2017-01-24 05:04


Universităţile de medicină, luate cu asalt de mii de candidaţi. Păcat că vor să plece din România

 |  16:05
Universităţile de medicină, luate cu asalt de mii de candidaţi. Păcat că vor să plece din România

Mii de tinerii “se bat” pentru un loc la Medicină, universităţile de profil înregistrândun record de candidaţi la examenele de admitere. Din nefericire, potrivitreprezentanţilor universităţilor de medicină şi farmacie, cei mai mulţi studenţiîşi doresc să ajungă să profeseze într-o altă ţară decât România.

La UMF “Carol Davila” din Bucureşti, potrivitconducerii instituţiei de învăţământ superior, s-au înscris cei mai mulţicandidaţi din ultimii 10 ani. Cea mai mare “luptă” se dă pentru ocuparea locurilor de la facultăţile de Medicină şi deStomatologie. “Mai avem două zile de înscrieri, dar, până acum, este într-adevăr un număr-record.Va fi probabil cel mai mare număr de candidaţi înscrişi în ultimii 10 ani. Nuva fi cel mai mare număr de candidaţi înscrişi din istoria Universităţii,deoarece odată erau şi 20 pe loc. Până astăzi, avem 3.000 de candidaţi înscrişi,pe toate facultăţile. Până acum, cei mai mulţi candidaţi înscrişi sunt laMedicină şi la Stomatologie. Avem 700 de locuri finanţate de la buget şi maiputem primi candidaţi care obţin minimum nota 5 la examen, până la 45% din numărullocurilor de la buget. Cele mai multe locuri sunt la Medicină, 400”, ne-a declarat rectorul UMF “Carol Davila”, Florian Popa.

La UMF “Grigore T. Popa” Iaşi s-auînscris cu 20% mai mulţi candidaţi decât anul trecut, iar candidaţii mai au timppână duminică să-şi depună dosarele, potrivit rectorului instituţiei de învăţământsuperior, Vasile Astărăstoae. “Cei mai mulţi candidaţi s-auînscris la Medicină şi la Farmacie. În ultimiipatru ani s-a înregistrat un trend ascendent al numărului candidaţilor înscrişila examenele de admitere. Între ’98 şi 2004 a fost un trend descendent, încât se ajunsese,la un moment dat, să fie candidatul şi locul. Noi avem 1.400 de locuri finanţatede la buget”, ne-a declarat Astărăstoae. Acesta susţine că totuşi tinerii vinla Medicină mai mult în speranţa că vor ajunge să profeseze în alte ţări. “Într-adevăr,la noi sunt prost plătiţi medicii, dar studenţii speră să profeseze într-o altăţară din UE. Nu ştiu exact câţi dintre absolvenţii noştri pleacă în străinătate,dar în ultimii ani, au plecat din România, să profeseze în afară, 9.000 demedici, iar noi am avut 7.000 de absolvenţi”, a precizat Vasile Astărăstoae.

Şi la UMF Timişoara s-au înscrismai mulţi candidaţi decât în anii anteriori.

Efectul dosarul”, la ASE

Peste 6.000 de candidaţis-au înscris până vineri dimineaţa pe cele 4.100 de locuri scoase la concurs laadmitere la facultăţile ASE, în primul an în care accesul se face pe bază dedosar, nu de concurs. Purtătorul de cuvânt al ASE,Florina Mohanu, a declarat, vineri că înscrierile la ASE se vor încheia dumunică,la ora 14.00.

"Este pentru prima dată când s-au înscris atât de mulţicandidaţi şi este mijlocul perioadei de înscriere. ASE a scos la concurs 4.100de locuri bugetate şi cu taxă. Este primul an când admiterea se face pe bază dedosar, media de la bacalaureat având o pondere de 2/3 din media generală, iar1/3 fiind media din liceu", a precizat Florina Mohanu, citată de Mediafax.Aceasta a precizat că, după estimările făcute joi seară, ultimul admis la bugetavea media 9.00. "Vorbim despre candidaţi foarte bine pregătiţi. Dinestimările făcute de noi joi seară, ultimul admis pe locurile de la buget aveamedia 9.00", a menţionat purtătorul de cuvânt. Înscrierilecontinuă sâmbătă şi duminică în intervalul orar 9.00-14.00.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-03-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MENATWORK
17 Iul 2011

Nu e niciun pacat. Bine ca mizerabilii din parlament, ajunsi "universitari", au acceptat sa curga bani de la buget si in facultati de studii administative, comunicare, jurnalism, si alta cacaturi fara valoare pe piata muncii, pentru a avea sansa niste nulitati sa se numeasca "profesori universitari" si sa primeasca bani degeaba. In locul acestor mizerii, mai bine finantam medicina.
Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală