2017-01-22 10:16

SOCIAL


Transplantul de rinichi cu numărul 1.300

 |  17:07
Transplantul de rinichi cu numărul 1.300

Intervenţia de transplant renal cu numărul 1.300 între pacienţi rude de gradul I (tată 53 de ani şi fiu 25 de ani), din cadrul Institutului Clinic Fundeni, a fost un succes. Aceasta a fost realizată de o echipă de 15 cadre medicale şi a avut o durată de aproximativ trei ore.

În familia pacienţilor supuşi intervenţiei, doar tatăl a fost compatibil, mama băiatului fiind bolnavă de diabet. Compatibilitatea dintre cei doi este de peste 50% datorită faptului că sunt rude de gradul I. Medicii estimează că donatorul rinichiului va putea merge acasă în aproximativ patru sau cinci zile, iar fiul va avea aproximativ 12 zile de internare.

Cerere mare, ofertă mică

La nivelul ţării, aproximativ 11.000 de persoane fac dializă. Numărul celor aflaţi pe listele de aşteptare pentru a primi un rinichi depăşeşte 1.500. “La noi sunt patru sau cinci coordonatori de transplant în toată ţara, spre deosebire de Spania unde există unul în fiecare spital. Medicul de la terapie intensivă îl anunţă pe coordonatorul de transplant când are o potenţială moarte cerebrală. Se fac apoi investigaţiile şi se decide compatibilitatea. Aproximativ 70% din organele donate la noi sunt de la donatori în viaţă, spre deosebire de alte ţări unde numărul mai mare de donatori este al celor în moarte cerebrală”, declară prof. dr. Ioanel Sinescu, directorul Centrului de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal Fundeni.Medicii spun că rinichiul e un organ supradimensionat. Un om poate trăi în condiţii normale cu o treime din unul singur. O persoană fără alte afecţiuni poate trăi cu dializă chiar şi 15 ani. Rinichiul este organul cu cele mai complexe funcţii, fiind responsabil chiar şi de funcţia hormonului care menţine tensiunea. Este recomandată o ecografie o dată pe an pentru a se stabili dacă evoluţia acestora este în limite normale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-25Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image