2019-05-21 06:39


Treabă românească pentru tratarea răniţilor de la Colectiv. Produse medicale inutile la preţuri gigantice

 |  21:01
Treabă românească pentru tratarea răniţilor de la Colectiv. Produse medicale inutile la preţuri gigantice
P24

La 100 de zile de la tragedia de la Colectiv, asistăm la o dispută jenantă legată de kit-urile medicale pentru răniţi. Controversele dintre Crucea Roşie România şi Unifarm, companie aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii, s-au iscat în legătură cu preţurile kit-urilor medicale. Pe lângă preţuri, au existat şi controverse legate de cremele şi gelurile care nu corespundeau tratamentelor unor persoane rănite.

Mai întâi a fost dezinformarea autorităţilor cu privire la numărul de kit-uri destinate răniţilor de la Colectiv. Apoi, s-a demonstrat că preţul de 2.800 de lei pentru un kit era mai mult decât dublul preţurilor din farmacii. La sfârşitul lunii ianuarie 2016, Costi Rădoi, unul dintre răniţii din colectiv, a publicat pe pagina sa de socializare faţa hidoasă a statului, care s-a arătat “bandit” şi cu “sataniştii” care au ars la Colectiv. Costi Rădoi a fost internat cu arsuri la Spitalul Elias, unde au fost internaţi mulţi dintre răniţii de la Colectiv, spune el. El a fost revoltat de minciunile transmise de autorităţi cu privire la numărul kit-urilor puse la dispoziţia răniţilor. “La mine n-a mai ajuns niciunul, la fel cum n-au mai ajuns nici la alţii. Deci ne izbim de primul paradox idiotic al conducerii tale: pentru aproape 400 de oameni prezenţi la concert, din care au fost victime undeva peste 200, dintre care 63 au decedat, tu ai făcut 400 de kit-uri care... nu au fost suficiente. Cum vine asta, statule? 400 de kit-uri n-ajung la 173+ de bolnavi?”, se întreba retoric Costi Rădoi, precizând că “al doilea paradox este preţul”. “Menţionez că în kit trebuia să fie şi un tub de contractubex, care însă nu a fost prezent la apelul de predare primire. În bunul spirit românesc, a fost însuşit de altcineva, nu ştiu exact... cert e că nu era prezent. Iar preţul, statule, preţul ăla de 2.800 lei, care de fapt real este de 1.116 lei, nu-mi arată decât faptul că eşti extrem de prost manager al fondurilor (...) Dacă nu eşti un slab manager, atunci eşti foarte bandit şi te-ai gândit că pe lângă taxele şi impozitele (cele mai mari din Europa) şi alte accize (de exemplu, cea mai scumpă benzină din Europa), ai putea pune mâna şi pe banii adunaţi de Crucea Roşie din donaţii făcute de către oamenii simpli, muncitori, care şi aşa îţi alimentează până la refuz frigiderul, îţi construiesc casele şi-ţi umplu rezervorul, ca tu să ai coloane oficiale, în care mor alţi oameni nevinovaţi, în gropile tale... dar mor în misiune... ai o scuză, ce să zic... însă în faţa noastră nu ţine scuza asta”, comenta Cristi Rădoi.

Produse inutile şi distribuite prea târziu

“Statule, acest kit conţine chestii inutile rănilor închise, cum ar fi betadina, mepilex-ul, atrauman-ul, touch hand soap (săpun), protex (alt săpun), şi altele, care nu ne mai sunt folositoare acum, după aproape 3 luni după eveniment. Astea trebuiau atunci, când ziceai că ai de toate, dar n-aveai nimic (...) Rănile celor externaţi sunt deja închise şi n-ai nicio scuză în a nu şti acest lucru (...) Ştim toţi deja că rănile sunt diverse şi fiecare bolnav are nevoi speciale, deci cum ai ajuns tu la concluzia că toţi avem nevoie de aceleaşi lucruri?”, a mai scris Costi Rădoi. El a mai spus că răniţii au nevoie şi de fonduri, pentru că primesc numai 70-75% din salarii, fiind în concedii medicale. “Dar dau câte 6-700 lei la întreţinere sau gaz, pentru că stau cu căldura la 24 grade, neavând termoreglaj în pielea arsă d-abia închisă. Să mai aduc aminte şi de faptul că au trebuit să tocmească oameni pentru cumpărături, curăţenie, gătit, pentru că cei mai mulţi dintre ei, o bună perioadă de vreme, nu şi-au putut folosi mâinile?”, a mai spus el pentru întregirea tabloului de nevoi personale.

