2018-10-23 20:07


Tribunalul Bucureşti a prelungit contractul de închiriere pentru sediul Primăriei Capitalei

 |  21:01
Tribunalul Bucureşti a prelungit contractul de închiriere pentru sediul Primăriei Capitalei
P24

Primăria Capitalei a repurtat o primă victorie în procesul privind închirierea sediului din Splaiul Independenţei 291-293. Tribunalul Bucureşti a prelungit de drept contractul de închiriere. Urmează alte procese pentru reevaluarea imobilului şi recunoaşterea achitării lui prin decizii judecătoreşti. Primăria Capitalei continuă să se lupte ca sediul nou să devină proprietatea Municipalităţii.

Presată şi acuzată că nu a făcut demersuri suficiente pentru ca banii plătiţi pe chiria sediului din Splaiul Independenţei 291-293 să se constituie avans în achitarea imobilului, Primăria Capitalei a câştigat în prima instanţă procesul intentat anul trecut firmei SC Apatel Properties SRL. Tribunalul Bucureşti a decis la data de 14 iulie 2015 prelungirea de drept a contractului de închiriere nr. 8112/11.12.2009 pentru perioada 10.12.2013-01.10.2014. Decizia nu este definitivă. Administratorul special al SC Apatel Properties SRL, Antonios Rsemetzis, are drept la apel în termen de 30 de zile de la comunicare la Tribunalul București Secţia a VI-a Civilă.

Acesta este răspunsul instanţei la cererea de evacuare din sediul din Splaiul Independenţei 291-293 a Municipalităţii, făcută pe 6 octombrie 2014, când proprietarul clădirii a cerut evacuarea. Potrivit interpelărilor publice din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) anul trecut, contractul de închiriere a expirat la 1 februarie 2014. Primăria a continuat să plătească chiria şi utilităţile, dar proprietarul clădirii a refuzat să factureze plăţile. Contractul de închiriere a Municipalităţii pentru sediul din Splaiul Independenţei 291-293 a fost încheiat în 2009, iar principala clauză contractuală se referea la posibilitatea cumpărării sediului din banii plătiţi pe chirie. Încă din decembrie 2013, Sorin Oprescu solicita consilierilor prelungirea contractului cu încă un an, fără să le pună la dispoziţie toate actele adiţionale şi anexele semnate ulterior.

Povestea ostilităţilor

În vara anului trecut, Sorin Oprescu a anunţat Consiliul General că firma SC Apatel Properties SRL (proprietarul clădirii din Splaiul Independenţei) a intrat în insolvenţă şi din acest motiv nu ar mai fi eliberat facturi. Consilierii generali i-au reproşat că Sorin Oprescu le ascunde adevărul. Ei susţineau că la 1 februarie 2014 proprietarul reziliase contractul de închiriere cu Primăria Capitalei, iar pe 20 martie a fost înregistrat dosarul de evacuare la Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti. Cu toate acestea, consilierii generali au votat prelungirea contractului de închiriere până la 1 octombrie 2014. Apoi, aleşii locali au lansat zvonul unei complicităţi între primarul general şi proprietarul imobilului, altfel fiind inexplicabilă cererea prin care li se cerea votul pentru plata utilităţilor. Angajaţii PMB, pe de altă parte, spuneau că utilităţile pentru funcţionarea imobilului se plătesc direct, nu prin proprietar. O altă suspiciune a consilierilor se referea la faptul că primarul nu le-a comunicat refuzul proprietarului de a mai vinde imobilul. Ei se temeau că proprietarul va vinde clădirea Primăriei rapid, iar cele 13 milioane de euro, contravaloarea chiriei pe cinci ani, se vor pierde. 

Mircea Raicu: Şantaj ordinar

La una din şedinţele informale dintre liderii de grup şi primarul general, Sorin Oprescu le-a reproşat consilierilor faptul că i-au făcut plângere penală pe problema sediului. „A spus că există riscul să fie evacuată Primăria Capitalei din sediu dacă nu votăm prelungirea contractului. Este un şantaj ordinar. Noi nu i-am făcut nici o plângere referitoare la sediu, dar se pare că de vreo doi ani este anchetată această problemă. Nu ştim cine cercetează cazul, dar nu PDL a făcut plângerea. Noi îi cerem să ne arate contractul, anexele şi sumele plătite până acum”, a declarat pentru ziarul PUTEREA consilierul PDL Mircea Raicu, la acea vreme.

Mihai Atănăsoaei: Se aruncă povara pe umerii CGMB

Fostul prefect al Capitalei, Mihai Atănăsoaei, susţinea că Sorin Oprescu urmărea să aibă fonduri pentru acoperirea altor cheltuieli încă nedepistate. „Primarul general a spus că este cu plata facturilor pentru utilităţi la zi. Cu alte cuvinte, alta va fi destinaţia banilor. Sorin Oprescu vrea să se protejeze de ilegalităţile comise şi să arunce povara pe umerii CGMB”, spunea Atănăsoaei.

Acum Sorin Oprescu mai are încă şansa să se disculpe, să arate anexele la contractul de închiriere care au rămas enigme pentru jurişti şi avocaţi şi sumele plătite proprietarului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-07-16

Documente:

TAGURI: sediu, primaria, capitalei, sorin oprescu, decizie, tribunal
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


HAZNAUA COMUNA
16 Iul 2015

Ce tot o freaca atita ? Primaria Capitalei nu stie cine este propietarul ? Parca este in Etiopia . Cit mai sta cu chirie de lux si nu se muta la Cismigiu ? Niste Hahalere .
Random imageUltimele stiri


loading...