2017-01-17 21:38

SOCIAL


Elevii devin ucenici pe şantiere

 |  21:00
Elevii devin ucenici pe şantiere

Aproape 3.500 de elevi din 48 de licee tehnice şi profesionale vor face practică direct la agenţi economici ca urmare a unui proiect din fonduri europene. Din luna martie a anului viitor, aceştia nu vor mai învăţa meserie în deja celebrele ateliere, ci vor ajunge pe teren, în focul muncii.

“Imediat după 1990 a avut loc o ruptură pe piaţa profesională între şcoli şi agenţii economici. Acum vom încerca să remediem. Nu e mult, dar este un început”, explică Cristiana Mateiciuc, unul dintre coordonatorii proiectului în valoare de 5 milioane de euro. Elevi din Bucureşti, Ilfov şi Prahova vor beneficia de acest program în următorii doi ani pentru domenii precum mecanică, electrică, instalaţii, construcţii şi lucrări publice. Liceele au reuşit deja să semneze sute de convenţii cu societăţi comerciale, iar vreme de cinci săptămânii, tinerii vor beneficia de practică directă, nu în ateliere, aşa cum se întâmpla până în prezent.

“În total, elevii vor avea cinci săptămâni de practică. Trei în primul an, asta însemnând din martie 2012, şi alte două în al doilea an. Apoi vom putea vedea rezultatele programului nostru. Experienţa va fi mult mai utilă şi sperăm ca imediat după încheierea şcolii, practicanţii să fie şi angajaţi la firmele respective”, adaugă şi Florian Lixandru, managerul de proiect.

Modelul italian

Pentru ca programul să dea roade, coordonatorii au luat legătura cu italienii de la Albafor SpA, o agenţie de formare pentru tinerii din Cizmă. “Elevii trebuie să fie puşi în temă cu piaţa muncii. Să ştie cerinţele, să se poată integra mai uşor”, afirmă partea română, completată de Giuseppe Valicenti. “Experienţa înseamnă deja un atu în faţa altor tineri care au terminat şcoala, dar nu au făcut niciodată practică”, susţine şi managerul adjunct al Albafor.

Proiecte şi excursie

Pe lângă şansa de a obţine un loc de muncă la scurt timp dupăfinalizarea studiilor, actualii elevi de la şcolile profesionale şi cele tehnice au şansa de a câştiga şi o excursie în Italia. “125 de elevi, cei mai buni în urma analizării proiectelor, vor merge pentru o excursie în Peninsula Italică. Pe lângă relaxare, vor vedea cum se face practica şcolară acolo, care e nivelul pieţei muncii şi ce condiţii de lucru sunt. Există deja un sistem prin care toţi elevii vor fi monitorizaţi în funcţie de comportamentul lor la practică”, spune Lixandru.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-12-22

TAGURI: proiect, piata-muncii, elevi, albafor, florian-lixandru, practica, ateliereComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

VASILE
14 Dec 2011

adica sa-mi omoare aia co pilul cu munca,sa-l puna la 16 ani sa care tone de moloz? Sa va fie rusine hotilor!!

Adauga un comentariu

Random image