2018-12-15 04:21


Vaccinul împotriva tuberculozei lipseşte din maternităţile din mai multe județe

 |  16:32
Vaccinul împotriva tuberculozei lipseşte din maternităţile din mai multe județe

În timp ce Ministerul Sănătăţii acuză „campaniile iresponsabile” împotriva vaccinării, părinţii care vor să-şi imunizeze copiii sunt în imposibilitate de a o face, pentru că serurile lipsesc. Vaccinul împotriva tuberculozei (BCG), destinat vaccinării nou-născuţilor, nu mai există de luni bune în multe dintre maternităţile din ţară. Ministerul Sănătăţii promite că 64.000 de doze de vaccin vor ajunge, în cursul săptămânii, în unităţile medicale, scrie Mediafax.

Vaccinul BCG lipseşte din maternităţile din judeţele Argeş, Arad, Suceava, Constanţa şi parţial Alba, unde două spitale mai au valabile, în total, patru vaccinuri. Numai în Argeş şi Arad, aproape 800 de nou-născuţi nu au mai fost vaccinaţi, de la sfârşitul lunii august, împotriva tuberculozei.

La mijlocul lunii octombrie, Ministerul Sănătăţii informa că, din a doua parte a lunii, programul de vaccinare a copiilor se va derula normal, conform schemei naţionale de imunizare. Tot atunci se menţiona că vaccinul BCG va ajunge în maternităţi în maximum trei săptămâni şi că au fost alocate fondurile necesare pentru vaccinul pneumococic, urmând să fie demarată procedura de achiziţie.

Deşi părinţii bebeluşilor din Argeş s-au agitat în ultimele zile, după ce ar fi auzit că, începând cu data de 17 octombrie, vaccinul va ajunge în dispensare, s-a dovedit, în final, că nu era vorba despre vaccinul BCG, ci despre altele. 400 de bebeluşi nu au fost astfel imunizaţi la timp, după ce serul BCG nu s-a mai aflat pe stocul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, încă din luna august a acestui an. Spitalele din Argeş au fost puse în situaţia de a se împrumuta 1.000 de doze de BCG, de la spitalele din Giurgiu, pentru a face faţă solicitărilor, însă, de o lună, vaccinul nu se mai găseşte din nou în niciun spital din judeţ.

Directorul DSP Argeş, Sorina Honţaru, promite, însă, că „niciun copil nu va rămâne nevaccinat”. „Cum vom face rost de vaccin, primii care vor fi imunizaţi sunt cei care nu au primit prima doză. Îi recuperăm prin maternităţi. Am mai avut probleme, s-au rezolvat”, a declarat Honţaru.

Aceeaşi situaţie este întâlnită şi la Arad, unde aproape 400 de nou-născuţi nu au fost vaccinaţi cu BCG, asta după ce maternitatea de stat a rămas fără acest vaccin încă de la sfârşitul lunii august. Este şi cazul copiilor care s-au născut la Maternitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, care nu au mai fost vaccinaţi contra tuberculozei de aproape trei luni.

Directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, medicul Ciprian George Pribac, susţine că bebeluşii care s-au născut în perioada septembrie-octombrie vor fi rechemaţi la spital pentru a fi vaccinaţi, când stocul de vaccin va fi asigurat din nou, urmând să fie anunţaţi prin DSP şi cu ajutorul mass-media.

Episodul se repetă şi la Suceava, unde mai multe maternităţi au rămas fără vaccin pentru imunizarea nou-născuţilor împotriva tuberculozei, iar DSP Suceava nu mai are stoc din acest vaccin, potrivit directorului adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu. Spre exemplu, la Maternitatea Câmpulung Moldovenesc, acest vaccin lipseşte de două săptămâni. Potrivit d-nei Zorescu, vaccinarea ulterioară reprezintă un efort suplimentar al reţelei sanitare, urmând fi organizate puncte de vaccinare, întrucât administrarea vaccinului BCG necesită o tehnică specială, dar şi pentru o utilizare judicioasă a vaccinului în condiţiile în care vaccinul este ambalat într-o fiolă, ce conţine 20 de doze.

La Constanţa, vaccinul BCG lipseşte, de asemenea, din maternităţi de câteva săptămâni. În Județul Alba, pe 30 septembrie mai existau circa 200 de doze, dar în prezent stocurile sunt aproape dispărute: trei vaccinuri mai sunt disponibile în Spitalul din Câmpeni, un vaccin în Spitalul Abrud şi niciun vaccin în Spitalul Aiud, Spitalul Alba Iulia, Spitalul Sebeş şi Spitalul Blaj.

Vaccinul BCG se administrează la două - şapte zile de la naştere copiilor cu greutatea mai mare de 2.500 de grame. Vaccinul este ambalat într-o fiolă ce conţine 20 de doze.

Peste o sută de copii de la o grădiniţă din Calafat sunt testați pentru TBC

113 preşcolari de la o grădiniţă din Calafat sunt testaţi de medici pentru a se stabili dacă au tuberculoză, după ce înrigijitoarea unităţii de învăţământ a fost diagnosticată cu această boală. Cazul a fost semnalat la o grădiniţă cu program prelungit, structură a Şcolii Gimnaziale „Gheorghe Brăescu“ din Calafat. Îngrijitoarea unităţii de învăţământ a ajuns la spital cu TBC, iar acum preşcolarii care au luat contact cu ea sunt testaţi pentru a se stabili dacă au fost infectaţi. „Vom verifica dacă îngrijitoarea respectivă a luat contact şi cu bucătăria, dacă avea asta în fişa postului şi toate cele ce decurg”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Lavinia Craioveanu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-25

TAGURI: explicatii, ministerul sanatatii, vaccin, tuberculoza
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...