2018-12-10 04:45


Traian Băsescu, despre românul răpit în Burkina Faso: Dacă statul român o să pară slab, vom avea multe atentate teroriste și răpiri

 |  13:38
Traian Băsescu, despre românul răpit în Burkina Faso: Dacă statul român o să pară slab, vom avea multe atentate teroriste și răpiri

Traian Băsescu a declarat, marţi, referitor la situaţia românului răpit în Burkina Faso, că dacă statul român o să pară slab, „vom avea multe atentate teroriste și răpiri” deoarece grupurile teroriste caută ţari slabe.

"Nu știu  dacă vă amintiți, dar eu am spus de la bun început că reacția este slabă, mai ales că este imposibil ca România să nu aibă resursele necesare pentru a afla măcar zona cu aproximație unde se află românul răpit. Se întâmplă ca la o lună, o lună și ceva, să aflăm unde se află românul nostru. Cred că în aproape toată Africa România poate obține informații, dar este o slabă înțelegere a ce înseamnă acte de terorism. Eu am considerat atunci cu teroriștii din Irak un atent la siguranța națională, o agresiune la adresa Românie. Nu poți s-o tratezi altfel când un cetățean de-al tău este răpit", a precizat Traian Băsescu, în cadrul unei emisiuni la B1 TV.

Fiind întrebat ce va urma de acum încolo, fostul președinte a spus că vor trebui desfășurate operațiuni "conduse de președinte sau de premier".

"Atenționez că procesele teroriste se vor amplifica și, dacă statul român o să pară slab, vom avea multe atentate teroriste și răpiri. Grupurile teroriste asta caută, state slabe", a susţinut fostul preşedinte.

"Nu avem nicio lege care să spună ce să facem în aceste situații. Avem o practică care spune că lucrurile acestea nu se rezolvă în CSAT, ci într-un cerc restrâns cu președintele sau premierul în capul mesei", a completat Traian Băsescu.

În ceea ce priveşte acțiunea de recuperare, Traian Băsescu a afirmat că „trebuie asumare politică".

Fostul președinte susţine că serviciile de informații nu au scris în legislație ceea ce trebuie să facă în caz de răpire, ba din contră, "sunt lucruri care ar contraveni".

"Operațiunea de răpire e un act ilegal și în fața unei astfel de acțiuni nu poți sta să verifici legea. Dacă citești legislația română vei constata că nu trebuie să te bagi, mai ales dacă răpire e în afara teritoriului național", a menţionat Traian Băsescu.

Grupul jihadist Al-Mourabitoune a anunțat, într-un mesaj audio, că îl deține pe românul răpit în Burkina Faso în luna aprilie. Mesajul este semnat de cel care se prezintă drept noul lider, rival al algerianului Mokhtar Belmokhtar, relatează AFP, citat de Agerpres. Gruparea a ţinut să precizeze că "Guvernul român va purta întreaga responsabilitate pentru soarta ostaticului".

Precizând că vorbește în numele lui "Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune", autorul acestei înregistrări în arabă "face apel la guvernul român să acorde o atenție serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deținut de grup".

"Guvernul român va purta întreaga responsabilitate pentru soarta ostaticului dacă întârzie să profite de ocazia care îi este oferită de a-și elibera cetățeanul", se mai menționează în mesajul audio, într-o aparentă referire la lipsa negocierilor cu Bucureștiul, notează AFP.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-19

TAGURI: traian, basescu, roman, rapit, burkina, faso, stat, roman, pare, slab, are, atentate, teroriste, rapiri
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CROCODILUL FLAMAND
19 Mai 2015

ce buna ocazie era asta pentru tine sa mai plimbi niste geamantane cu spaga pentru teroristi...la fel ca in cazul Haissam
Random imageUltimele stiri


loading...