Bunul simţ, într-un kit uitat

Asemenea lui Cristi Rădoi au fost şi alţi răniţi care au criticat componenţa kit-urilor şi preţurile. După o dispută inventată între Crucea Roşie România şi Unifarm, distribuirea kit-urilor a fost reluată. Acum se invocă o problemă de comunicare dintre cele două instituţii. Kit-urile cu medicamente şi creme pentru răniţii în urma incendiului din Colectiv sunt mai nou personalizate, după ce au fost, vreme de câteva săptămâni, în centrul unei dispute mediatice între Crucea Roşie din România şi Unifarm, companie din subordinea Ministerului Sănătăţii. Iniţial, kit-urile nu au fost personalizate după nevoile fiecărui pacient, însă mai mulţi răniţi au atras atenţia că acea componenţă standard pe care au avut-o cele 70 de kit-uri distribuite de Unifarm nu corespundea cerinţelor tuturor. În plus, cremele şi gelurile pentru tratarea arsurilor pe care le conţineau kit-urile nu ajungeau la totalul de 2.800 de lei, cât s-a comunicat iniţial că este costul lor. În urma acestor plângeri, Crucea Roşie a comunicat pe 29 ianuarie, prin intermediul unui comunicat, că nu va onora nicio plată pentru kit-urile medicale până nu se va primi clarificările necesare, legat de situaţia kit-urilor medicale, de la instituţiile implicate. Mai mult, Crucea Roşie a spus că nu a primit nici factură de la Unifarm, motiv pentru care nu a achitat kit-urile distribuite până acum.

Varianta Unifarm

Directorul companiei, Adrian Ionel, a explicat pentru mediafax că în baza acordului semnat între Unifarm şi Crucea Roşie, urmează să le trimită o factură cu toate produsele achiziţionate la sfârşitul perioadei de distribuire.El a încercat să se justifice spunând că, după tragedia din Colectiv, în perioada post-externare a pacienţilor din spitale, Crucea Roşie a venit cu ideea să distribuie kit-uri, soluţia lor având costuri de cumpărare cu 30% - 40% mai mari decât cele obişnuite, a explicat Adrian Ionel.

“Le-am zis că vor cheltui bani în plus, fiindcă au vrut iniţial să se ducă să cumpere de la farmacii. Atunci ne-au cerut ajutorul şi am încheiat un acord. Kit-urile sunt stabilite de o comisie de medici şi de Ministerul Sănătăţii. Iniţial s-a agreat, după aceea nu ştiu ce s-a întâmplat, că a mai durat o lună şi ceva de zile timp în care au tot negociat, nu numai dânşii, ci şi alte două-trei fundaţii, cu Ministerul Sănătăţii. Cert e că după o lună de zile au ajuns la acea soluţie pe care noi le-am propus-o iniţial. Ne-am apucat de lucru, am primit un kit iniţial format dintr-un număr de 30 de repere, care costau 2.800 de lei. Am căutat produsele din kit, i-am sunat pe cei de la Crucea Roşie şi le-am comunicat că produsele nu sunt integral în ţară, durează până se comandă. Crucea Roşie şi Ministerul Sănătăţii ne-au spus: daţi drumul urgent la ce aveţi, pentru pacienţi. Noi le-am dat drumul în componenta în care erau atunci, urmând ca ulterior să completăm cu restul substanţelor pe măsură ce ele vin. Asta a fost toată povestea. Aşa au ajuns să coste 1.250 - 1.500 aceste kit-uri care urmau să fie completate. În momentul de faţă, prin personalizare se pot ajunge şi la comenzi de 5.000 de lei”, a spus directorul Unifarm. El a ţinut să precizeze că, de la caz la caz, o cremă poate să valoreze între 10 lei şi 300 - 400 de lei.

