2018-11-12 20:38


Un prim efect al semnalelor repetate din PUTEREA. Cioloș trimite Corpul de Control la CNAS

 |  18:26
Un prim efect al semnalelor repetate din PUTEREA. Cioloș trimite Corpul de Control la CNAS

Premierul Dacian Cioloș își trimite Corpul de Control la Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS). Misiunea inspectorilor: verificarea modului de funcționare a cardului național de sănătate.

În sfârșit, răbdarea primului ministru a expirat, după repetatele avarii ale Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS). Situația s-a agravat în ultimele săptămâni, patru avarii majore fiind consemnate începând cu data de 10 octombrie. Conform portalului CNAS, ultima avarie a debutat pe 7 noiembrie, ora 10, sistemul redevenind funcțional abia miercuri, 16 noiembrie, ora 12.

Într-un comunicat de presă al Guvernului se spune că la CNAS se va deplasa  „o echipă mixtă, formată din reprezentanți ai Corpului de control al primului-ministru și reprezentanți ai Corpului de control al ministrului sănătății. Perioada supusă verificărilor este 1 ianuarie 2016 până în prezent”.

PUTEREA a făcut mai multe dezvăluiri în legătură cu situația PIAS, pentru a cărei realizare și gestionare s-au realizat mai multe contracte dubioase în ultimii 10-15 ani. Cel mai recent asemenea contract e pe cale de a fi încheiat cu Teamnet International, firmă controlată de deputatul PRU Sebastian Ghiță, care a câștigat licitațiile pentru mentenanța mentenanța sistemului informatic al cardului de sănătate (CEAS) și a platformei care permite verificarea calității de asigurat a unei persoane în baza codului numeric personal (CNP). Teamnet a prevalat cu o ofertă nerealistă, cerând cu mult sub prețul propus de CNAS și eliminând, astfel, inclusiv HP, adică firma care a realizat sistemul, care deține aparatura, licențele și specialiștii necesari pentru realizarea operațiunilor.

Consecințele nu au întârziat și se dovedește că, finalmente, CNAS va plăti chiar mai scump mentenanța sistemului. Acest fapt este dovedit de documente pe care PUTEREA le-a prezentat săptămâna trecută. Din documente reiese că HP a cerut pentru serviciile de diagnosticare completă a sistemelor din Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) mai puțin de 10.500 de euro, inclusiv TVA. Joi, 3 noiembrie, chiar înaintea celei de-a treia avarii majore a PIAS în decurs de trei săptămâni, președintele CNAS, Radu Țibichi, a aprobat o „Notă de determinare a valorii estimate”, prin care s-a stabilit un cost de 11.200 de euro plus TVA, pentru diagnosticarea erorilor PIAS. Acest tarif reprezintă un cost de 800 de euro / om / zi de muncă, cost pentru care DNA urmărește penal doi foști șefi ai CNAS. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-24

TAGURI: semnal, puterea, dacian ciolos, corpul de control, cnas
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...