2017-01-18 22:40

SOCIAL


''Tun'' de peste 500.000 de lei de pe urma Legii educaţiei. O firmă de recuperări creanţe predă lecţii de drept profesorilor universitari

 |  17:27
''Tun'' de peste 500.000 de lei de pe urma Legii educaţiei. O firmă de recuperări creanţe predă lecţii de drept profesorilor universitari
O firmă particulară, în care sunt implicaţi reprezentanţi ai MinisteruluiEducaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, ai Agenţiei Române deAsigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) şi ai PDL, a pregătit un“tun” de peste 500.000 de lei (circa 136.000 de euro) de pe urma “LegiiFuneriu”. Astfel, firma particulară, specializată în recuperări de creanţecomerciale, vrea să-i înveţe pe profesorii universitari să aplice Legea educaţieinaţionale. Banii au fost livraţi în contul societăţii comerciale din bugetul universităţilorde stat. Cursurile au fost suspendate temporar, după ce ziarul Puterea a demarat o anchetă peaceastă temă. Nu se ştie încă ce se va întâmpla cu sumele de bani livrate dejade universităţi la firma privată.

Chiar dacă au trecut doar câteva săptămâni de lapublicarea Legii educaţiei naţionale în Monitorul Oficial al României,afacerile de partid au început deja să se dezvolte în jurul documentuluipromovat de ministrul Daniel Petru Funeriu.

“Bratoveanu &Asociaţii SRL”, o firmă specializatăîn “recuperări de creanţe”, din Galaţi, a invitat universităţile de stat din ţară să participe la“primul seminar de instruire privitor la dispoziţiileLegii educaţiei naţionale”. Cu alte cuvinte, o firmă specializată în recuperarea de creanţecomerciale vrea să înveţe profesorii universitari, printre care şi experţi îndrept, cum se va aplica Legea educaţiei.

Seminariile sunt organizate timp de trei zile într-uncomplex hotelier de lux, din zona Bran-Moeciu. Pentru a participa la cursulsusţinut de firma particulară, fiecare cadru universitar este nevoit să achiteo taxă în valoare de 1.790 de lei. Pentru servicii hoteliere, conexe (cazare încameră dublă + pensiune completă), cei interesaţi trebuie să achite suma de1.115 lei. Instituţiile de învăţământ superior care înscriu şase persoane lacursul organizat de firma particulară beneficiază de reducere. Banii provin dinfondurile universităţilor de stat.

În România, există 49 de universităţi de stat. Astfel,dacă fiecare instituţie de învăţământ superior ar fi trimis doar patru cadreuniversitare la acest curs, societatea comercială ar fi câştigat 569.380 de lei(aproximativ 136.000 de euro), în doar trei zile.

Potrivit surselor din cadrul Ministerului Educaţiei, înactivitatea firmei particulare ar fi implicaţi şi apropiaţi ai PartiduluiDemocrat-Liberal (PDL). Coincidenţă sau nu, la nici o zi după ce reporterii “Puterea” s-au interesat de legătura dintre reprezentanţii democrat-liberali şifirma gălăţeană, cursul organizat pentru cadrele universitare a fost suspendat.Nu se ştie însă ce se va întâmpla cu banii livraţi deja în contul firmei decătre universităţile de stat.

Bani mai mulţi decât câştigă vameşii din şpagă

Numeroşi rectori şi-au manifestat indignarea faţă de aceastăpropunere „de afaceri”. “Am primit şi noiacest mesaj. Mi s-a părut jenantă această invitaţie pentru conducerileuniversităţilor. Orice ai fi într-o universitate, prodecan, decan, şef decatedră, prorector, rector, dacă nu ştii să citeşti o lege şi să o aplici,atunci nu ai ce căuta într-o asemenea funcţie. Eşti şef de facultate sau deuniversitate şi te duci să te înveţe cineva cum să citeşti o lege? În aceste condiţii nu ai ce căuta într-unastfel de port. Ţi-ai asumat o responsabilitate. Prima responsabilitatea rectorului este să nu facă nimic ilegal, deci să ştie să respecte legile învigoare. Mi se pare o propunere cel puţin nepotrivită”, ne-a declarat rectorul Universităţii Politehnica dinBucureşti, Ecaterina Andronescu.

În cursurile ce urmau să fie organizate de firmaspecializată în colectarea de creanţe erau implicate şi persoane care au lucratsau încă lucrează în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şiSportului (MECTS) sau ARACIS. “Dezbaterile vor fi conduse de prof. univ. dr. Lazăr Vlăsceanu - membru încolectivul de redactare a Legii educaţiei naţionale - membru al Departamentuluide Acreditare şi responsabil al Comisiei Consultative din cadrul AgenţieiRomâne de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior”, se arată în invitaţia transmisă de firma particularăconducerilor universităţilor de stat. Prin urmare, a existat o comisie deredactare a Legii educaţiei, cu toate că înfiinţarea acesteia nu a fostrealizată printr-un ordin de ministru sau printr-o ordonanţă guvernamentală,cum era de aşteptat, potrivit foştilor angajaţi ai Ministerului Educaţiei. “Este o escrocherie a «gulerelor albe», carese practică de câtva timp în Ministerul Educaţiei, pe o schemă bine pusă lapunct. Se câştigă bani, în câteva zile, mai mult decât iau vameşii din şpagă.Acest lucru este bine cunoscut în sfera educaţională. Cine tace şi de ce?”, ne-a declarat fostul director general din cadrul Ministerului Educaţiei,Gheorghe Rădulescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-08-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

CANCELARU RUSU
24 Feb 2011

Asta e tara in care traim acum.Mafiotii si cei cu iuteala de mana nu au lin iste si odihna.Un exemplu tipic de aranjamente por tocalii.Bravo Gigi,fii vi gilent si combate in cont inuare.Salut.

Adauga un comentariu

Random image