2019-01-20 01:38


Un avocat cere înfiinţarea Tribunalelor pentru Minori. Sebastian Cudrici: Să ne respectăm copiii şi nevoile lor

 |  21:01
Un avocat cere înfiinţarea Tribunalelor pentru Minori. Sebastian Cudrici: Să ne respectăm copiii şi nevoile lor
P24

Guvernul PSD uită să-şi respecte promisiunile electorale. Deşi sunt trecute în Strategia Executivului, Tribunalele pentru Minori şi familie se lasă aşteptate. Legea care permite înfiinţarea Tribunalelor pentru Minori a fost promulgată încă din 2004, iar în Codul de Procedură Civilă există un capitol special pe această temă, dar Guvernul pare dezinteresat să le înfiinţeze. Un avocat îi cere lui Robert Cazanciuc să dea un Ordin de ministru pentru înfiinţarea Tribunalului pentru Minori în Bucureşti. El este îngrijorat de numărul tot mai mare al cazurilor în care sunt implicaţi copiii şi de influenţa negativă pe care o au tribunalele, robele magistraţilor, uniformele poliţiştilor şi cătuşele arestaţilor asupra minorilor.

Avocatul Sebastian Eugen Cudrici pledează public şi insistent pentru înfiinţarea Ttribunalelor pentru Minori. El aminteşte autorităţilor că ambele tribunale care există în România încă din 2004, cel de la Braşov şi cel de la Oradea, au avut rezultate spectaculoase în privinţa “performanţei şi a  gradului de siguranţă a deciziilor”. “Un alt efect pozitiv al acestei instanţe este acela că o hotărâre pronunţată de un tribunal specializat pentru minori are întâietate în faţa CEDO, spre deosebire de o hotărâre pronunţată de un  complet/secţie nespecializată. Trebuie să ne amintim de repetatele constatări ale CEDO cu privire la încălcarea articolului 8, care priveşte dreptul la respectarea vieţii private şi de familie de către România. Potrivit judecătorilor CEDO, de vină pentru lipsa acestei instanţe este pasivitatea autorităţilor în privinţa ruperii relaţiilor dintre copii şi unul dintre părinţi, acestea preferând să lase timpul să regleze situaţia familială. Numai că această atitudine duce adesea la înstrăinarea definitivă  dintre părinte şi minor”, comentează avocatul Sebastian Cudrici. El recunoaşte că România nu a făcut nici un gest de bunăvoinţă faţă de pregătirea profesională a personalului care ar trebui să deservească aceste instanţe şi prezintă efectele negative ale lipsei acestora.

Este nevoie de experţi

“Necesitatea înfiinţării Tribunalelor pentru Minori presupune prezenţa unor psihologi, terapeuţi, care să constate existenţa unor situaţii de alienare parentală. Experţii ar putea avea o contribuţie majoră în stabilitatea psihică a minorilor şi la desfăşurarea normală a relaţiilor dintre părinţi şi minori. Din cauza aglomerării instanţelor, cauzele cu minori nu pot fi soluţionate în termene rezonabile, ceea ce afectează, uneori dramatic, psihicul copiilor. Este de înţeles că societatea are multe priorităţi, dar trebuie să ne respectăm copiii şi nevoile lor. România nu poate susţine că respectă drepturile copiilor prin existenţa a două Tribunale specializate. Mai mult, actualul Cod de Procedură Civilă prevede la Capitolul III funcţionarea unor complete specializate, deci avem cadru legal”, argumentează Sebastian Cudrici.

Asigurarea permanenţei unor specialişti în cadrul Tribunalelor pentru minori şi copii, care să asiste la întâlnirile copiilor cu părinţii în cabinetul experţilor şi în prezenţa magistratului, are mai multe avantaje decât am putea estima la prima vedere. Mai întâi, ar preveni infracţionalitatea puerilă, înstrăinarea dintre copil şi părintele nerezident, abuzurile părinţilor, abandonarea copiilor de către părinţi sau de către unul dintre părinţi, ar identifica exact adevăratele dorinţe ale copilului şi, nu în cele din urmă, s-ar realiza un echilibru corect între interesele puse în joc.

Ordin de ministru

În România, asigurarea existenţei tribunalelor pentru minori a rămas numai la stadiu de intenţie. În asemenea condiţii, avocatul solicită lui Robert Cazanciuc să dea un Ordin de Ministru. El declară că judecarea cauzelor cu copii ar trebui făcută în şedinţe nepublice, care ar asigura confidenţialitatea. Apoi, ar fi nevoie de săli adecvate pentru audierea şi ascultarea opiniei minorului, participarea unui psiholog la audieri. Ar fi nevoie şi de  specializări ale magistraţilor, ale poliţiştilor şi trebuie evitată aducerea în boxe a minorilor împreună cu adulţii. La majoritatea instanţelor, în cadrul aceleiaşi şedinţe de judecată sunt soluţionate deopotrivă atât cazurile cu minori delincvenţi, cât şi cele cu inculpaţi majori. Minorii trebuie protejaţi de contactul vizual al oamenilor în uniformă, al deţinuţilor care sunt plimbaţi pe holurile accesibile publicului. Chiar şi numirea magistraţilor ar trebui făcută din rândul celor care sunt părinţi la rândul lor. În plus, este nevoie de o practică unitară şi de soluţii unitare.

Standardele europene

Un avocat cere înfiinţarea Tribunalelor pentru Minori. Sebastian Cudrici: Să ne respectăm copiii şi nevoile lor
zoom

Este de notorietate că primul tribunal din lume pentru minori datează din 1899 şi a fost înfiinţat la Chicago. Italia a înfiinţat Tribunalul Minorilor în 1934. Deşi s-a obligat în 2004 să înfiinţeze tribunalele pentru minori, în 2007 România a  renunţat la proiect. Înfiinţarea tribunalelor pentru minori a fost o cerută de Uniunea Europeană, trecută în strategia Guvernului şi în cea de reformă în Justiţie, însă a fost abandonată din considerente financiare şi din lipsă de oameni. La Geneva, de la 1  ianuarie 2013, Tribunalul de protecţie a adulţilor şi minorilor a  înlocuit vechiul Tribunal al tutelei. S-a realizat astfel o reformă majoră atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, pentru care justiţia s-a pregătit din anul 2011. “Este cazul ca şi CSM, Ministerul Justiţiei şi  Ministerul Muncii să se implice şi să aprobe înfiinţarea Tribunalului pentru Minori - Bucureşti ca instanţă specializată pentru tutelă la nivelul Capitalei”, solicită avocatul Cudrici.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-17

TAGURI: avocat, sebastian, eugen, cudrici, tribunale, pentru, minori, respect, copii, nevoi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...