2017-01-16 13:09

SOCIAL


Vacanţa elevilor, bucuria angajatorilor

 |  20:59
Vacanţa elevilor, bucuria angajatorilor

Agenţii economici vor avea ocazia şi în acest an să angajeze temporar elevi şi studenţi pe timpul vacanţelor. Pentru fiecare dintre aceştia, angajatorul va încasa un stimulent financiar de 250 de lei, astfel că, la un salariu minim pe economie, ar agonisi aproximativ peste 30% din cheltuielile aferente.

În 2011, graţie programului special pentru elevi şi studenţi, au fost angajaţi pentru 60 de zile aproape 1.000 de tineri. Dintre aceştia, nu mai puţin de 573 erau elevi de liceu. Conform Legii numărul 72, Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) “acordă angajatorilor, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru fiecare elev şi student, un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Perioada maximă de acordare a stimulentului financiar este de 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic”.

Tinerii pot fi angajaţi în orice domeniu, iar pe lângă specializarea pe care o pot face la noul loc de muncă, aceştia pot fi introduşi şi într-o bază de date a angajatorului pentru viitor, când pot apela la ei nu doar temporar dacă sunt mulţumiţi de munca prestată. “E un program la care ţinem foarte mult. Pot intra într-o activitate. Chiar dacă nu vor câştiga bani mulţi, ei vor avea sentimentul că este un mic câştig obţinut din munca lor. Ar avea un ban de buzunar şi şi-ar putea cumpăra rechizite pentru noul an şcolar. În plus, se vor forma şi profesional”, afirmă Rodica Andronescu, preşedintele ANOFM. Pentru 2012, oficialii îşi propun ocuparea, în perioada vacanţelor, a 2.280 de locuri de muncă prin acest program, dintre care 60% să fie destinate elevilor.

Continuă bursa pentru absolvenţi

Chiar dacă anul trecut, bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi a fost un fiasco total, înregistrându-se mai multe posturi oferite decât participanţi, conceptul va fi continuat şi în acest an. “Poate că atunci nu s-a comunicat corect cu acest grup tânăr, însă în mod cert vom menţine astfel de programe. Ne dorim să-i îndreptăm spre locul de muncă dorit”, susţine şefa ANOFM. Evenimentul din acest an este programat pentru 28 septembrie. Până atunci, în toată ţara, pe 27 aprilie, Bursa Generală a Locurilor de Muncă. Pe lângă acestea, se va încerca şi implementarea Legii uceniciei la nivel naţional în condiţiile în care o mare parte dintre şomeri vine din rândul tinerilor.

Şomajul arată bine doar pe hârtie

Dacă din datele ANOFM, rata şomajului în România se învârte în jurul a 5%, datele neoficiale susţin că cifra este mult mai mare. Cele mai mari probleme din acest punct de vedere se consemnează în Mehedinţi (9,74% - date oficiale), Vaslui (9,61%) şi Teleorman (8,87%), însă trebuie luat în calcul faptul că mulţi nu s-au înregistrat vreodată la ANOFM pentru un post sau pentru calificarea într-un anumit domeniu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-06-03

TAGURI: anofm, elevi, locuri de munca, rodica andronescuComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image