2019-02-22 08:36


Tinerii se feresc de prezervative, deşi incidenţa HIV-SIDA creşte

 |  19:44
Tinerii se feresc de prezervative, deşi incidenţa HIV-SIDA creşte

Atitudineade macho a bărbaţilor, lipsa de comunicare între partenerii de sex şidezinformarea în ceea ce priveşte bolile cu transmitere sexuală suntprincipalele motive care determină tinerii să nu folosească prezervativul. Ceicare declară că se protejează în timpul actului sexual, dar nu fac acest lucrudoresc doar să atragă încrederea partenerului.

Studiile recente arată că foarte mulţi tineri nu folosescprezervativul, cu toate că “ruşinea” de a utiliza mijloace de protecţieîn timpul actului sexual a fost eliminată. Experţii în psihologie susţin căunul dintre principalele motive pentru care tinerii nu folosesc prezervativuleste lipsa de dialog cu partenerul. “Nu mai existăruşine în a folosi prezervativul. Acum, prezervativele pot fi cumpărate şi dinsupermarketuri. Mulţi tineri susţin că nu folosesc prezervativul pentru că îlconsideră incomod. Există şi teama că partenerul va interpreta într-un anumitfel gestul de a folosi prezervativul. Tinerii se tem ca partenerul să nu-isuspecteze de boală sau de infidelitate. Este o problemă delicată. Mulţi tinerinu reuşec să comunice cu partenerul. Este greu să discuţi când ambii partenerisunt «înfierbântaţi». Discuţia trebuie să aibă loc înainte. Un alt motiv pentrucare tinerii nu utilizează prezervativul este că nu îl văd ca pe o protecţiefaţă de o boală, ci doar ca pe un mod de contracepţie. Mulţi tineri cred că potanticipa momentul ejaculării şi de aceea nu folosesc prezervativul”, ne-adeclarat psihologul Cătălin Andrei.

Persoanele de sex masculin refuză de cele mai multe orisă folosească prezervativul din orgoliu, potrivit psihologilor. “Acest refuz dea folosi prezervativul este întâlnit, de cele mai multe ori, în cazulbăieţilor. Ei consideră că astfel adoptă o atitudine de macho. Există aceastăpercepţie, potrivit căreia nu ţi-ai demonstrat bărbăţia dacă nu ai făcut-o fărăprezervativ. De asemenea, există o întreagă filosofie legată de atracţie, carear fi îngreunată prin utilizarea prezervativului. Mulţi tineri privesc acestmijloc de contracepţie ca pe o piedică în relaţia lor. Mulţi nu văd cumprezervativul le poate apăra sănătatea. Sentimentul lor este egal cu cel alculpabilităţii”, ne-a declarat psihologul şisociologul Hanibal Dumitraşcu. Acesta este convins că refuzul tinerilor de afolosi prezervativul, de cele mai multe ori, nu este determinat de educaţiareligioasă. “Se invocă şi acest motiv al educaţiei religioase, pentrua explica refuzul tinerilor de a folosi prezervativul. Educaţia religioasă nueste atât de drastică în ţara noastră. Sunt mai puţine cazuri de fete carerefuză să se protejeze în timpul actului sexual. Băieţii consideră că-şi potdemonstra masculinitatea astfel. Cazurile de fete care preferă să nu foloseascăprezervativul sunt determinate mai mult de educaţie sau de religie”, a maispus Dumitraşcu.

Psihologii susţin că, în ultima perioadă, numeroşi tineripreferă să declare că utilizează prezervativul, cu toate că nu fac acest lucru.Tinerii recurg la minciună pentru a câştiga încrederea partenerului. “Existăşi astfel de cazuri. O explicaţie poate fi precipitarea. Sunt tineri care nufolosesc prezervativul, cu toate că îl au în buzunar. Să nu uităm că mulţi tinericonsumă şi băuturi alcoolice. Cei care susţin că folosesc prezervativul, dar nufac acest lucru doresc doar să atragă atenţia partenerului pentru că în ultimaperioadă mulţi tineri au devenit conştienţi de pericolul contactării unei bolicu transmitere sexuală”, ne-a mai spus Hanibal Dumitraşcu.

De asemenea, studiile recente arată că adolescenţii încănu cunosc modul în care se poate transmite HIV. Mulţi tineri sunt convinşi căţânţarii transmit HIV/SIDA.

Cum se transmite HIV:

pe cale sexuală – Majoritatea oamenilor s-au infectat cu HIV în urma expunerii sexuale la virus, atât prin contacte heterosexuale cât şi homosexuale. HIV este prezent în spermă, secreţiile pre-ejaculatorii, vaginale şi cervicale ale persoanelor infectate; prin sânge – Acest tip de transmitere este cel mai des întâlnită la persoanele care-şi injectează droguri intravenoase; de la mamă la făt – Copiii născuţi din mame abia infectate (infecţie primară - primele 3 luni), cele care au simptome ale bolii sau o mare încărcătură virală prezintă cel mai mare risc de a se infecta la rândul lor.

Cum nu setransmite HIV

Virusul nuse poate contacta prin:

strângere de mână, îmbrăţişare, sărut social; utilizarea în comun a unor obiecte precum vesela, telefonul, jucăriile; utilizarea în comun a toaletei; utilizarea în comun a piscinelor; tuse sau strănut intermediul aerului; înţepături ale insectelor; apă şi alimente.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :638946-02-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...