2018-12-11 15:37


Unde ajung sclavii români

 |  13:17
Unde ajung sclavii români

Traficul de persoane a crescut alarmant în ultimii ani. Numai în primul trimestru al acestui an, autorităţile au înregistrat 148 de cazuri de exploatare prin muncă. Dacă la începutul anilor `90, fenomenul nu era foarte cunoscut, astăzi filierele ce pleacă în cea mai mare parte, din România, Moldova şi Bulgaria, tranzitează Ungaria şi Grecia şi ajung în ţări de destinaţie precum Italia, Cipru, Belgia, Franţa sau Spania, unde se produce exploatarea.

Traficul de persoane sau sclavia modernă, cum mai este numită această practică, include exploatarea prin muncă, cerşit şi exploatarea sexuală. Majoritatea victimelor exploatării prin muncă sunt bărbaţi, în timp ce femeile şi copiii sunt vizaţi pentru exploatarea sexuală şi cerşit.

Sărăcia e factorul determinant

“Sunt sărac, am şapte copii şi am văzut că oameni de la mine din sat au fost în străinătate şi şi-au făcut case. Am vrut şi eu să am aşa ceva şi mă rugam la Dumnezeu să mă ajute să plec şi eu în afară. Au venit doi bărbaţi la mine la poartă să îmi propună să merg la cules de ardei în Spania şi m-am dus. Acolo însă mi-au luat actele şi iniţial am cerşit să îmi acopăr datoria faţă de ei pentru transport. Am mâncat banane din gunoi şi am trăit într-un hambar”, ne-a spus o victimă ce a vrut să-şi păstreze anonimatul. Principala cauză a răspândirii traficului de persoane o reprezintă sărăcia. La aceasta se adaugă lipsa de informare combinată cu dorinţa disperată de a avea un trai mai bun.

Fenomenul nu poate fi oprit

Alături de România, o altă ţară la fel de afectată de acest fenomen este Bulgaria, unde se derulează, de asemenea, campanii de conştientizare. Ţările de tranzit şi de destinaţie ca Ungaria, Cipru şi Grecia cooperează alături de celelalte state ale UE prin derularea de campanii de prevenţie şi diminuare a fenomenului.

“Stoparea e utopie. Putem vorbi de diminuare. Numărul mare de condamnări ale celor care fac trafic de persoane e un deziderat comun în toate statele UE. România a reuşit să stabilească o serie de reguli în sud-estul Europei şi să se impună ca unul dintre partenerii de încredere, care doreşte să oprească traficul cât mai aproape de faza de recrutare. Prin intermediul proiectelor finanţate de UE am reuşit să derulăm o serie de campanii de informare cu privire la riscurile acestui tip de infracţionalitate. Ca şinumăr de victime identificate, a existat o tendinţă de descreştere în anii 2003-2009. Imediat după s-a produs creşterea, din cauza nevoilor economice”, ne-a declarat Romulus Nicolae Ungureanu, directorul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-10-29
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...