2017-01-17 21:19

SOCIAL


Un profesor munceşte 30 de ani pentru salariul şoferului lui Funeriu. Dascălii, plătiţi mai prost decât paznicii sau muncitorii din Ministerul Educaţiei

 |  17:48
Un profesor munceşte 30 de ani pentru salariul şoferului lui Funeriu. Dascălii, plătiţi mai prost decât paznicii sau muncitorii din Ministerul Educaţiei

Învăţătorii debutanţi şi profesorii au ajuns să aibă aceleaşi salarii cafemeile de serviciu sau paznicii angajaţi de Ministerul Educaţiei. Un profesortrebuie să predea peste 25 de ani, să obţină toate gradele didactice şieventual un salariu de merit pentru a ajunge la salariul şoferului ministruluiDaniel Funeriu, de 1.500 de lei pe lună. Învăţătorii şi educatoarele care facnaveta rămân cu mai puţini bani decât fochiştii sau mecanicii din acelaşiminister.

Educatoarele, învăţătorii şiprofesorii au ajuns mai rău decât personalul auxiliar din Ministerul Educaţiei,Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS). Un profesor are nevoie de peste25 de ani vechime pentru a ajunge la salariul şoferului ministrului educaţiei,în timp ce un învăţător debutant, care predă în mediul rural, câştigă mai puţindecât un paznic angajat de MECTS. Asta nu pentru că şoferii din cadrulMinisterului Educaţiei ar avea salarii impresionante, ci pentru că dascălii auajuns unii dintre cel mai prost plătiţi bugetari.

Salariile şoferilor MECTS sunt cuprinse între 896 şi1.120 de lei pe lună. Cu bonusuri pentru ore suplimentare, şoferul ministruluiDaniel Funeriu poate ajunge la un salariu net de 1.500 de lei. Acestea suntveniturile şoferilor MECTS, în urma “tăierilor” salariale de 25%.

La catedră, lucrurile stau mult mai dramatic. Este nevoiede “o viaţă” petrecută în faţa clasei pentru a “aspira” la salariul şoferului lui Funeriu. De exemplu, o educatoare, cu vechime de31 de ani şi gradul didactic I, primeşte un salariu net de 1.221 de lei pelună. Doar profesorii cu gradaţie de merit au şanse să “concureze” cu şoferii Ministerului Educaţiei. Astfel, un profesor cu 26 de anivechime, gradul didactic I şi gradaţie de merit ajunge să aibă un salariu de 1.650de lei.

Mai rău stau cadrele didactice debutante, care auvenituri lunare egale sau chiar mai mici decât femeile de serviciu sau decât pazniciidin cadrul Ministerului Educaţiei. Un profesor debutant, care predă în mediulrural, rămâne cu 400-500 de lei pe lună, din cauza banilor cheltuiţi pe navetă(multe primării nu mai acordă bani pentru navetă dascălilor, pe motivul lipseide fonduri). Îngrijitorii angajaţi de MECTS au salarii cuprinse între 493 şi625 de lei, în timp ce paznicii câştigă între 541 şi 673 de lei.

După principiul: Banii n-aduc educaţia”

Sindicatele din învăţământ susţin că situaţia nu estesurprinzătoare şi că sistemul educaţional este “întors cususul în jos”. “Aceasta este situaţia demultă vreme. Este dovada că, în România, nu mai sunt promovate valorile. Auexistat şi cazuri în care şoferii din Ministerul Muncii aveau salarii ca alesecretarilor de stat. În această situaţie însă, vorbim de scăderea dramatică asalariilor dascălilor. Un profesor are nevoie de aproape 30 de ani deactivitate pentru a ajunge la un salariu de 1.500 de lei. Eu am 25 de ani deactivitate şi am salariul net de 1.100 de lei”, ne-adeclarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Liberedin Învăţământ, Simion Hăncescu.

Conducerea Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) esteconvinsă că ministrul muncii, Nelu Ioan Botiş, şi cel al educaţiei, DanielFuneriu, sunt principalii vinovaţi pentru “umilirea” dascălilor. “Salariaţii din învăţământ, cu excepţia unor contabilicare au venituri mai mari decât inspectorii şcolari generali, sunt aruncaţi înultima categorie socială. În noua Lege a salarizării suntem plasaţi în ultimulsfert, cu toate că s-a promis că nu se va întâmpla acest lucru. Nu este normalca un angajat din Ministerul Educaţiei să aibă salariul mai mare decât unprofesor care merge la catedră de 20 de ani. Este inadmisibil ca învăţătoriisau profesorii debutanţi să aibă salariul cât cel al unei femei de serviciu. Nuneg importanţa fiecărei profesii, dar dacă aşa a ajuns să fie calculat sistemulde valori, domnul ministru Funeriu trebuie să dea explicaţii. Ministrul munciieste principalul vinovat pentru situaţia creată. Profesorii sunt umiliţi, darli se cere performanţă”, ne-a explicat preşedintele FEN, Constantin Ciosu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-07-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

VLAD
26 Ian 2011

Funeriu este un cretin ca si Betivul National.De a ltfel nu ma mira ce s-a s cris in acest articol deo arece el nu are nici o ta ngenta cu invatamantul. C and da interviuri trebuie ca secretara lui sa-i su fle textul deoarece nu es te in stare sa lege doua fraze. Pe de lata parte, nu si-a echivalat studiil e pentru ca diplomele sal e sunt false. De aceea a ramas numai cu 11 clase i ar pentru restul nu vrea sa le prezinte comisiei d e echivalare pentru a nu se descoperii falsurile.
MENATWORK
26 Ian 2011

Mai bine decat Funeriu, c are a fost scolit in stri natate, puneau ministru o fosila "univeresitara", care sa militeze pentru f onduri de la stat date un iversitatilor. Evident, a ceste universitati (recun oscute ca si codase), sa nu fie trase la raspunder e cum cheltuie banii. Sa toace banii pe salarii si sa infiinteze catedre pe ntru clientii baronilor u niversitari, ca asta stiu distinsii nostri , reper e morale care se dau pest e cap pentru un pranz pla tit de doctoranzi

Adauga un comentariu

Random image