2018-12-18 17:44


VIDEO: Perseidele ajung pe pământ cu 60 km/oră

 |  12:06
VIDEO: Perseidele ajung pe pământ cu 60 km/oră

Mai aveţi două nopţi la dispoziţie pentru a urmări dansul Perseidelor pe cer. Ca în fiecare an, în luna august îşi face apariţia curentul de meteori Perseide, care poate fi observat cel mai bine în nopţile de 11, 12 şi 13 august, potrivit Observatorului Astronomic "Vasile Urseanu". Momentul maxim va avea loc în această noapte, la ora 2.30.

Astronomii ne sfătuiesc să ne uităm după "stelele căzătoare" după miezul nopţii până dimineaţa, de preferat în afara oraşelor, în locuri cu aer curat şi fără poluare luminoasă. Potrivit Observatorului Astronomic, cei ce vor observa Perseidele din zonele cu aer curat vor vedea maxim 100 de meteori pe oră, în timp ce cei din oraşe vor putea observa doar 10-20 meteori pe oră.

Perseidele sunt denumite după constelaţia din care par că vin şi reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an.

Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracţiune de secundă vedem acestfenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte meteorid, iar pietroiul care cade pe Pământ se numeşte meteorit, explică Observatorul Astronomic.

Meteorii intră în atmosfera Pământului cu circa 60km pe oră. Cei mai mulţi sunt particule de praf de mărimea granulelor de nisip, însă unii din ei pot ajunge la mărimea boabelor de mazăre. Majoritatea nu ajung pe suprafaţa Pământului. Toate aceste particule de praf provin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-04-07
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...