2019-02-21 02:27


Un sfert dintre români suferă de obezitate. Alimentaţia incorectă şi alcoolul favorizează acumularea de grăsime

 |  18:56
Un sfert dintre români suferă de obezitate. Alimentaţia incorectă şi alcoolul favorizează acumularea de grăsime

Ţara noastră ocupă locul 53 în lume la capitolul„calitatea vieţii” şi a primit, anul acesta, premiul III în Europa, dupăIugoslavia şi Grecia, la categoria „obezitate”. Datele Institutului Parhonprecizează că un sfert din populaţia României suferă de această boală,considerată o adevărată „epidemie” la nivel mondial şi responsabilă de cele maimulte afecţiuni. Din acest sfert de populaţie, care are mari probleme cukilogramele în plus, 30% sunt femei şi 20% bărbaţi.

De câte ori n-aţi întâlnit în parcuri sau pe stradăfetiţe şi băieţi prea graşi pentru vârsta şi statura lor? Copii care nu se potjuca normal, care respiră cu dificultate şi au mari probleme cu inima. Dinnefericire, România se mai situează pe locul III şi la capitolul „obezitateinfantilă” în Europa, iar 10% dintre copiii care se prezintă la specialist augreutate de adult. Andreea C. are 14 ani, 1,40 m şi 66 kg. Respiră greu, deja aînceput să aibă probleme cu inima, păşeşte ca o bătrână de 80 de ani şi nu sebucură de viaţă, ca alţi copii de vârsta ei. Părinţii ei sunt disperaţi şi sestrăduiesc să o ajute, cum pot, ca să mai dea jos din greutate. Fata însămănâncă pe ascuns, la şcoală, şi se îndoapă de câte ori scapă de subobservaţie. „Andreea mea e flămândă tot timpul, nu ştiu ce să mă mai fac cu ea,se plânge mama fetei. Mi-a spus profesoara ei că fură mâncarea colegilor.Înghite orice: pâine, chipsuri, prăjituri, alune, toate prostiile, amestecate,nu contează ce bagă în gură. Când vine acasă, iar plânge de foame. Nu cred că eceva ereditar, pentru că noi şi neamurile noastre suntem normali. Am fost cu eala Institutul Parhon şi medicii ne-au dat un regim de slăbit, medicamente,ne-au îndrumat către o sală de gimnastică. Dar n-a dat jos decât 5 kilograme,cu mare chin. Şi ea suferă cumplit. Băieţii au porleclit-o fomista, aşa ostrigă la şcoală, iar unele fete nici nu vorbesc cu ea.”

40% dintre femeile obeze sunt casnice

În urmă cu 10 ani, doar 9% din populaţie suferea deobezitate. Una din principalele cauze era, în trecut, dar şi în ziua de azi,alimentaţia în exces şi dezordonată. Cauzele îmbolnăvirii, precizeazăspecialiştii, sunt: predispoziţia ereditară, factorii congenitali, endocrini,sedentarismul, alcoolismul, dar şi traumele psihice şi nervoase. Ultimele treicauze sunt legate între ele, pe fondul instabilităţii sociale şi al pierderiitot mai mult a speranţei într-un viitor mai bun. Oamenii devin sedentari dincauză că petrec mult timp în faţa televizorului şi calculatorului, unii dintreei dornici să afle şi să înţeleagă mersul politicului, economicului, să încercesă prevadă consecinţele şi deciziile parlamentarilor care îi vor afecta viaţa,alţii doar pentru divertisment. Statisticile au arătat faptul că româniipetrec, zilnic, 4 ore în faţa televizorului, adică un sfert din cele 16 ore deviaţă activă din fiecare zi. Sedentarismul este legat şi de profesie, cazurilede obezi care fac muncă de birou sunt în procent de 80,9, faţă de muncitori(16%), funcţionari (14%) sau pensionari (10%). 40% dintre femeile obeze suntcasnice.

Singură, obeză şi nefericită

Consumul de alcool este, de asemenea, o sursăsuplimentară de calorii. Să nu uităm însă că mulţi se apucă de băut, încercândsă atenueze "loviturile" pe care le primesc, în aceste vremuritulburi, de la stat sau de la apropiaţi. Camelia cântărea, în urmă cu 15 ani,60 de kilograme şi avea o înălţime de 1,68. Pozele de atunci arată o cu totulaltă persoană. Azi e de nerecunoscut şi se jenează clipă de clipă, îi vine săintre în pământ, ea care era o cochetă. Despărţirea de soţ, necazurile care auvenit după, schimbarea jobului şi dificultăţile de adaptare au împins-o sprepaharul cu alcool. Azi aşa, mâine iar aşa, a devenit obişnuinţă. Nu s-a maiputut opri. ”Băutura îmi provoca o foame cumplită, spune femeia. La început beambere, care se ştie că îngraşă. După ce beam 5 cutii de una singură, mâncam ojumătate de pui, cu pâine, usturoi şi la sfârşit, prăjituri de casă. După masă,o trăgeam cu vin. Spirtoase, nu, dar o sticlă de 3 sferturi de Busuioacă dulceo rădeam singură. În 15 ani am pus pe mine 90 de kilograme şi multe probleme desănătate. M-am lăsat de băut, dar organismul, obişnuit cu mâncare multă şi cubăutură, se răzbună acum. Îmi e foarte greu. Şi singură, şi obeză, şinefericită.”


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-12-06
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...