2017-01-18 10:23

SOCIAL


Triplă aniversare de ziua lui Mihai Eminescu

 |  14:47
Triplă aniversare de ziua lui Mihai Eminescu

Academia Română va organiza, pe 15 ianuarie, de ziua naşterii poetului Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naţionale, în colaborare cu Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă (FNSA), un triplu eveniment omagial la Bucureşti, a anunţat, acad. Eugen Simion, preşedintele FNSA.

“La Academie va fi organizată, dimineaţa, o sesiune omagială la Academia Română, iar seara, la Ateneul Român, un concert şi o expoziţie dedicate poetului naţional”, a spus fostul preşedinte al prestigiosului for de cultură. Camera Deputaţilor a adoptat, pe 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit zi a Culturii Naţionale, act normativ ce a întrunit 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri.

Proiect aprobat în 2010

Proiectul a fost iniţiat de 50 de deputaţi şi senatori PSD şi de liberalul Mircea Diaconu care a semnat şi el aceasta iniţiativă, iniţiatorii susţinând că există precedente pentru această sărbătoare şi în alte ţări europene. Astfel, în Spania, ziua culturii a fost fixată în ziua morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia ziua de naştere a lui Luis de Camoes. Mai mult, autorităţile din Moldovaau hotărât deja ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naţionale. “Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional. Menţionăm faptul că, în Italia, de ziua lui Dante în toate oraşele italiene au loc serbări publice, lecturi din opera lui, dezbateri publice, târguri de carte etc”, se arată în expunerea de motive a iniţiatorilor. Prin această lege, posturile publice de radio şi televiziune sunt obligate să reflecte în mod adecvat evenimentul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-09-09

TAGURI: aniversare, academie, Eminescu, proiect, lege, ziua- culturii- nationaleComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MIHAI COSTIN
03 Ian 2012

FOARTE FRUMOS!!! Camera Deputaţilor, Societatea Numismatică Română şi Fundaţia Interanaţiona lă "Mihai Eminescu", org anizează în perioada 11 - 31 ianuarie 2012, Salo nul Naţional "Mihai Emin escu". Vernisajul va ave a loc în ziua de 11 ianu arie 2012, ora 15, Sala d e expoziţii "Constantin Brâncuşi". Intrarea pri n strada Izvor nr.2-4. Mi hai COSTIN, 0745.07.11.56

Adauga un comentariu

Random image