2019-05-23 12:55


 |  10:01
Tudor Coman, tânărul premiat de NASA care proiecteză colonii spațiale

Tudor Coman, tânărul premiat de NASA care proiecteză colonii spațiale

Tharros, o colonie spaţială de 10.000 de oameni, situată între Luna şi Pământ, li s-a părut cercetătorilor NASA ca fiind cel mai ingenios proiect dintre cele 1.500 înscrise în competiţie din 2017. Astfel, l-au desemnat câştigător, dintre cei 6.000 de elevi excepționali din India, Statele Unite, Brazilia, Canada, Japonia şi Rusia, pe Tudor Coman, elev în clasa a VIII-a la Liceul Internaţional de Informatică din Capitală.

„Oamenii au avut întotdeauna dorința de a explora mai mult decât ceea ce a fost descoperit. Acest lucru a ajutat la dezvoltarea de noi tehnologii și la aflarea mai multor lucruri despre lumea înconjurătoare. Unul dintre motivele pentru a construi o colonie în spațiu este acela că toate cunoștințele dobândite prin construcția acestei colonii i-ar putea face pe oameni să înțeleagă mai bine spațiul”, spunea Tudor în proiectul său.

„Proiectul meu prevede o bază în spaţiu care adăpostește permanent 10.000 de oameni. Este poziţionată între Lună şi Pământ, în punctul Lagrange 4 de echilibru”, explica Tudor Coman.

Proiectul detaliază aspectele sociale, economice și, desigur, detaliile tehnice implicate de către înființarea unei astfel de gigantice colonii spațiale. Acesta a cercetat care sunt resursele miniere spațiale, sursele de energie în spațiu, proiecția de radiații, precum și sistemul de susținere a vieții, și a creat o machetă 3D a bazei sale.

„Ar trebui în jur de 200 de miliarde de dolari care, chiar dacă pare o sumă foarte mare, în comparaţie cu bugetele de apărare din multe ţări este o sumă relativ mică. În America s-au cheltuit în ultimii 10 ani, în războiul din Irak, un trilion de dolari, în jur de 4-5 staţii din acestea”, îşi descria Tudor, anul trecut, proiectul câştigător depus la NASA.

Organizat de NASA Ames Research Center, San Jose State University şi Societatea Spaţială Naţională (NSS), concursul a debutat în 1994, fiind destinat elevilor de până la clasa a XII-a (18 ani), din toată lumea. Concursul are ca temă crearea unei colonii în spaţiu, în care minimum 10.000 de oameni vor locui permanent. Elevii sunt obligaţi să pregătească un document imprimat de aproximativ 100 de pagini, inclusiv toate detaliile unei aşezări în spaţiu.

Studiază şi zece ore pe zi

Informatica este cea mai mare pasiune a lui Tudor, iar primul contact cu un calculator a fost încă de la vârsta de trei ani. Camelia Coman, mama micului geniu spune că, în zilele dinaintea competiţiilor, acesta studiază chiar şi zece ore pe zi, pentru că pune multă pasiune în ceea ce face şi nimic altceva nu-i mai stârneşte interesul. Reuşitele şcolare ale lui Tudor sunt o bucurie nu doar pentru familia lui, dar şi pentru profesorii care l-au susţinut întotdeauna în demersurile sale ştiinţifice. Aceştia spun despre Tudor că este un elev foarte serios, care munceşte mult şi pune pasiune în ceea ce face, uimindu-i cu deschiderea sa spre ştiinţa încă din clasele primare.

În mai 2017, Tudor Coman a participat la Conferința Internățională de Dezvoltare Spațială, care a avut loc în St. Louis, Statele Unite ale Americii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-12-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG