2018-10-21 23:03


Ultimele DETALII despre Legea Pensiilor. Cu cât va CREȘTE punctul de pensie

 |  17:27
Ultimele DETALII despre Legea Pensiilor. Cu cât va CREȘTE punctul de pensie

Legea pensiilor va fi trimisă săptămâna viitoare spre avizare ministerială, a anunțat Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu la Digi24. Ministrul are și vești bune pentru pensionari: punctul de pensie va ajunge la 1.775 de lei până în 2020.

”Legea pensiilor - săptămâna viitoare urmează să fie trimisă în avizare interministerială. Am avut o perioadă de o lună în care am stat în dezbatere publică. Am primit inclusiv de la ministerele care trebuie să fie avizatoare începând de săptămâna viitoare tot felul de observații, pe care am dorit să le preluăm pe parcurs și, când le trimitem în avizare, legea să fie cu aceste observații.

Din această cauză, va fi un weekend de foc pentru cei de la Casa de Pensii, pentru că vor trebui să completeze aceste observații de pe parcursul dezbaterilor. Nu știu cât va dura la celelalte ministere, sper să se miște cât se poate de repede, cu atât mai mult cu cât noi preluăm cele mai multe dintre observațiile lor, astfel încât să o adoptăm în guvern în două săptămâni și să o putem trimite la Parlament.

După ce vom prelua observațiile ministerelor avizatoare, nu ar mai fi mare lucru de completat. Legea va fi rotundă, pentru că vom avea un impact financiar foarte exact calculat de Ministerul Finanțelor și după ce am preluat acele observații din dezbaterea publică. De asemenea, textele ne asigurăm că nu sunt neconstituționale, pentru că trec prin Ministerul Justiției. Nu vă ascund că în perioada de dezbateri pe legea pensiilior, și chiar în perioada în care am lucrat la lege am discutat cu foarte mulți profesori de drept constituțional, al muncii, Consiliul Legislativ, ca să nu avem surprize de niciun fel.

E suficient de mult dezbătută, simulată și calculată, ca să nu trebuiască să acceptăm foarte multe amendamente de la Parlament. Desigur, dezbaterea parlamentară va fi deschisă și, dacă va fi cazul, dacă vom considera că mai e nevoie de unele lucruri să le preluăm de la Parlament, suntem deschiși” a anunțat Olguța Vasilescu la Digi24.

Ministrul Muncii a oferit noi detalii și despre creșterea punctului de pensii, conform căruia crește pensia românilor:

”Avem patru variante pe care le-am dat Ministerului de Finanțe să le calculeze. Ne dorim o lege foarte dreaptă, frumoasă, dar o lege perfect aplicabilă și trebuie să avem avizul de la Ministerul de Finanțe. Două dintre variante sunt deja cunoscute publicului. Una e prevederea care există în legislația actuală, adică inflația plus 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. Cealaltă variantă a fost expusă la Neptun, după CEx, când s-a cerut să se ia în considerare inflația plus 2%. Dacă avem o inflație anul acesta de 5%, se adaugă 5% la pensie plus 2%, în total 7%.

Când vom avea avizul Ministerului Finanțelor, vom comunica varianta aleasă.

Vorbim de 2021, legea se aplică etapizat. Anul acesta a fost o majorare a punctului de pensie de la 1000 la 1100. Anul viitor e prognozat să fie la 1265 lei, în 2020 - 1775 lei, 2021, punctul creşte la 1875, dar deja acolo se intră pe VPR, pentru că în cei doi ani se calculează cele 5 milioane de dosare și se va putea intra pe noua formulă, care e foarte aproape de perfecțiune, pentru că nimeni nu pierde, toți câștigă, dar ne permite să reglăm inechitățile din legea pensiilor. De exemplu, trei profesori, două femei și un bărbat, care aveau același stagiu de 35 de ani, în aceleași condiții, una dintre femei are pensie de 1450 lei, alta de 1650, bărbatul de 1250. E clar că existau diferențe între persoanele care au avut și aceleași venituri și au lucrat același număr de ani. Pe noua formulă, toți trei, din 2021, vor avea pensie de 3.000 de mii lei.

Pensiile cresc până în 2021, dar abia atunci se aplică noua formulă, pentru că până atunci nu avem posibilitatea tehnică de a recalcula 5 milioane de pensii” a mai precizat Lia Olguța Vasilescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-09-28

TAGURI: legea pensiilor, ministrul muncii, lia olguta vasilescu, pensii, punctul de pensii, crestere pensii
loading...





Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site


TRADATORI DE TARA
28 Sep 2018

Olguta iar se pusa pe la toate colturile de gard . sa vezi inflatie si se taie 4 zerori din lei peste 2 ani . La fel ca in 2008 a lui Ereristul de Tariceanu
COLIVA
28 Sep 2018

Cresterea varstei de pensionare cu argumente zero , la 65/63 de ani , si a stagiului standard de cotizare la . . . 35 de ani , nu preocupa pe nimeni ?
COTTY
29 Sep 2018

A inceput Vodkutza sa pregateasca gogosile ptr.anul 20.20 caci sunt alegeri parlamentare si pesedeii ar vrea iar la putere.Borfasul va fi la Jilava ,ca-i mai liniste si poate scrie vreo 2 carti despre statul paralel....
Random image



Ultimele stiri






loading...