2017-01-23 12:38


Tradiţional direct din China

 |  21:00
Tradiţional direct din China

Cererea tot mai mare de alimente autohtone, tradiţionale determină autorităţile să organizeze în permanenţă târguri de profil. Numai că, de multe ori, produsele se dovedesc a fi de duzină, fără nici o legătură cu cele tradiţionale decât poate sintagma folosită, iar condiţiile de comercializare din târguri lasă mult de dorit.

Ultimul control al autorităţilor a descoperit numeroase nereguli. Inspectorii sanitar-veterinari au verificat târgurile din zonele Academia Militară, piaţa George Coşbuc, piaţa Nicolae Grigorescu, Obor şi Agronomie. Eiau verificat în principal dacă aceste târguri respectă condiţiile de igienă şi dacă persoanele care comercializează în aceste spaţii sunt înregistrate la DSVSA judeţene ca producători.Cu acest prilej au fost verificaţi 39 de producători, care comercializau atât produse de origine animală, cât şi produse de origine non-animală.

Mizerie cât cuprinde

În târgul din piaţa Nicolae Grigorescu au fost descoperite produse alimentare care se comercializau în spaţii necorespunzătoare şi neigienice, fapt pentru care s-a aplicat organizatorului o sancţiune contravenţională în valoare de 2.000 lei şi a fost interzisă desfăşurarea acestui tip de activitate pentru perioada în care primise avizul de funcţionare.

În târgul din piaţa Obor a fost depistat un producător care comercializa produse tradiţionale fără a deţine înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, fapt pentru care a fost amendat cu 2.000 lei. Un alt control efectuat de Protecţia Consumatorilor la sfârşitul lui 2011 s-a soldat cu amenzi drastice inclusiv în marile magazine, unde au fost găsite la vânzare „parizer de la bunica” plin de E-uri, „fasole tradiţională bob gustos” adusă de fapt din China şi multe altele. Comisarii au aplicat amenzi de aproape un milion de lei, constatând că, în ultima perioadă, se utilizează excesiv, până la derizoriu, termenii"tradiţional", "tradiţionalitate", "reţetă tradiţională" ori "tradiţie". ”Explicaţia este foarte simplă. Oamenii caută produse tradiţionale, pentru că sunt mai bune, dar sunt şi puţin mai scumpe. Şi atunci se găsesc întreprinzători care să adauge un cuvânt pe o etichetă şi să dubleze preţul produsului”, ne-a explicat unul dintre cumpărătorii păcăliţi de un astfel de vânzător.

Ce spune legislaţia

De ce este atât de important produsul tradiţional? Pentru că acesta, conform legislaţiei, este obţinut în conformitate cu referinţele tehnice la un procedeu tradiţional şi care se distinge în mod clar de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii sau sunt protejate de legislaţia naţională. Cu alte cuvinte, nu este plin de E-uri şi alte substanţe care vă pot crea tot felul de alergii. Dacă vă este dor de cârnaţii de Pleşcoi autentici, sau de brânză, gem, zacuscă şi preparate din carne făcute după reţete vechi,nu vă lăsaţi păcăliţi de falşii producători. Pentru a fi siguri că produsele sunt tradiţionale, acestea trebuie atestate şi înregistrate ca atare de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-05-10

TAGURI: traditional, targ, control, alimente, branza, carnati, PlescoiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image