2019-01-17 13:07


Tudorel Toader a prezentat pe Facebook măsurile luate de MINISTER pentru dezvoltarea sistemului PENITENCIAR

 |  09:14
Tudorel Toader a prezentat pe Facebook măsurile luate de MINISTER pentru dezvoltarea sistemului PENITENCIAR

Ministrul Tudorel Toader a prezentat vineri, pe Facebook, măsurile luate de Ministerul Justiţiei în perioada februarie-decembrie 2017 pentru dezvoltarea sistemului penitenciar, în care se precizează, printre altele, că în bugetul pe anul în curs au fost alocate fonduri pentru lucrări de investiţi în vederea creării a peste 5.000 noi locuri de detenţie în perioada 2019-2023.

Potrivit datelor prezentate de Tudorel Toader, în ceea ce priveşte infrastructura, se arată că a fost aprobată, pentru Penitenciarul Berceni, achiziţia unui studiu de fezabilitate, destinat construirii unui penitenciar cu o capacitate de 1.000 de locuri, respectiv P47-Berceni, în prezent fiind în curs de desfăşurare procedura de achiziţie a Contractului de servicii de proiectare pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru P47-Berceni.

În cazul Penitenciarului Unguriu, prin Hotărârea de Guvern numărul 791/2017 s-a aprobarea trecerea imobilelor din administrarea Ministerului Apărării Naţionale (MAPN) în administrarea Ministerului Justiţiei, pentru ANP, în scopul transformării în penitenciar, cu o capacitate de 900 locuri, fiind încheiată procedura de preluare a acestor imobile de la MApN.

De asemenea, s-a stabilit înfiinţarea Institutului Naţional de Administraţie Penitenciară, instituţie care să asigure formarea personalului din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

În ce priveşte partea de finanţare se precizează că a fost adoptat de către Guvern, la data de 5 decembrie 2017, Memorandumul cu tema Decizie privind oportunitatea finanţării infrastructurii fizice a sistemului penitenciar român, printr-un proiect finanţat din fonduri externe rambursabile.

Un alt punct se referă la bugetul pe anul 2018, fiind alocate fonduri pentru demararea lucrărilor de investiţii în vederea creării a 5.110 noi locuri de detenţie, în perioada 2019-2023.

Cu privire la îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, se arată că se află în dezbatere publică proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii numărul 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Totodată, se menţionează şi despre majorarea cu 10% a salariilor funcţionarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar începând cu 1 octombrie 2017, suplimentarea cu 1.000 de posturi a schemei de personal pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor prin modificarea Hotărârii de Guvern numărul 652/2009, încadrarea a 1.756 de noi angajaţi în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a unităţilor subordonare (media ultimilor ani este de aproximativ 400 de noi angajaţi/an) şi utilizarea unui sistem unic de salarizare la nivelul sistemului penitenciar, începând cu luna octombrie prin implementarea unei aplicaţii dezvoltată în regie proprie de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, se notează că au fost create 170 locuri noi de cazare (realizate prin transformarea unor spatii existente) şi au fost modernizate 200 de locuri, iar prin lucrările de reparaţii curente şi întreţinere au fost amenajate 2351 de locuri de detenţie.

De asemenea, se menţionează despre achiziţionarea a 13 noi mijloace de transport pentru transferul deţinuţilor şi construirea de spaţii socio-educative în 8 unităţi penitenciare.

Despre cooperarea şi dialogul pentru consolidarea sistemului penitenciar se arată că în cursul anului 2017 Ministrul Justiţiei a participat atât la întâlniri cu reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale din sistemul judiciar cât şi în cadrul Comisiei mixte de dialog social, consultările vizând problematica resurselor umane, cariera şi modificările legislative privind statutul personalului din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, drepturile salariale şi condiţiile de muncă ale acestei categorii profesionale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-02-09

TAGURI: tudorel toader, ministrul justitiei, penitenciare,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...