2017-01-21 12:46

SOCIAL


Un an în plus pentru liniile de gardă

 |  21:00
Un an în plus pentru liniile de gardă

Nici una dintre cele 117 unităţi spitaliceşti vizate în planul de conformare al Ministerului Sănătăţii nu a îndeplinit criteriile cerute pentru reclasificare. Din moment ce asigurarea liniilor de gardă şi dotarea cu aparatură medicală performantă nu s-a realizat, oficialii ministerului au fost nevoiţi să prelungească data scadentă cu un an.

Reclasificarea spitalelor face parte din strategia MS de a înfiinţa unităţi sanitare cu nivel I de competenţă. În forma de organizare existentă în prezent, pacienţii nu pot beneficia de tratament într-un spital cu nivel de competenţă foarte înalt. Pe lista celor vizate de planul de conformare al ministerului se află spitale ca Floreasca,Universitar etc. “Cele cu plan de conformare nu erau gata. Din cauza asta le-am mai dat o şansă pentru a schimba mai multe lucruri. Le-am dat posibilitatea să îşi facă linii de gardă şi la domiciliu să nu mai existe disfuncţionalităţi. Nu se pune problema aparaturii medicale, pentru că aceasta există deja în cele mai multe centre. Problema e mai mult a liniilor de gardă. E o problemă managerială”, a declarat, pentru ziarul “Puterea”, Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al MS.

Spitalele clasificate în categoriile I şi II vor avea, de asemenea, timp să se organizeze şi să facă parteneriate cu alte spitale pentru anumite specializări pe care nu le au. În cazul în care anumite unităţi nu vor îndeplini condiţiile impuse până la sfârşitul anului, acestea vor fi declasificate, urmând să primească mai puţini bani.

Cele cinci categorii, concret

Spitalele de categoria I (cu subcategoria I M pentru unităţile monoprofil) au un nivel de competenţă foarte înalt. Asigură asistenţa medicală la nivel regional, deservind populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi alte judeţe. Acestea au cel mai înalt nivel de dotare şi încadrare cu resurse umane şi asigură furnizarea serviciilor medicale cu un grad mare de complexitate. Spitalele de categoria II (cu subcategoria II M pentru unităţile monoprofil), cu nivel de competenţă înalt, deservesc populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe. Au un nivel înalt de dotare şi încadrare cu resurse umane şi asigură furnizarea serviciilor medicale cu un grad mare de complexitate. Spitalele de categoria III, cu un nivel de competenţă mediu, deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi au sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate. Spitalele de categoria IV, cu un nivel de competenţă bazal, deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate. Spitalele de categoria V au un nivel de competenţă limitat, sunt cele care asigură, după caz, servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-09-21

TAGURI: Ministerul-Sanatatii, spitale, reclasificare, Oana-Grigore, Floreasca, UniversitarComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

STEFAN
05 Ian 2012

Problema e mai mult a liniilor de gardă. E o problemă managerială”, a declarat, pentru ziarul “Puterea”, Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al MS. - Da, aparent asa este, problema tine de manager, pentru ca o garda se realizeaza cu personal specializat, nu cu tomografe si aparate de EKG. Dar ce te faci cand managerul nu are voie sa angajeze personal (ca asa e legea) si specialistii care ar trebui sa conduca garda iti pleaca pe capete din tara?

Adauga un comentariu

Random image