2017-01-18 20:27

SOCIAL


Trei copii mor, în fiecare minut, din cauza pneumoniei

 |  14:32
Trei copii mor, în fiecare minut, din cauza pneumoniei

Pneumonia este principala cauză de mortalitate infantilă din lume. În fiecare minut, la nivel mondial, sunt înregistrate trei decese ale copiilor. Această boală poate fi prevenită prin imunizare, o alimentaţie sănătoasă şi o corectă informare a părinţilor.

În România, 28% dintre decesele care apar la grupa de vârstă 0-1 ani sunt produse de afecţiuni ale aparatului respirator. Mulţi sugari şi copii mici dezvoltă o îmbolnăvire pulmonară, cu toate că există modalităţi de prevenţie pe care părinţii ar trebui să le cunoască. Pe lângă afectarea pulmonară, infecţia pneumococică poate să producă şi alte afecţiuni extrem de grave precum meningita, septicemia, otita medie acută sau sinuzita.Cu ocazia Zilei Mondiale Împotriva Pneumoniei, sărbătorită pe 12 octombrie, organizaţii din toată lumea transmit mesajul „pneumonia ucide mai mulţi copii cu vârstă de sub 5 ani decât orice altă boală”. Mortalitatea infantilă este corelată cu aspecte precum: alimentaţia deficitară, sărăcia şi lipsa de îngrijire medicală (acces la servicii medicale, informaţii corecte.) Educarea părinţilor în direcţia adoptării unui comportament preventiv este o componentă esenţială a strategiei mondiale de reducere a mortalităţii infantile, iar imunizarea cu un vaccin îmbunătăţit continuu împotriva pneumococului este cea mai eficientă soluţie de prevenţie.

În anul 2008, peste 1,5 milioane copii cu vârstă mai mică de 5 ani au murit din cauza pneumoniei, iar în ţările sub-dezvoltate rata mortalităţii din cauza pneumoniei depăşeşte 50% în rândul copiilor mai mici de 5 ani.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că există o rezistenţă din ce în ce mai mare a bacteriei (pneumococul) la tratamentele clasice cu antibiotice. Ca o consecinţă a acestui lucru, încă din anul 2000, un număr de 70 de ţări din întreaga lume au introdus vaccinul pneumococic în schema naţională de imunizare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image