2018-12-19 03:32


Ţigara ne „arde” la inimă

 |  21:00
Ţigara ne „arde” la inimă

Numărul femeilor care se îmbolnăvesc şi mor din cauza cancerului sau al bolilor coronariene este în creştere.

Fumatul este una din cele mai importante probleme de sănătate publică şi o epidemie globală, pentru că mai mult de un miliard de persoane fumează zilnic în toată lumea.

Potrivit unui studiu realizat recent, femeile fumătoare prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire a inimii. „Nicotina acţionează direct asupra inimii, crescând frecvenţa cardiacă, dar şi asupra vaselor de sânge, producând vasoconstricţie, care se traduce prin creşterea tensiunii arteriale. Cu fiecare fum, inima se contractă mai puternic, mai des, după care urmează o perioadă de acalmie, până la următoarea ţigară - când procesul se reia. Cordul este forţat „să muncească” în condiţii improprii de furnizare a energiei necesare contracţiei: cantitatea de oxigen din sânge este redusă ca urmare a inhalării de monoxid de carbon din fumul de tutun”, spun specialiştii.

În România, în ultimii 20 de ani, numărul fumătoarelor aproape s-a dublat. Dacă în 1989 fumau 11,3% dintre femeile adulte, în 2009 „apelau” zilnic la ţigară 21,9% dintre ele. Mai mult, peste 55% dintre femeile fumătoare au între 15 şi 34 de ani, fiind la vârsta fertilă.

Programul Naţional Stop Fumat (www.stopfumat.eu) îşi propune să îi ajute pe acei oameni care au nevoie de ajutor de specialitate pentru a renunţa la fumat. „Dependenţa de fumat este o boală cronică. O persoană care fumează mai mult de 10 ţigarete pe zi este dependentă de nicotină”, a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului Stop Fumat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-08-01
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...