2017-01-17 11:11

SOCIAL


Toate şcolile vor devin colegii

 |  21:00
Toate şcolile vor devin colegii

Un ordin al Ministerului Educaţiei obligă ca, începând cu anul şcolar viitor, toate unităţile de învăţământ preuniversitar să-şi schimbe denumirile, fiind numite colegii. Schimbarea ştampilelor, a firmelor de pe şcoli se va face pe banii părinţilor. Profesorii sunt convinşi ca nu se vor face nici un fel de licitaţii. Colegiile tehnice se vor numi simplu „colegii” sau „colegii naţionale”. Documentaţia de „înnobilare” depusă toamna trecută a devenit caducă.

În 13 decembrie 2011 a apărut Ordinul 6564 (publicat în MO din 27 decembrie 2011), conform căruia toate şcolile şi liceele îşi vor schimba denumirile, începând cu 1 septembrie 2012. Excepţie fac doar unităţile liceale care au primit deja titulatura de “colegii”. “În primul rând, este o muncă suplimentară căreia nu-i văd sensul. Toată lumea din cartier ştie că şcoala noastră este una generală, cu învăţământ primar, clasele I-IV, şi gimnazial, V-VIII. Schimbarea denumirii nu presupune altceva decât o formă de scărpinat în orgoliu pentru unităţile de învăţământ slab cotate şi de zăpăcit părinţii, deoarece prestigiul unei şcoli este dat de pregătirea asigurată la clasă şi de rezultatele obţinute de elevi. Apoi, această nouă denumire presupune schimbare de ştampile, montarea de noi firme la intrările în şcoală, introducerea altor antete pe documente. Costurile acestor modificări vor fi asigurate din fondurile comitetelor de părinţi”, ne-a declarat Mirela Constantin, profesor de limbă română la o şcoală din sectorul 3 al Capitalei. Cea mai ieftină şi banală plăcuţă montată pe faţada unei clădiri costă între 200 şi 250 de lei. În funcţie de mărime şi de alte calităţi tehnice, preţul firmei şcolare poate urca la 600-800 de lei bucata.

Colegiile tehnice, adio şi pe altădată

“Am impresia că actualele colegii tehnice nu vor mai exista de la 1 septembrie, deoarece în actul normativ al Ministerului Educaţiei nu apare denumirea de «colegiu tehnic», ci numai denumirile de «colegiu» şi «colegiu naţional». După părerea mea, fie este vorba de o gafă legislativă, fie de o intenţie serioasă de a desfiinţa puţinele licee existente cu profil tehnic”, a concluzionat profesoara Constantin. Şcolile care au depus în toamnă dosarele pentru a obţine titulatura de “colegiu” refac întregul dosar. “Şcoala noastră a alcătuit documentaţia pentru schimbarea denumirii în colegiu, conform reglementărilor în vigoare la începutul anului scolar 2011-2012 (OMEN 5136 din 22.12.1999 şi OMEN 3435 din 20.03.2000), depunând memoriul justificativ, fişa de evaluare instituţională şi documentaţia aferentă la ISJ, în data de 15 noiembrie 2011. Documentele urmau să fie aprobate, împreună cu planul de şcolarizare, până la data de 17 decembrie 2011, apoi ordinul de ministru să fie elaborat până la data de 1 aprilie 2012. MECTS invocă faptul că dispărând legea, dispare şi procedura”, consemnează un profesor pe Forumul Educaţional al MECTS.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-07-07

TAGURI: scoala, denumire, modificare, antet, documente, ordinComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image