Adrian Ionel: Banii nu contează

Directorul Unifarm a mai spus că la sfârşitul operaţiunii va fi întocmită o factură, care va fi trimisă Crucii Roşii conform acordului scris dintre părţi, dar a adăugat că le-a transmis celor de la Crucea Roşie care sunt preţurile pentru fiecare componentă în parte şi care sunt cheltuielile logistice făcute de Unifarm. “Dacă nu ne înţelegem, vom aplica toate metodele pe cale amiabilă. Le punem la dispoziţie ce doresc. Banii nu contează şi vă spun sincer, chiar dacă cei de la Crucea Roşie nu vor dori să plătească, nu îmi pun nicio problemă, ne asumăm noi”, a spus directorul Unifarm Adrian Ionel.

Varianta Crucii Roşii

Crucea Roşie susţine că în momentul în care au fost atenţionaţi de victime că acest kit este doar parţial util, au solicitat Ministerului Sănătăţii să personalizeze conţinutul kitului în funcţie de nevoile fiecărui pacient. “Spitalele au început deja să trimită necesarul de medicamente pentru fiecare pacient către Unifarm. În data de 2 februarie, conform informarii Unifarm, la Spitalul Militar s-au livrat creme si geluri pentru fiecare pacient aflat în evidenţele acestora. Şi Spitalele Floreasca şi Bagdasar Arseni au transmis necesarul de medicamente către Unifarm şi se va face distribuţia în cel mai scurt timp. Practic, procesul de distribuire a kit-urilor nu a fost oprit. În acest moment pacienţii primesc kit-urile medicale pe baza necesarului transmis de medicii curanţi, aşa cum am solicitat. Nu sunt neînţelegeri cu Unifarm”, susţin reprezentaţii Crucii Roşii.

Statul neprofesionist

„Deşi se vehiculează sute de mii de euro donate spitalelor, noi am dormit în lenjerie îngălbenită sau cu găuri în Elias, lenjerie care nici nu se schimba în weekend. Eu nu am stat în pat pentru arşi, nici prietena mea şi nici ceilalţi care erau deja pe salon. Albumina a fost adusă cu sacrificii, graţie unei persoane minunate, căreia nu-i voi da numele acum, pentru a nu-i crea probleme, dar a venit pe numele ei, prin eforturile ei, nicidecum ale spitalului”, povesteşte Costi Rădoi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-02-08

TAGURI: crucea rosie, uniform, kit-uri, medicale, colecti, raniti
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CIPRIAN
07 Feb 2016

Asa domnule director de la escrocheria numita Unifarm.... Cu alte cuvinte, ati declarat cam asa... Nu va convine pretul de 2800 '?? Las' ca va cer 5000 ca sa va invatati minte... Vreti personalizat ha??? Uite aici personalizat... BAI ANIMALULEE! BAI BESTIA DRACU' CE ESTI - Daca vroiai sa faci un bine il faceai atunci... Nu acum cand oamenii sunt spre vindecare definitiva... Dar nu.... Tu ANIMALULE ai vrut sa te imbogatesti din acea tragedie... BESTIA DRACU' ce esti.... Dar nu iti doresc decat sa ai o primavara superba la CASUTA CU ZABRELE ! Si iti doresc sa stai in CASUTA CU ZABRELE pana la adanci batraneti BESTIA DRACU' ce esti!
ANONIM
08 Feb 2016

mda oricum dreptate nu s-a facut protestele acelea nu au schimbat mai nimic aia au murit degeaba din pacate anchete se fac dar nu exista o rezolvare in toata chestia asta
ADRIAN IONEL SI ALTII CA EL...
08 Feb 2016

Asa se intampla cand ajung la conducerea institutiilor si firmelor de stat oameni fara identitate, cu experienta indoielnica si incompetenti. Esta si cazul d-nului ADRIAN IONEL, care, culmea, a ajuns sa conduca si Institutul Cantacuzino !!! ??? De 26 de ani institutiile statului sunt conduse de astfel de personaje, prin numire politica.....iar rezultatele NU SE VAD... Se vede insa, aroganta, lefuri nesimtite pentru niste agramati din taxele si impozitele noastre, trai de lux , zeflemea si dispret pentru oameni de calitate si cu pregatire de cea mai buna calitate ! RUSINE !!! SE AUDE UNDE TREBUIE ????
MARIAN
09 Feb 2016

Statul Român, este un stat condus de MAFIOTI, in orice domeniu. Pana nu îi impusca cineva ca pe CEAUSISTI, nu scapă România sărăcie. Statul ma obligă să am un astfel de sentiment fată de el.
Random imageUltimele stiri


STARBAG