2017-01-21 08:18

SOCIAL


Tinerii pot obţine joburi de până la trei ani prin contractul de ucenicie

 |  15:10
Tinerii pot obţine joburi de până la trei ani prin contractul de ucenicie

Tinerii pot obţine locuri de muncă pentru o perioadă cuprinsă între unu şi trei ani prin contractul de ucenicie, perioada de probă la care pot fi supuşi neputând fi mai mare de 30 de zile, potrivit Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Ilfov.

La începutul lunii decembrie a anului trecut, Guvernul a aprobat Hotărârea 1212 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, norme aprobate prin HGR 234/2006. Prin noile reglementări, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi-a propus să îi ajute, prin obţinerea unei calificări, pe tinerii cu vârsta între 16 şi 25 de ani, nevoiţi să se adapteze unui context economic din ce în ce mai dificil.

Actul normative, citat de Mediafax, prevede că angajatorul trebuie să-i asigure ucenicului o pregătire teoretică (care este inclusă în programul normal de lucru) şi practică, sau numai pregătire practică, iar la finalul colaborării acesta este obligat să înscrie ucenicul la un Centru Autorizat de Evaluare şi Certificare a Competenţelor Profesionale, unde primeşte un atestat. Evaluarea într-un centru autorizat trebuie organizată cu cel puţin 45 de zile înainte de data încetării contractului, toate costurile fiind suportate de către angajator.

Salariul de bază

AJOFM Ilfov precizează că salariul de bază lunar stabilit prin contractul de ucenicie la locul de muncă este cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţarăgarantat în plată, la un program normal de lucru de maximum opt ore pe zi, în regim de maximum cinci zile pe săptămână.

"Legea prevede posibilitatea ca la încheierea contractului de ucenicie părţile să convină ca, la încetarea acestuia, activitatea să poată continua, prin încheierea unui contract individual de muncă, pentru exercitarea ocupaţiei în care ucenicul va fi calificat. Principalul avantaj pentru angajator este faptul că primeşte lunar o sumă egală cu 60 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă prevăzut de Legea nr. 76/2002 (în prezent este în cuantum de 500 de lei). Prin urmare, angajatorul va primi 300 de lei lunar, pe durata contractului", mai spun reprezentanţii AJOFM Ilfov.

Proceduri simplificate

Noile norme simplifică procedurile şi pentru angajatori. Astfel, dacă prin vechea legislaţie exista obligaţia unor autorizaţii speciale la încheierea acestor contracte, precum şi dovada atestatului în cazul maiştrilor de ucenicie, în prezent nu mai există acest lucru. În plus, coordonatorul ucenicului (fostul maistru) nu mai are obligaţia obţinerii atestatului, fiind suficientă experienţa profesională de cel puţin cinci ani în ocupaţia pentru care se organizează programul de ucenicie. Ocupaţiile pentru care se poate organiza ucenicia la locul de muncă sunt cele cuprinse în Clasificarea Ocupaţiilor din România.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-12-10

TAGURI: ucenicie, angajare, contract, munca, lege, salariu, angajat, angajatorComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image