2017-01-21 21:49

SOCIAL


Virusul gripei aviare, descoperit într-o gospodările din Tulcea

 |  19:48
Virusul gripei aviare, descoperit într-o gospodările din Tulcea
Florentin Dincă

Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiș-Chețan, a confirmat că virusul gripei aviare a fost identificat la o gospodărie din comuna Pardina din județul Tulcea. Din fericire, zona este destul de izolată şi, în plus, nici nu există ferme de păsări, pericolul de contaminare și de răspândire fiind astfel extreme de redus.

"La ora actuală există suspiciune de boală în județul Tulcea la o gospodărie a populației. Este primul caz în România de gripă aviară în gospodăria populației, boala fiind transmisă prin păsările migratoare. Este în localitata Pardina pe zona brațului dintre România și Ucraina, într-o zonă destul de izolată, unde nu există ferme de păsări, deci pericolul de contaminare și de răspândire este redus, dar noi oricum luăm toate măsurile. Urmează să fie confirmat tipul virusului la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală", a declarat pentru Agerpres Radu Roatiș.

Acesta a menționat că în țări foarte aproape de granița cu României evoluează focare de gripă aviară cu efecte destul de dramatice pentru ferme de păsări. "Numai dacă ne referim la Ungaria, destul de aproape de granița cu România, doar într-o singură fermă au fost omorâte peste 300.000 păsări. Noi am luat toate măsurile de biosecuritate în fermele de păsări și am evitat contaminarea de la păsările sălbatice. Deși au fost măsuri mai drastice, am reușit să evităm contaminarea în ferme", a explicat Roatiș.

Directorul Direcției Sanitare Veterinare Tulcea, Mitică Tuchilă, a declarat pentru RRA că medicul veterinar de liberă practică a fost înștiințat de către un crescător privat că i-au murit câteva păsări din curte în localitatea Pardina, iar medicul a trimis către Laboratorul sanitar-veterinar județean două păsări. În urma rezultatelor de laborator s-a emis un buletin de analiză cu probe pozitive pentru gripa aviară sau influența aviară.

Totodată, în data de 22 noiembrie 2016, ANSVSA anunțat că a fost găsită o lebădă moartă în acvatoriul portului Constanța, iar analizele de laborator au confirmat prezența virusului, subtipul H5N8.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-12-29

TAGURI: grupa aviara, virus, tulceaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image