2019-03-20 11:44


TVR, pe marginea prăpastiei. Ce le transmite Dacian Cioloș

 |  15:36
TVR, pe marginea prăpastiei. Ce le transmite Dacian Cioloș

Directorul general interimar al TVR Irina Radu avertizează cã televiziunea risca sa intre in incapacitate de plata din cauza executarilor silite la care este supusa pentru plata unor drepturi salariale caștigate de anumiți angajați în instanta.

"Avem 100 de milioane de euro datorii la begetul de stat, 50 de milioane datorii comerciale, 2500 de salariati, cu 2000 dintre acestia TVR este în conflict. Conducerile din perioada 2008- 2012 nu au respectat contractul colectiv de muncã nu au acordat mãririle de salarii prevãzute în contractul colectiv de muncã au semnat un contract fãrã sã facã o prognozã corectã asupra veniturilor TVR si iatã-ne acum, dupã 8 ani, plãtind greseli venite din trecut. Începând cu februarie nu vom mai putea plãti taxele si impozitele la bugetul de stat. În tot acest timp, ne strãduim totusi sã oferim ceva telespectatorilor, ne strãduim sã dãm stiri corecte si impartiale, sã ducem România cu cinste la Eurovision, avem negocieri în barter pentru Campionatul european de fotbal", a spus Irina Radu.

Ea a adãugat cã "nici mãcar 5 oameni din 100 nu se mai uitã la TVR": "De audienta mi-e jena sa vorbesc". Ea a mai cerut numirea unui Consiliu de Administratie pentru cã "institutia trebuie condusã si deciziile asumate".

"Niciun Consiliu de Administratie nu a rãspuns pânã acum de nimic, nu a funcþionat asa cum trebuie. O altã problemã extrem de gravã si care ne-a împins în blocaj este stoparea executãrilor silite. Am analizat cum am putea sã oprim executãrile silite, am fãcut propuneri salariatilor de a esalona plãtile pe 5 ani, ei au cerut 2 sau 3 ani noi. Nu putem noi face propunerea concretã pentru asta, la un alt nivel si în altã formulã se poate discuta despre solutia unei administrãri speciale. Dacã vin eu si o pun pe masã se va zice cã eu am venit în fata dvs. si am cerut insolventa. Eu nu pot sã cer acest lucru. Trebuie sã cer gãsirea unor solutii pentru asta, cã de luna viitoare nu ne vor mai putea permite sã plãtim salariile. As mai putea sã propun cresterea veniturilor fãrã mãrirea taxei radio- tv", a menþionat directorul interimar al TVR.

La rândul său, premierul Dacian Cioloș a declarat că ștergerea datoriilor TVR nu este posibilă și nu ar rezolva problema televiziunii. 

"Stergerea datoriilor nu ar rezolva problema si nu este posibila pentru ca ar fi considerata ajutor de stat. E o problema legal-juridica. Aceasta stergere a datoriilor ar trebui sa vedem daca ofera posibilitatea relansarii activitatii TVR, dar e nevoie si de decizii politice in acest sens", a spus Ciolos.

Ciolos a subliniat ca este nevoie de solutii pe termen scurt ca TVR sa nu intre in incapacitate de plata, dar si de solutii pe termen lung, care ar trebui adoptate chiar si in acest ultim an de mandat al actualului Parlament.

"Asa cum am supus-o in ultima interventie din Senat, am spus ca Guvernul este deschis la o discutie cu Parlamentul. In masura in care Guvernul poate sa contribuie la gasirea unei solutii, este si in interesul nostru. Un serviciu public atractiv si performant ar fi un castig pentru societate. Deciziile au tot fost amanate si s-a ajuns la o situatie disperata. Suntem intr-un moment in care deciziile vor trebui luate pe termen scurt ca lucrurile sa poata fi tinute in mana acolo. Parlamentul ar trebui sa isi asume niste decizii si pe termen lung, chiar daca este in ultimul an de mandat", a mai spus Ciolos.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-02-23

TAGURI: tvr, dacian ciolos, sefa tvr, criza tvr
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...