat de bere poate favoriza procesele de memorare, asigurând încorporarea datelor recente în memoria pe termen lung. Cercetătorii au demonstrat, de asemenea, că un consum moderat de bere în rândul persoanelor active amplifică impactul amintirilor autobiografice plăcute asupra creierului.  Mai mult, cercetările evidenţiază faptul că un consum moderat de bere permite o creştere a utilizării dinamice a tuturor resurselor de atenţie ale sistemului nervos central. Astfel, persoanele care au consumat o cantitate moderată de bere au prezentat o alocare de două ori mai puternică a resurselor ce ţin de atenţie.

Poate reduce riscul de cataractă

Un consum moderat de bere poate avea, datorită conţinutului de antioxidanţi datorat hameiului, efectul surprinzător de a reduce riscul apariţiei cataractei. Studii internaţionale au arătat că în rândul persoanelor care au consumat cantităţi moderate de bere, s-au înregistrat cu până la 50% mai puţine cazuri de cataractă.  

Posibil remediu pentru insomnie

Datorită hameiului 100% natural folosit la fabricarea ei, consumul moderat de bere poate contribui la atenuarea episoadelor de insomnie. Pe lângă conţinutul său de antioxidanţi, hameiul eliberează şi o substanţă numită carbonil dimetilvinil, cunoscută pentru efectul sedativ şi de relaxare. Astfel, în combinaţie cu alte componente ale berii, precum vitamina B2 şi acidul nicotinic, hameiul ajută la o instalare mai rapidă a stării de somnolenţă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-14

TAGURI: termoterapie, durere, rigiditate, musculara, crema, incalzitoare, medic
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...