2018-12-10 04:06


Universitatea, scăldată în batjocură

 |  13:04
Universitatea, scăldată în batjocură

Că nu ştim să ne respectăm valorile nu mai e de mult timp o noutate, într-o ţară asediată de manelism, prost-gust şi vedete de carton, aflată la cheremul unor politicieni inculţi, mafioţi şi criminali economici. Dar până şi clădirile monumentale, martori muţi ai istoriei şi culturii naţionale, să fie batjocorite? Şi asta în buricul Capitalei, unde orice agricultor german, cazat la Inter cu familia, îşi poate face o idee despre manierele românilor.

La orele serii, pe străzile adiacente kilometrului 0, lângă Universitate, te întâmpină un iz specific de urină. Peste drum, la Colţea, câţiva muzicieni talentaţi se străduiesc să aducă bucurie în spirit bucureştenilor însetaţi de frumos. Zilnic, câteva sute de mii de oameni trec prin dreptul clădirii Universităţii Bucureşti. Grăbiţi, îngrijoraţi, alergând dimineaţa după o pâine, plictisiţi, îndrăgostiţi, tineri, bătrâni, puţini au timp să privească spre maiestuoasa construcţie, ctitorie a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cea care este sau ar trebui să reprezinte un templu al ştiinţei şi culturii româneşti. Într-o Capitală în care zilnic se face apologia curăţeniei şi ecologiei, se militează pentru parcaje sau spaţii verzi şi mersul pe bicicletă, în care în fiecare weekend se blochează centrul, pentru a se juca baschet şi ping-pong, nimănui nu pare să-i pese cu adevărat de drama pe care o trăieşte acest monument istoric. Nu de puţine ori vedem, chiar la intrarea în Facultatea de Litere, cum comercianţii ambulanţi din zonă sau fel şi fel de oameni îşi fac nevoile, deşi există toaletă publică în pasaj.

„Niciodată n-a fost mai murdar locul”

Această soartă nedreaptă o au multe alte clădiri de valoare din centru, care au adăpostit odinioară floarea intelectualităţii şi aristocraţiei româneşti. Ca şi cum ar purta un greu blestem, Universitatea Bucureşti este batjocorită zilnic. A devenit scuipătoare şi WC public. Orice personaj care se crede Picasso şi are ceva de comunicat posterităţii, este atras să mâzgălească zidurile exterioare.

Ruşinea se vede de la toate ferestrele Intercontinentalului şi, mai nou, de pe acoperişul autobuzelor cu turişti care trec prin centrul Bucureştiului. „Este revoltător ceea ce se întâmplă!, se plânge un locuitor din zonă. Mă plimb în fiecare seară pe aici şi mă ia groaza. Ăştia care vând cărţi la Universitate fac multă mizerie, aruncă gunoaie. Eu stau de 40 de ani în apropiere şi niciodată n-a fost mai murdar locul. E o nesimţire să urinezi la burlan, când ai WC-ul colea, gratis, în Pasaj!”


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-10-29

TAGURI: universitate, batjocura
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...