2018-12-17 11:59


Ultimatumul soţilor Constanda. Vor peste 120 de milioane de euro de la Primărie

 |  21:01
Ultimatumul soţilor Constanda. Vor peste 120 de milioane de euro de la Primărie
P24

Soţii Costică şi Maria Constanda au adresat primarului general Sorin Oprescu şi Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) o scrisoare prin care propun o înţelegere amiabilă şi stingerea conflictului. În acordul solicitat, soţii Constanda reiterează povestea litigiului şi îşi expun condiţiile negocierii, având în vedere faptul că sunt mulţi aleşi locali care nu cunosc povestea schimbului de terenuri din Satul Francez şi Parcul Bordei. Ei propun municipalităţii să cumpere terenul de 24.000 mp din Satul Francez şi construcţiile aferente (23 de vile, o creşă şi o sală de sport) pentru suma de 120,8 milioane de euro.

După procese care trenează din 2003, dosarul soţilor Constanda a fost reîntors pentru judecarea pe fond. Anterior acestei decizii, Primăria Capitalei i-a acţionat în judecată pe consilierii generali din mandatele 2004-2008 şi 2008-2012, cerându-le daune pentru că nu i-au dat avizul de construire a unor blocuri în Satul Francez, aşa cum fusese înţelegerea iniţială. Acesta este un tertip al PMB prin care voia să prelungească litigiul şi să nu-i plătească lui Constanda daunele solicitate de 150 milioane de euro. Deoarece procesul a fost trimis spre rejudecare, până la sentinţa definitivă vor mai trece 2-3 ani. Încolţiţi şi de primarul general şi de Constanda, consilierii generali discută şi se consultă cu juriştii să vadă care este cea mai bună soluţie. Ei îl acuză pe primarul general Sorin Oprescu că nu a respectat înţelegerea parafată tot de ei, prin care Consiliul General a hotărât să îi dea la schimb lui Constanda, pentru Parcul Bordei, terenul din Satul Francez şi să îi permită să construiască acolo. „Din cauză că Sorin Oprescu a gestionat problema foarte prost, iar anumiţi consilieri au făcut balet şi nu şi-au respectat promisiunea, acum toată lumea trebuie să plătească”, spune consilierul PNL Silviu Văduva.

Propuneri de soluţionare

Într-un document semnat de avocatul soţilor Constanda, Mihail Puiu, reiese că aceştia vor să vândă o parte din teren. Se propune ca municipalitatea să cumpere de la Constanda 24.000 mp, dintr-un total de 28.500 mp obţinuţi în baza contractului de schimb de terenuri, plus construcţiile aferente pentru suma de 120,8 milione de euro. Este vorba despre 23 de vile, o creşă şi o sală de sport. La un alt punct se vorbeşte despre „încheierea unei tranzacţii pentru stingerea litigiilor şi renunţarea la despăgubiri, cu rămânerea în vigoare a contractului de schimb”. În plus, „onorariile şi taxele aferente autentificării actelor şi efectuării înregistrării în registrele de publicitate vor fi suportate de cumpărător”. Contactat de ziarul PUTEREA pentru lămuriri, avocatul Mihail Puiu a declarat că nu este împuternicit să dea detalii mediei. Răspunsul este cu atât mai ciudat cu cât soţii Constanda au depus un memoriu tocmai pentru clarificarea situaţiei atât pentru presă, cât şi pentru consilierii generali.

Povestea datoriei celor 150 milioane de euro

Ultimatumul soţilor Constanda. Vor peste 120 de milioane de euro de la Primărie
zoom

La sfârşitul anilor ’90, Constanda a cumpărat drepturile litigioase de la familia Lincaru pentru 3,3 ha de teren pe amplasamentul Satului Francez. În 2001, instanţa le-a recunoscut dreptul de proprietate soţilor Constanda. Primarul general de atunci, Traian Băsescu, a decis să păstreze Satul Francez şi i-a oferit la schimb lui Constanda, în baza Legii 10/2001, 3,3 ha în Parcul Bordei. Numai că omul de afaceri a vrut să construiască locuinţe, iar municipalitatea s-a opus, invocând că nu se permite nici o construcţie pe spaţiul verde. Constanda s-a adresat instanţei şi a câştigat. Astfel, CGMB trebuia să-i aprobe construirea unor blocuri cu 5 etaje în Parcul Bordei, să-i plătească suma de 18 milioane de euro despăgubiri, plus alte 12 milioane euro penalităţi. Ca să nu-i plătească 30 de milioane de euro lui Constanda şi ca Parcul Bordei să nu fie afectat de construcţii, în 2008, CGMB a propus un alt schimb de terenuri şi să-i returneze lui Constanda Satul Francez. Înainte de a se face schimbul, omul de afaceri vânduse însă circa 5.000 mp din Parcul Bordei unor cetăţeni ucraineni, acesta primind în Satul Francez o suprafaţă echivalentă cu terenul pe care-l mai deţinea în parc, respectiv 2,8 ha. În plus, Parlamentul a declarat Parcul Bordei în 2008 de utilitate publică, urmând ca Ministerul Mediului să facă exproprierea, ceea ce nu s-a întâmplat nici până acum. Tot în 2008, primarul Capitalei Adriean Videanu şi Costică Constanda au semnat un contract prin care omul de afaceri a renunţat la terenul din Parcul Bordei primind la schimb o suprafaţă identică în Satul Francez. În contractul de schimb, CGMB se obliga să-i aprobe lui Constanda un PUZ în Satul Francez care să îi permită să construiască blocuri de 5 etaje.

Cu toate acestea, CGMB nu i-a aprobat planul urbanistic, iar în ianuarie 2010, Constanda a introdus la Tribunalul Bucureşti o acţiune împotriva Primăriei Capitalei. El cerea anularea contractului de schimb de terenuri, bani pentru terenul din Bordei şi despăgubiri. CGMB i-a aprobat PUZ-ul abia în decembrie 2010, când procesul era deja pe rol. Prin decizia Tribunalului Bucureşti, din iulie 2011, Primăria Capitalei era obligată la plata sumei de 165 milioane euro în favoarea lui Costică Constanda. Municipalitatea a făcut recurs, dar l-a pierdut, sentinţa fiind dată pe 7 noiembrie 2013. Astfel, instanţa a anulat contractul de schimb de terenuri, iar Primări Capitalei trebuie să-i plătească lui Constanda circa 150 milioane de euro reprezentând valoarea terenului din Parcul Bordei şi dobânda legală aferentă acestei sume, începând cu data introducerii acţiunii, 20.08.2010, până la data plăţii efective a sumei, plus cheltuielile de judecată.

Hărţuiala continuă în instanţă

La sfârşitul anului trecut, instanţa supremă a admis recursul declarat de primarul general al Capitalei şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, anulând decizia Curţii de Apel Bucureşti din 7 noiembrie 2013, prin care Costică Constanda a primit despăgubiri de 109.216.400 de euro, reprezentând contravaloarea terenului din Parcul Bordei, 6.417.669 de euro, reprezentând suma achitată de soţii Constanda la semnarea contractului de schimb al terenurilor, şi 29.757.210 euro, reprezentând despăgubiri. Acum procesul se află pe rolul Tribunalului Bucureşti.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-08-07

TAGURI: costica constanda, primaria capitalei, parcul bordei, satul francez
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CETATEAN
06 Aug 2015

Sa ii dea actiuni la Fondul Propietatea si ia peste 8 ani , sau mai amina noul guvern , rezolva in 25 ani . Raspunderea celor cu trocuri imobiliare .
Random imageUltimele stiri


loading...