2017-01-18 22:33

SOCIAL


Universităţile private mari vor rămâne fără doctorate şi masterate. Care sunt facultăţile de stat cele mai câştigate după clasificare

 |  17:36
Universităţile private mari vor rămâne fără doctorate şi masterate. Care sunt facultăţile de stat cele mai câştigate după clasificare
Multe universităţi particulare “cu renume”, ce atrăgeau zeci de mii destudenţi anual, vor rămâne fără programe de doctorat şi masterat dupăclasificarea instituţiilor de învăţământ superior, au declarat pentru ziarul“Puterea” surse oficiale din cadrul Ministerului Educaţiei. Aceasta este o nouă“lovitură grea dată universităţilor private, după rezultatele dezastroase de laBacalaureat.

Dacă multe universităţi de stat se plâng cărezultatele slabe de la examenul de bacalaureat de anul acesta le-au redussemnificativ numărul candidaţilor la concursurile de admitere, chiar mai proststau instituţiile de învăţământ superior private.

Surse din Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) au declarat pentruziarul “Puterea” că proiectul de clasificare a universităţilor dinRomânia, aflat în stadiul de verificare a datelor, va reprezenta o nouălovitură grea pentru universităţile particulare. Multe instituţii de învăţământsuperior “cu nume” vor rămâne fără programe de doctorat şi/sau masterat,potrivit sursei menţionate.

Printre universităţile mari de stat care nu vor aveaprobleme să se încadreze în prima clasă a instituţiilor de învăţământ (cea careasigură programe de cercetare, doctorat, masterat şi licenţă) se enumeră: Universitatea din Bucureşti, Universitatea Politehnicadin Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti,Universitatea de Vest din Timişoara, “Babeş-Bolyai” din Cluj, “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, UMF “Grigore T. Popa” Iaşi şi Universitatea Maritimă din Constanţa.

Între universităţile de stat care au mari şanse săorganizeze programe de master şi de licenţă sunt, printre altele, “Valahia” din Târgovişte şi “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu. “Universitatea «Aurel Vlaicu» din Arad şi Universitatea din Craiova păstrează şanse să organizeze programe dedoctorat. Rezultatele finale vor fi însă centralizate după terminareaprocesului de verificare a datelor. Reprezentanţi ai comisiei de evaluare auverificat deja datele de la multe universităţi. Procedura de verificare esteaproape de final. Probabil că datele vor fi făcute publice săptămâna viitoare”, ne-au declarat surse oficiale.

Unde este cea mai mare concurenţă la admitere

Universităţile particulare parcele mai afectate de rezultatele dezastroase de la Bac. Situaţia este valabilăchiar şi pentru o instituţie mare cum este Universitatea “Spiru Haret” (USH). Dacă s-a înregistrat o scădere semnificativă a număruluistudenţilor care s-au înscris la USH, în 2010, faţă de acum doi, trei ani, anulacesta situaţia pare să fie chiar mai gravă. De la începutul perioadei deînscrieri, la USH s-au înscris cel mult câţiva studenţi pe zi. În faţaghişeelor de la sediul central al USH, unde se achită taxa de şcolarizare, înloc de cozile “interminabile”, de acum câţiva ani, acum se mai zăresc doar unul saudoi studenţi.

Nici universităţile de stat nu stau foarte bine, acum,când perioada de înscrieri se apropie de final. Din cadrul Universităţii dinBucureşti, facultăţile cu cei mai mulţi candidaţi pe loc, înscrişi la admiteresunt: Litere, Geografie şiJurnalism. La Facultatea de Geografie, cu două zile înainte de încheiereaperioadei de admitere, erau înscrişi aproximativ 700 de candidaţi. LaFacultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, candidaţii concurează pentruocuparea unuia dintre cele 200 de locuri puse la dispoziţie (130 la buget şi 70la cu taxă). Pânăla 13 iulie, inclusiv, s-au înscris 497 de candidaţi. Ultima zi de înscrierieste 15.07.2011. La Facultatea de Fizică însă nu este aşa mare “luptă”.

La Universitatea din Târgu-Jiu s-au înscris, până înacest moment mult mai puţini studenţi decât în sesiunea din vara trecută.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-02-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image