2018-12-19 14:39


Un “cocteil” de medicamente, promiţător în lupta contra hepatitei C

 |  16:45
Un “cocteil” de medicamente, promiţător în lupta contra hepatitei C

Un "cocteil" format din trei medicamente,dintre care unul a fost lansat recent pe piaţă - boceprevir -, s-a dovedit a fimult mai eficient în comparaţie cu terapiile actuale utilizate contra hepatiteiC, maladie virală cronică a ficatului care poate evolua în cancer, potrivitunui studiu american, citat de Mediafax. "Acest studiu prezintă odescoperire remarcabilă. Ea arepotenţialul de a ne conduce către vindecarea persoanelor care suferă dehepatita C şi care nu răspund la terapiile existente", a declaratmedicul Stuart Gordon, unul dintre conducătorii secţiei de hepatologie de la SpitalulHenry Ford din Detroit, coautor al studiului, citat de AFP. "Astfel, vomdispune în curând de un nou tratament standard pentru bolnavii suferind dehepatita C", a adăugat Stuart Gordon, considerând că acest studiu deschidedrumul către "o nouă eră în procesul de fabricare de antivirale pentru atrata hepatita C", o maladie împotriva căreia nu există încă un vaccin.Rezultatele acestui studiu clinic au fost publicate în New England Journal ofMedicine. În cadrul acestui studiu, mediciiau tratat peste 1.000 de pacienţi, în mai multe ţări, inclusiv în Statele Uniteşi în Canada, folosind terapia utilizată la ora actuală, ceconstă într-o combinaţie de peginterferon şi ribavirin, timp de patrusăptămâni.

Pacienţiidin grupul de control au continuat timp de 44 de săptămâni să primească doarpeginterferon şi ribavirin, iar pacienţii din al doilea grup au primit în plusboceprevir, timp de 32 de săptămâni.Un al treilea grup a primit acelaşitratament triterapeutic însă pentru o perioadă de 44 de săptămâni.

Participanţiidin cele două grupuri tratate cu boceprevir au prezentat rate semnificativ mai mari de reacţiivirusologice susţinute - o stare caracterizată de dispariţia urmelorvirusului din sângele pacienţilor. Aceste rate au fost de 59% şi de 66% îngrupurile 2 şi 3, respectiv de 21% în grupul de control. La pacienţii pentrucare virusul hepatitei C nu mai era detectabil după opt săptămâni de tratament,rata de reacţie virusologică a ajuns la 86% după 32 de săptămâni de triterapie(boceprevir, peginterferon şi ribavirin) şi de 88% după 88 de săptămâni.

O reacţievirusologică susţinută se traduce în general prin eradicarea durabilă a virusului sau chiar prin vindecarea completă apacientului. Boceprevir este o moleculă produsă de laboratoarele Merck,care neutralizează proteza virusului hepatitei C, o enzimă implicată în procesulde multiplicare a virusului. Boceprevir face parte dintr-o nouă clasă demedicamente antivirale care ţintesc în special această funcţie a patogenului şicare fac deja obiectul unei proceduri prioritare de aprobare pentru a putea filansate pe piaţă de către FDA, agenţia americană pentru medicamente şi produsealimentare. Cel puţin 3,2 milioane de americani sunt infectaţi cu virusulhepatitei C, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC).Reprezentanţii CDC estimează că peste 12.000 de persoane mor în fiecare an înStatele Unite din cauza maladiilor hepatice şi a cancerului de ficat, asociatcu hepatita C.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-03-30
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...